Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που έχει σαν στόχο να ενισχύσει την Ελλάδα σαν επενδυτικό προορισμό, παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας, ο

υπουργός Ανάπτυξης

κι Επενδύσεων,

Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, η απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών επιδιώκει την αλλαγή των διαδικασιών, αλλά και της κουλτούρας, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Στόχος είναι η εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα δημόσιας διοίκησης.

Οι τρεις πυλώνες της μεταρρύθμισης
Η επιτυχής υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών και σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση της αδειοδότησης και των ελέγχων.

Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο.

Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α. Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,

β. Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων, και

γ. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Επιτάχυνση της αδειοδότησης σε τέσσερις τομείς
Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας.

Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν: α) στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, β) σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων, γ) πλυντήρια – λιπαντήρια.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν: α) στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, β) ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, γ) δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δ) δραστηριότητες φυσικής ευεξίας.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν: α) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων β) Κέντρα  Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. 

Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αφορούν: α) σχολές ναυαγοσωστικής, και β) εκμίσθωση ταχύπλοων αναψυχής. 

Οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν: α) λούνα πάρκ, β) τσίρκο, γ) παγοδρόμιο.

Ειδήσεις σήμερα:Πάτρα: Με κλειστές τις πόρτες της εκκλησίας η λειτουργία του Αγίου ΑνδρέαΡομέν Γκροζάν: Ο οδηγός που βγήκε ζωντανός από την πύρινη κόλασηΠερίεργο περιστατικό στο… ασανσέρ του ψευδομουφτή Ξάνθης, καταγγέλλει η Τουρκία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Το ΔΝΤ για το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ: Περσσότερες επιχορηγήσεις, λιγότερα δάνεια

banksnews

FT: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες

banksnews

Σκυλακάκης (ΘΕΜΑ 104.6): Γύρω στο 10% η ύφεση το 2020 – Ίσως χρειαστεί προσαρμογή ο προϋπολογισμός

banksnews

Συν-Εργασία: «Λίφτινγκ» στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης – Ποιες βελτιώσεις σχεδιάζονται

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα πτώση – Στο 3,98% οι εβδομαδιαίες απώλειες

banksnews

ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη πτώση μεταπολεμικά παρουσίασε η οικονομία το β΄ τρίμηνο

banksnews

Συντάξεις: Μειώνεται ο κόφτης για απασχολούμενους συνταξιούχους –Αλλαγές και στους τίτλους κτίσης

banksnews

Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία καταβολής των εισφορών Μαΐου του ΕΦΚΑ

banksnews

Moody’s: Οι προοπτικές και τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία

banksnews