Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης: «Άνοιγμα» σε επενδυτές με τρία νέα νομοσχέδια – Ορκωτοί ελεγκτές για εγκρίσεις-εξπρές

Τις τελευταίες νομοθετικές τελευταίες «πινελιές», ώστε η Ελλάδα και τυπικά να θεωρείται φιλική προς τις

επενδύσεις

χώρα, υπόσχονται τα τρία νομοσχέδια που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του

υπουργείου Ανάπτυξης

και τα οποία αναμένεται να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, που συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι για τους τεχνοβλαστούς, το νέο αναπτυξιακό νόμο, και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, που αφορά στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
«Στόχος είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε χώρα επιχειρηματικά φιλική και να βγάλουμε από το μυαλό του οποιουδήποτε επενδυτή πως “όταν πας στην Ελλάδα, θα μπλέξεις”» σημείωσε κατά την παρουσίαση των τριών νομοσχεδίων σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και για τους τεχνοβλαστούς είναι ήδη στη Βουλή, ενώ ακολούθως θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ως το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Στην εξειδίκευση των νομοσχεδίων προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, αναδεικνύοντας τα οφέλη που έχουν για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ξεκινώντας απ’ το νομοσχέδιο των στρατηγικών επενδύσεων, ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για τη «Βίβλο των στρατηγικών επενδύσεων», αφού πλέον εντάσσονται σε ένα νομοθέτημα όλες οι σχετικές διατάξεις. Παράλληλα, επεκτείνονται τα καθεστώτα ενισχύσεων και επίσης διευκολύνεται όλη η διαδικασία υπαγωγής.

«Έχουμε, λοιπόν, νέες κατηγορίες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Γνωρίζουμε τις ανάγκες της εποχής. Γνωρίζουμε τις νέες τεχνολογίες. Γνωρίζουμε πού πηγαίνει η τεχνολογία και η οικονομία. Και προσθέτουμε νέες, σύγχρονες κατηγορίες, έτσι ώστε οι επενδυτές να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το βήμα έχει μεγάλη σημασία διότι δημιουργεί και τις χωροταξικές συνθήκες ή τις ταυτοποιήσεις έτσι ώστε κάποιος επενδυτής ο οποίος έρχεται για ένα Data Center, που μέχρι σήμερα η νομολογία μας το έβλεπε ως ένα logistics center, ως ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας, και βεβαίως ένα Data Center δεν είναι ένα κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, όλες αυτές τις νέες επενδύσεις και επιλύουμε και ζητήματα χωροταξικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν λύση γρήγορα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Επίσης σημαντικό είναι ότι από αυτά τα οποία βλέπετε, όπως η αγροδιατροφή, η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχουμε και την εισαγωγή των νέων IPCEI’s στις οποίες η Ελλάδα είχε μείνει πίσω. Με την παρουσία μας στην Ευρώπη καταφέραμε και βάλαμε την πατρίδα μας σε αυτά που λέγονται σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τα λεγόμενα IPCEI’s και συγκεκριμένα σε αυτό των μπαταριών. Καταφέραμε και μπήκαμε στο «και πέντε». Βάλαμε την πατρίδα μας στο IPCEI του υδρογόνου και της μικροηλεκτρονικής. Έχουμε λοιπόν data center, στούντιο, τεχνική νοημοσύνη, ψηφιακός μετασχηματισμός cloud computing. Τι κάνουμε λοιπόν; Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και βεβαίως αυτό το κάνουμε και με δύο τρόπους. Πέραν το ότι αναθέτουμε, και αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια που την έχουμε ξεκινήσει από το Επενδύω στην Ελλάδα. Επιταχύνουμε και αυτό δουλεύει και είναι αποτελεσματικό. Όταν ξεκινήσαμε τον νόμο Επενδύω στην Ελλάδα και βάλαμε για πρώτη φορά τους ορκωτούς ελεγκτές, η αγορά είχε αρχίσει και ζητούσε λεπτομέρειες για το εάν θα εφαρμοστεί και το πως θα εφαρμοστεί. Θέλω να σας πω, ότι αυτή τη στιγμή για ποσοστό άνω του 70% των έργων και αυτά του αναπτυξιακού νόμου υπάρχει δυνητικά η δυνατότητα να πάνε σε ορκωτό ελεγκτή. Πηγαίνει σε ορκωτούς ελεγκτές και αυτό θα το δούμε πολύ πιο ενισχυμένο και στον αναπτυξιακό νόμο και θα το δούμε και στις ιδιωτικές επενδύσεις παρακάτω.


