Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση ανέφερε σε δήλωσή της πριν από λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε ότι “τα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα”.

Πρόσεθεσε ότι τα μέτρα “είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική”.

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι “η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα”.

- -

Related posts

Έντονη αντίδραση της Σερβίας στην πρόταση της Λιθουανίας να τιμωρηθεί για τη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις

banksnews

Οι εξαγωγές LNG του Τρινιντάντ στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν φέτος – Αγγίζουν το 40% των συνολικών πωλήσεων

banksnews

Merck KGaA: Επενδύει περί τα 465 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ιρλανδία

banksnews

Τουρκία: Τελευταίο όπλο του Ερντογάν η καταστολή

banksnews

Η EDF σταματά τη λειτουργία τριών πυρηνικών αντιδραστήρων για ελέγχους τυχόν προβλημάτων διάβρωσης

banksnews

Η Mercedes-Benz ανοίγει νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ

banksnews

Nord Stream 2: Άμεση λειτουργία του ζητά η Ρωσία – Μάχη μέχρι τέλους για μη λειτουργία του από την Ουκρανία

banksnews

Ναρέντρα Μόντι: Στόχος της Ινδίας το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ρύπων έως το 2070

banksnews

Ουκρανός πρωθυπουργός: Η Ουκρανία χάνει $170 εκατ. καθημερινά χωρίς πρόσβαση σε λιμάνια

banksnews