Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Έκλεισε ο ιστότοπος της νομπελίστριας δημοσιογράφου Μαρία Ρέσα

Τις δύο τελευταίες ημέρες της θητείας του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εξέδωσε διαταγή με την οποία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την απόφασή της να ανακαλέσει τα πιστοποιητικά σύστασης του ιστότοπου Rappler.

Η διαταγή φέρει την ημερομηνία 28 Ιουνίου.

Τι σημαίνει αυτό; “Έχουμε υφιστάμενα ένδικα μέσα μέχρι και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Είναι η συνηθισμένη διαδικασία για εμάς, καθώς, κατά την άποψή μας, αυτό δεν είναι άμεσα εκτελεστό χωρίς δικαστική έγκριση”, ανέφερε το Rappler σε σημερινή του ανακοίνωση 29 Ιουνίου.

Ως επίσημος λόγος για την απόφαση αυτή αναφέρεται ότι το Rappler παραβίασε “τους συνταγματικούς και νομοθετικούς περιορισμούς που αφορούν στην ξένη ιδιοκτησία στα ΜΜΕ” Σύμφωνα με την νομοθεσία των Φιλιππίνων οι ξένοι δεν έχουν το δικαίωμα να είναι ιδιοκτήτες τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής , το 2015 ο ιστότοπος Rappler είχε λάβει χρηματοδότηση από αμερικανικό ίδρυμα που ανήκει στον ιδρυτή του eBay Πιέρ Ομιντιάρ. Όμως το Rappler ισχυρίζεται ότι εξ αρχής η επιτροπή ενέκρινε την συμφωνία και ότι ο Ομιντιάρ δεν είχε τον έλεγχο του μέσου ενημέρωσης. Εκτός των άλλων όταν το 2018 , ανέκυψαν προβλήματα σε σχέση με την συμφωνία, ο ίδιος μεταβίβασε τις μετοχές του Reppler που είχε ο ίδιος αγοράσει, στην διεύθυνση του ιστότοπου.

Η Μαρία Ρέσα δήλωσε ότι το Rappler δεν ετοιμάζεται να κλείσει και θα εφεσιβάλει την απόφαση των αρχών.

Η απόφαση για το κλείσιμο του Rappler ελήφθη μια ημέρα πριν την εκπνοή της θητείας του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, το καθεστώς του οποίου είναι γνωστό για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις διώξεις των αντιπολιτευόμενων και διαφωνούντων και τις συστηματικές επικρίσεις του ιστότοπου Rappler.

Οι αρχές των Φιλιππίνων προσπάθησαν επανειλημμένα να εξαναγκάσουν τον ιστότοπο Rappler να κλείσει από μόνος του, αλλά ο ιστότοπος που ιδρύθηκε το 2012 εξακολουθεί να είναι ενεργός. Ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει ότι την πολιτική του Rappler την υπαγορεύουν οι Αμερικανοί, ενώ η Ρέσα είχε κατηγορηθεί για φοροαποφυγή, για συκοφάντηση , για παραβίαση της νομοθεσίας περί ξένων ιδιοκτητών και για διάδοση συκοφαντικών ειδήσεων στο διαδίκτυο. Η δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 ετών, ενώ τώρα έχει αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.

Το 2021 η Μαρία Ρέσα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης , μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο και διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ. Τον Μάρτιο του 2022 η Novaya Gazeta ανέστειλε την έκδοση της στην Ρωσία εξαιτίας των πιέσεων που ασκούσαν οι αρχές και της λογοκρισίας που επέβαλλαν με την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο ο Ντμίτρι Μουράτοφ πώλησε το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ σε πλειστηριασμό έναντι 103,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποφάσισε να διαθέσει στην UNISEF ως βοήθεια για τα παιδιά της Ουκρανίας.

-

Related posts

Τουρκία: Σχεδόν διπλάσιος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων συγκριτικά με το χαμηλό στις αρχές Ιουλίου

banksnews

Ιράκ: Καταρρίφθηκαν δύο drones που πετούσαν πάνω από βάση με Αμερικανούς στρατιώτες

banksnews

Κύπρος: Ένας θάνατος και 230 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Νέες απειλές Ακάρ κατά της Ελλάδας: Δεν αστειευόμαστε – Μην τολμήσετε περιπέτειες σαν κακομαθημένοι

banksnews

Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα στις δημόσιες συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους

banksnews

Γερμανία: Διαθέσιμο από τις 20 Δεκεμβρίου το εμβόλιο κατά της Covid-19 για παιδιά 5-11 ετών

banksnews

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 25.142 νέα κρούσματα κορονοϊού, 663 θανάτους το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Εκτός Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Ρωσία

banksnews

Finnair: Παρατήρησε σαφή βελτίωση στα στοιχεία της επιβατικής κίνησης τον Απρίλιο

banksnews