Επίσης, χρησιμοποιούμε και το μητρώο των περιβαλλοντικών αξιολογητών τού Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Με το πλαίσιο αυτό και με το one stop shop επιταχύνουμε, προσθέτουμε και διευκολύνουμε χωροταξικά τις νέες στρατηγικές επενδύσεις».

Βασικό σημείο του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις είναι η δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδύσεων. «Μειώνουμε τη γραφειοκρατία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εμπλέκουμε τον ιδιωτικό τομέα των ιδιωτικών ελεγκτών για να εξασφαλίσουμε και τη διαφάνεια, αλλά και την ταχύτητα. Αλλάζουμε το πληροφοριακό σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί ο επενδυτής μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να παρακολουθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται ο φάκελός του, να έχει πλήρη εικόνα των σχέσεων του με το κράτος, να μην χρειάζεται να παρακαλάει κανένα για τίποτα, να έχει το χρονοδιάγραμμά του για να λάβει τις επιχειρηματικές του αποφάσεις με ασφάλεια. Και όλα αυτά κατευθυνόμενα σε τομείς που πριν δεν είχαν οι προηγούμενοι νόμοι γιατί δεν είχαν βρεθεί αυτοί οι τομείς ως τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος ακόμα για την Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατ. ευρώ θα υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και κάτω του 1 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας. Τα επενδυτικά σχέδια των 700 χιλ. ευρώ θα ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτό ελεγκτή σε όλα τα καθεστώτα, με δυνατότητα ελέγχου από τον ορκωτό, ανεξαρτήτως του είδους επένδυσης. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, θα συμπυκνωθεί η διαδικασία, εξαφανίζοντας και τα επτά βήματα που ίσχυαν πριν στον έλεγχο των επιχειρηματικών σχεδίων κατά την ολοκλήρωσή τους. Επομένως, όπως σημείωσε, όλα θα καταλήγουν σε μία δηλωτική πράξη του ορκωτού ελεγκτή.

«Επομένως, πάνε πια ο ένας και τα δύο και τα δυόμιση χρόνια, που χρειάζονταν προκειμένου να συσταθούν οι Επιτροπές για να κάνουν τους ελέγχους. Και πάντα σε όλους τους νόμους μας διατηρούμε την επιτελική δύναμη του κράτους να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή σε υψηλό ποσοστό, να επιβάλλει πρόστιμα, ακόμα και να απεντάσσει σχέδια, αν απαιτείται, από τα συγκεκριμένα καθεστώτα. Με τις υπουργικές αποφάσεις, με τη διευκόλυνση που δώσαμε και την επιτάχυνση σήμερα, δεν σας λέω για προηγούμενους, ο κύκλος του Ιουλίου, έκλεισε μέσα σε 100 ημέρες και οι επενδυτές ανακουφίστηκαν διότι πλέον γνωρίζουν σίγουρα ότι το έργο τους έχει υπαχθεί. Τι σημαίνει υπάγεται ένα έργο; Σημαίνει ότι δεν μπορούνε να πάθουν ζημιά, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει απένταξη εκτελώντας το έργο ή ξεκινώντας τις δαπάνες. Αυτό είναι σαφές διότι ο απαλλακτικός χάρτης έχει ως προαπαιτούμενο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία δαπάνη πριν ξεκινήσει ένα αναπτυξιακό έργο. Επομένως, όταν ο επιχειρηματίας δεν γνωρίζει υπάρχει αβεβαιότητα. Καθυστερούσαν χιλιάδες έργα στην πατρίδα μας. Αυτό δεν συμβαίνει στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, αλλά συμβαίνει ακόμα στις περιφέρειες».

