Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλορώσος υποδιοικητής Χερσώνας: Από το επόμενο έτος η ένταξη στη Ρωσία

Ένας ανώτερος φιλορώσος αξιωματούχος στην κατεχόμενη ουκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι οι κοντινές μάχες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της επίσημης πρότασής της να ενταχθεί στη Ρωσία και ότι μια τέτοια απόφαση είναι πιθανό να παρθεί “προς το επόμενο έτος”.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία Στρατιωτικής-Πολιτικής Διοίκησης της Χερσώνας, δήλωσε επίσης ότι η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει δημοψήφισμα, υπαναχωρώντας από προηγούμενα σχόλια ότι δεν θα χρειαστεί κανένα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξης στη Ρωσία, απάντησε: “Δεν θα συμβεί μέχρι το φθινόπωρο. Προετοιμάζουμε ένα διοικητικό σύστημα και στη συνέχεια προς το επόμενο έτος θα δούμε πώς θα είναι η κατάσταση”.

Ο Στρεμούσοφ δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις 11 Μαΐου ότι η Χερσώνα, ακριβώς βόρεια της Κριμαίας και μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Ρωσία σε περισσότερους από τρεις μήνες μαχών στην Ουκρανία, θα ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την ενσωματώσει στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022. Είχε δηλώσει τότε: “Η Χερσώνα δεν θα μπορούσε να είναι η μόνη πόλη που θα μπορούσε να έχει την ευκαιρία να μιλήσει: “Δεν θα υπάρξουν δημοψηφίσματα”.

Στη συνέντευξή του στο Reuters, ωστόσο, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει δημοψήφισμα. “Θα ανακοινώσουμε αργότερα πότε σχεδιάζεται κάποιου είδους ψηφοφορία ή δημοψήφισμα, αλλά δεν θα είναι σήμερα και δεν θα είναι αύριο, επειδή το πρώτο μας καθήκον είναι να αποκαταστήσουμε την τάξη στην περιοχή της Χερσώνας”, είπε.

Οι ουκρανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προβλέπουν από τον Μάρτιο ότι η Μόσχα θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Χερσώνας στη Ρωσία, όπως έκανε μετά την κατάληψη της Κριμαίας το 2014.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η τύχη της περιοχής της Χερσώνας εναπόκειται στους κατοίκους της περιοχής να αποφασίσουν. Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα εδάφη που έχουν καταλάβει.

Πριν από την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων ο 45χρονος Στρεμούσοφ ήταν ένας μικρός τοπικός πολιτικός και μπλόγκερ με βίντεο κατά του εμβολιασμού. Έχει συνεργαστεί με τον φιλορώσο πρώην δήμαρχο της Χερσώνας Βολοντίμιρ Σάλντο, υπηρετώντας ως αναπληρωτής του στην διορισμένη από τη Ρωσία κυβέρνηση της περιοχής.

Τόσο ο Stremousov όσο και ο Σάλντο καταζητούνται για προδοσία από την Ουκρανία.

Αν και τα ρωσικά στρατεύματα που εδρεύουν στην Κριμαία κατέλαβαν τη Χερσώνα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, δεν κατάφεραν να προχωρήσουν περαιτέρω, λόγω της σταθερής άμυνας στην πόλη Νικολάεφ, που απέχει 58 χιλιόμετρα. Η γραμμή του μετώπου στην περιοχή παραμένει σε μεγάλο βαθμό στατική από τον Μάρτιο.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το γραφείο του στο κτίριο της διοίκησης της Χερσώνας, με ένα πορτρέτο του Πούτιν πίσω του και πλαισιωμένο από μια τσαλακωμένη ρωσική σημαία, ο Στρεμούσοφ έριξε το φταίξιμο για την αποτυχία κατάληψης του Μυκολαίβ στην αποτυχία της Χερσώνας να ενταχθεί στη Ρωσία.

“Μόλις απελευθερωθούμε από την ομάδα του Νικολάεφ (των ουκρανικών δυνάμεων), η οποία βομβαρδίζει συνεχώς την πόλη της Χερσώνας, όταν καταλάβουμε την περιοχή του Μυκολαίβ και απελευθερωθούν οι συνάδελφοι και οι πολίτες μας στις περιοχές του Νικολάεφ και της Οδησσού, θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουμε κάποιες αποφάσεις”.

Αλλά ανεξάρτητα από τη στρατιωτική κατάσταση, η de facto ενσωμάτωση της Χερσώνας στη Ρωσία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Την Τετάρτη, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους της Χερσώνας και της γειτονικής περιοχής Ζαπορίζια να αποκτήσουν με ταχείς ρυθμούς την ρωσική υπηκοότητα.

Ρωσικές τράπεζες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ανακοινώσει σχέδια για την έναρξη λειτουργίας στην περιοχή, όπου τα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια έχουν αντικατασταθεί από εκπομπές ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Στις 6 Μαΐου, ο Αντρέι Τουρτσάκ, επικεφαλής του κυβερνώντος ρωσικού κόμματος “Ενωμένη Ρωσία”, δήλωσε σε επίσκεψή του στη Χερσώνα ότι η Ρωσία θα παραμείνει στην περιοχή “για πάντα”.

Η τοπική φιλορωσική διοίκηση έχει υποσχεθεί ότι η Χερσώνα θα κάνει μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι, μετά από μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα γίνονται αποδεκτά τόσο το ρούβλι όσο και η ουκρανική γρίβνα.

Ο Στρεμούσοφ δήλωσε: “Με τον καιρό, θα εγκαταλείψουμε εντελώς το δολάριο, θα εγκαταλείψουμε εντελώς την εξάρτηση της γρίβνας από το δολάριο και θα μεταβούμε στο σύστημα του ρουβλίου, όπως έκαναν στην Κριμαία”.

Related posts

ΗΠΑ: Η AT&T θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του 5G γύρω από ορισμένα αεροδρόμια για να αποφευχθεί πιθανό χάος

banksnews

ΗΠΑ: 55% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι αριστεροί διαδηλωτές οργάνωσαν τις ταραχές στο Καπιτώλιο

banksnews

Γερμανία: Σε υψηλό σχεδόν 10 ετών ο πληθωρισμός, στο 2,5%

banksnews

De Cos (ΕΚΤ): ”Πολύ σύντομα” η αύξηση των επιτοκίων

banksnews

Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ – Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Νικολάεφ

banksnews

Το Ιράν επιβεβαιώνει συνομιλίες για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

banksnews

Στη Λευκωσία ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα – Συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη

banksnews

Κίνα: Νέα άνοδος του ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin τον Οκτώβριο

banksnews

Οι μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας-Λευκορωσίας ενισχύουν τη συνεργασία τους απέναντι στην “επιθετικότητα της Δύσης”

banksnews