Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φον Ντερ Λάιεν: “Προτείνω εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα” – Η ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους για την άμυνα βάσει σχεδίου που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου την Παρασκευή, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα ήθελε να ενεργοποιήσει μια “ρήτρα διαφυγής” που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας, ώστε οι στρατιωτικές δαπάνες να μην υπολογίζονται στα αυστηρά ελεγχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όρια του δημοσιονομικού ελλείμματός τους.

“Θα προτείνω να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές επενδύσεις”, είπε. “Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες”.

Οι υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ρήτρα διαφυγής, υποστηρίζοντας ότι θα τους επέτρεπε να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να κάνουν άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προηγουμένως επικαλεστεί αυτήν την επιλογή κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης με εθνικούς ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε μεταδώσει επίσης το Politico.

Εκτός από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, η Von der Leyen ανέφερε ότι θα εκπονήσει επίσης ένα “ευρύτερο πακέτο” μέτρων για την ενίσχυση των δαπανών προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε μιας από τις 27 χώρες της ΕΕ που συνδέονται με το επίπεδο των αμυντικών τους δαπανών.

“Τώρα είναι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Η Επιτροπή θα επιτρέψει εξάλλου τη διοχέτευση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων στην άμυνα και θα ξεκινήσει κοινά έργα κοινού ενδιαφέροντος -όπως κάνει ήδη το μπλοκ για πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας – που καλύπτουν θέματα όπως η προηγμένη αεράμυνα.

“Ας μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας, πιστεύω ότι όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και πρέπει να φέρει περισσότερα στο τραπέζι”, είπε η φον ντερ Λάιεν. “Χρειαζόμαστε αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών”.

“Μια διαλυμένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη”

“Μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες” δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, “τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία” και υπογράμμισε ότι και οι δύο “θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας”.

Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα “ιστορικά ποσά” με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. “Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος”, τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια – ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις “σκληρές κυρώσεις” που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί “για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του” και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια “δίκαιη και διαρκή ειρήνη” περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. “Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία”, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

“Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της”, ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. “Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική.

Related posts

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ μάλλον έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους

admin

Γερμανία: Επίθεση με μαχαίρι σε ακροδεξιό πολιτικό, επικριτή του Ισλάμ

admin

Πακιστάν: Έντεκα εργάτες σκοτώθηκαν σε επίθεση μαχητών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας

admin

Στο έλεος των “σορτάκηδων” η Temenos του ελληνοαυστραλού Γ. Κούκη μετά το “χτύπημα” της Hindenburg

admin

FT: Η ΕΕ εξετάζει την παράταση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

admin

ΕΕ: Νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εμπάργκο και στα διαμάντια

admin

Η Rheinmetall αναμένει σύντομα γερμανική παραγγελία πυρομαχικών αξίας δισεκατομμυρίων

admin

Επικοινωνία Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι

admin

Ταϊβάν: Οι αρχές εντόπισαν 33 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και 7 πολεμικά πλοία γύρω από τη νήσο μέσα σε 24 ώρες

admin