Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φλερτάρει με την ύφεση η οικονομία της Γερμανίας -Το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 0,1%

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, λόγω της μείωσης των εξαγωγών, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Αχίλλειος πτέρνα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται πως αποτελεί η κλιμάκωση των εμπορικών διαμαχών και τη φθίνουσα εξωτερική ζήτηση. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξησή του στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Η οικονομία «τρεκλίζει», αλλά η Μέρκελ δεν βλέπει λόγο για άμεσα μέτρα

15|08|2019 | 08:43

Οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές στο δεύτερο τρίμηνο, με το καθαρό εμπορικό αποτέλεσμα να αφαιρεί 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Οι επενδύσεις στις κατασκευές αποτέλεσαν, επίσης, βαρίδι, υποχωρώντας 1% σε τριμηνιαία βάση. Η καταναλωτική δαπάνη, οι δημόσιες δαπάνες και οι ιδιωτικές επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσουν τη μεγάλη πίεση από το εξωτερικό εμπόριο.

Ευάλωτη στον εμπορικό πόλεμο η οικονομία στη Γερμανία

Ο Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του GPF σημειώνε την περασμένη εβδομάδα πως αν μια χώρα είναι πιο κοντά στην ύφεση, με την κλασική οικονομική έννοια, αυτή δεν είναι άλλη από τη Γερμανία. Το πρόβλημα με την μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη είναι πως οι εξαγωγές καταλαμβάνουν περίπου το 50% του - της χώρας, ένα τεράστιο ποσοστό που την κάνει ευάλωτη στην παραμικρή μείωση δαπανών άλλων χωρών.

Αβέβαιες η προοπτικές για την οικονομία της Γερμανίας

Οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας είναι αβέβαιες, καθώς οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν μία δύσκολη πορεία στο μέλλον και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμη τρίμηνο με μείωση του ΑΕΠ, κάτι που θα αποτελούσε μία τεχνική ύφεση.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το Βερολίνο εξετάζει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη που θα συνδέεται με ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Πλεόνασμα «μαμούθ» 45,4 δισ για την Γερμανία

Παρά την ανάμεικτη επίδοση της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το γερμανικό κράτος κατάφερε να καταγράψει ένα τεράστιο πλεόνασμα ύψους 45,3 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέγραψε πλεόνασμα 17,7 δισ. ευρώ, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια 12,7 δισ. ευρώ, οι δήμοι 7,1 δισ. ευρώ και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης 7,7 δισ. ευρώ.

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης

banksnews

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση ως προς τις συναλλαγές αγορών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό ξεκίνημα μετά τις χθεσινές πιέσεις

banksnews

Ο παγκόσμιος πόλεμος των κολοσσών στα containers

banksnews

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους εποχικούς εργαζόμενους – Τι προβλέπει

banksnews

Με άνοδο έκλεισε το γ΄τρίμηνο στη Νέα Υόρκη

banksnews

Ομόλογα: Ισχυρή αύξηση αποδόσεων για Ελλάδα και Ευρώπη

banksnews

Wall Street: Μικρή υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά

banksnews

Γερμανία: «Ναι» στο Ταμείο Ανάκαμψης από τα κόμματα της Bundestag πλην της AfD

banksnews