Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα

Η ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της σειράς επαφών που είχε με αξιωματούχους του Κατάρ, στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. «Ενισχύουμε τη σχέση μας με την επιχειρηματική κοινότητα του Κατάρ που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και κάνουμε ένα βήμα προσέγγισης με την πολιτική ηγεσία της χώρας» δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του φόρουμ στην Ντόχα, ο κ. Φραγκογιάννης.
Αποτυπώνοντας περαιτέρω το κλίμα από τις συναντήσεις του, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας νέος άνεμος που πνέει στην Ελλάδα» και ότι έχουν «μια θετική διάθεση να επενδύσουν» στη χώρα μας. Ενδεικτικά, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε πως δείχνουν ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους υπουργούς Εμπορίου και Μεταφορών, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, εκπροσώπους από τον σύνδεσμο επιχειρηματιών του Κατάρ και τον επικεφαλής του Qatar Investment Authority που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικο εργαλείο της χώρας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Silatech καθώς και με μεμονωμένους επιχειρηματίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επίσης, επισκέφτηκε το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στην Ντόχα με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία, ενώ είχε συνάντηση και με μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στο Κατάρ, τα οποία είτε εργάζονται ως στελέχη σε επιχειρήσεις είτε βρίσκονται στο Καταρ για ακαδημαϊκούς λόγους. «Σε λίγες εβδομάδες θα καταθέσουμε το εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας»
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε τη σημασία της εξωστρέφειας για τη χώρα μας και την έμφαση που δίνει στη στρατηγική αυτή το υπουργείο Εξωτερικών.
«Στην οικονομική διπλωματία έχουμε μαζέψει όλες τις μονάδες της, όπως τον Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ώστε να έχουμε μια ενιαία, δυνατή φωνή» επισήμανε και έκανε γνωστό πως στα σκαριά βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την εξωστρέφεια. «Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το ενιαίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ένας μετασχηματισμός του μηχανισμού με τον οποίον ασκείται η οικονομική διπλωματία της χώρας. Προβλέπεται ότι το Enterprise Greece και οι υπάλληλοι των γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) θα έχουν μια πιο στενή συνεργασία» γνωστοποίησε.
Ταυτόχρονα σκιαγράφησε και το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ρόλο που πρέπει να έχει το Enterprise Greece, καθιστώντας σαφές πως στόχος είναι να γίνει ο βασικός άξονας της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα ενισχύει μέσα από στοχευμένες ενέργειες και εργαλεία τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός εξήγγειλε πως μέσα σε έξι μήνες θα δημιουργηθούν στο Enterprise Greece «δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης», που θα παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα σαν ένα επενδυτικό προορισμό.
Περαιτέρω, τόνισε πως η συμβουλευτική ομάδα για την αρχιτεκτονική της εικόνας της χώρας: «Repositioning Greece» θα ολοκληρώσει τις εργασίες της σε 3-4 μήνες παρουσιάζοντας το «media content».«Η Ελλάδα έχει μομέντουμ οικονομικής ανάπτυξης»
Ως βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, προέταξε την ύπαρξη αγοράς, την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φραγκογιάννης διαβεβαίωσε πως η χώρα μας πληροί σήμερα και τις τέσσερις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και υπογράμμισε παράλληλα πως έχει ένα μομέντουμ οικονομικής ανάπτυξης.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από Κινέζους, Ευρωπαίους, Αμερικανούς, αλλά και από τον αραβικό κόσμο. «Υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις και θα δούμε θετικές εκπλήξεις» προϊδέασε και αποσαφήνισε καταληκτικά: «Αυτό που θα δείτε είναι η έναρξη μεγάλων επενδύσεων».

Related posts

Προϋπολογισμός 2021: Πρωτογενές έλλειμμα 9,1 δισ. στο α΄εξάμηνο

banksnews

Μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ: Πότε αρχίζει η χειμερινή περίοδος

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα

banksnews

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ετήσια οικονομικά αποτελέσματα 2019

banksnews

«Ξεφεύγουν» οι τιμές ενέργειας: «Ράλι» έως 50% για το φυσικό αέριο, πάνω από τα $110 το πετρέλαιο

banksnews

Σταϊκούρας: Οι ελληνικές θέσεις για τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος

banksnews

Βενζίνη 2 ευρώ για το καλοκαίρι φέρνει το διευρυμένο Fuel Pass

banksnews

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 8 Ιουλίου

banksnews

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η πληρωμή για το επίδομα παιδιού Α21

banksnews