Νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, «ψαλίδι» σε προμήθειες που επιβάλλονται στις τραπεζικές συναλλαγές και αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα που αναμένεται να ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έχει δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλοντας μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές με όπλο τα έξτρα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ανακοίνωσης των μέτρων από το 2025.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει:
n Παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα με επίκεντρο τα εισοδήματα που βρίσκονται στην περιοχή των 20.000 – 40.000 ευρώ. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν μείωση του συντελεστή στο κλιμάκιο από 10.001 έως 20.000 ευρώ ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο 22%, προσθήκη νέων ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών που θα στοχεύουν στην ελάφρυνση των φορολογούμενων με μεσαία εισοδήματα, αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Προϋπόθεση για τον νέο κύκλο φορολογικών ελαφρύνσεων είναι να βεβαιωθεί η επίτευξη μόνιμης αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής με τον Κωστή Χατζηδάκη να εκτιμά ότι ο στόχος για μόνιμα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την περιστολή της φοροδιαφυγής θα επιτευχθεί πολύ πριν από το 2027.
n Μειώσεις στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στα εμβάσματα (μεταφορά χρημάτων είτε εντός της χώρας είτε και σε λογαριασμούς του εξωτερικού), σε πληρωμές λογαριασμών, αναλήψεις μετρητών από ATM απομακρυσμένων περιοχών αλλά και στις ετήσιες συνδρομές για την έκδοση ή την αντικατάσταση καρτών. Για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, εξετάζεται η αύξηση του ΕΝΦΙΑ ώστε να ασκηθεί πίεση αξιοποίησής τους είτε για πώληση είτε και για ενοικίαση. Οσο περισσότερα ακίνητα πέσουν στην αγορά, τόσο περισσότερο θα συγκρατηθούν οι ανατιμητικές τάσεις για ενοίκια και πωλήσεις ακινήτων.
n Αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο κατώτατος μισθός από 830 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί περίπου στα 870 ευρώ το 2025 για να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα φέρνει νέα οριζόντια αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Απριλίου 2025 (περίπου 20 ευρώ σε όλους τους υπαλλήλους). Από την Πρωτοχρονιά του 2026 η αύξηση στο Δημόσιο θα είναι ισόποση με του ιδιωτικού τομέα, που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 40 ευρώ τον μήνα.
Ο νέος
προϋπολογισμός
Ο νέος προϋπολογισμός σχεδόν μηδενίζει τα ελλείμματα (κάτω από 1% φέτος και το 2025) ενώ προβλέπει νέες μειώσεις φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις 1,1 δισ. ευρώ που θα αρχίσουν να ξετυλίγονται από το τελευταίο δεκαήμερο του 2024 και όλη την επόμενη χρονιά. Για το 2025 προβλέπεται ανάπτυξη 2,3%, μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, επαναφορά του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%, μείωση δημοσίου χρέους – ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς. «Κλειδί» για να συμβούν αυτά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το 2025, σε συνέχεια όσων απέδωσαν ήδη (1,8 δισ. ευρώ το 2024). Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι και ο πρώτος που χαράσσεται πλήρως με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και το όριο αύξησης κρατικών δαπανών. Μάλιστα η Ελλάδα είναι μια από τις 8 χώρες της ΕΕ που ο προϋπολογισμός του 2025 εγκρίθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.