Ο αναπτυξιακός
Σε ο,τι αφορά στο νομοσχέδιο του νέου αναπτυξιακού, ο κ. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στα 13 θεματικά καθεστώτα του νέου νόμου, σημείωσε ότι για τις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή των φοροαπαλλαγών, ενώ για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα κίνητρα του νέου νόμου, θα περιλαμβάνουν την επιχορήγηση, την επιδότηση του κόστους χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

«Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων μειώνει στο μηδέν το κέντρο, εδώ δηλαδή την Αθήνα, δεν θα έχουμε πλέον στήριξη στο κέντρο της Αθήνας, στο νότιο κομμάτι της Αθήνας, στο βόρειο κομμάτι της Αθήνας. Αφήνει μικρότερα ποσοστά περιφερειακά της Αθήνας, δηλαδή εντός της Αττικής αλλά έξω από το κέντρο. Και δίνει θεαματικές αυξήσεις στα κίνητρα στις περιφέρειες. Δημιουργούμε, λοιπόν, θεματικά καθεστώτα ακριβώς για να δημιουργήσουμε μια κίνηση σε δραστηριότητες που δεν είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως σημείωσε, τα 13 θεματικά καθεστώτα αγγίζουν τους πυλώνες του σχεδίου Πισσαρίδη αλλά και τους πυλώνες και τους άξονες του προγράμματος Ελλάδα 2.0. Αυτά είναι:

τεχνολογικός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση, περιβαλλοντική αναβάθμιση, νέο επιχειρείν, η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, η έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, η αγροδιατροφή -πρωτογενής παραγωγή-μεταποίηση γεωργικών προϊόντων- αλιεία, η μεταποίηση,τη εφοδιαστική αλυσίδα, η επιχειρηματική εξωστρέφεια, η ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Οι μεγάλες επενδύσεις, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και η επιχειρηματικότητα 360.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, με τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις Περιφέρειες της χώρας και αυτή η αύξηση μπορεί να δώσει στις μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις κεφαλαιακά κίνητρα. Όπως είπε, σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν φορολογική απαλλαγή ενώ οι μικρές, πολύ μικρές θα λάβουν την επιχορήγηση: «Έχουμε, λοιπόν, επιχορηγήσεις που μπορεί να φτάσουν και στο 70%. Μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ανεβάζοντας και το ποσοστό των επιχορηγήσεων του χάρτη από το 70 στο 80%. Έχουμε, λοιπόν, ενισχυμένα κίνητρα και αναμένουμε την κύρωση του χάρτη, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και τη νέα περίοδο».

Στάθηκε επίσης στην απλοποίηση των διαδικασιών. «Πλέον, καταργούνται πολλά βήματα από τον έλεγχο της πληρότητας και της νομιμότητας διότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι χρησιμοποιούμε στο έπακρο τα επιμελητήρια, το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο και καταργούμε τον έλεγχο πληρότητας διότι γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον από το σύστημα. Καταργούμε τον έλεγχο νομιμότητας γιατί ζητάμε δήλωση από το Οικονομικό Επιμελητήριο, από το μητρώο των αξιολογητών. Και οι επιτροπές έχουν τα χρονικά διαστήματα που σας είπαμε έτσι ώστε να εκδίδονται όλες οι αποφάσεις μέσα στις 60 μέρες. Παράλληλα, με τις δηλωτικές πράξεις στον έλεγχο απλοποιούμε πολύ τη διαδικασία χωρίς να έχουμε και τις τροποποιήσεις πλέον με έναν διαφορετικό τρόπο, με δηλωτική πράξη γιατί αυτό το οποίο βρήκαμε είναι χιλιάδες κολλημένες υποθέσεις. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιταχύνουμε, το έχουμε καταφέρει, δεν το έχουμε καταφέρει στις περιφέρειες, είμαστε όμως μπροστά σε ένα νέο νόμο που θα αφήσει πιστεύω ένα θετικό, πολύ θετικό αποτύπωμα, και μαζί με τους άλλους νόμους θα στηρίξει ισχυρά την ανάπτυξη της πατρίδας μας».

Το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση


Αυτή την εβδομάδα κατατίθεται στο ελληνικό κοινοβούλιο και το σχέδιο νόμου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την απολιγνιτοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζονται εδαφικά σχέδια δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, στη Μεγαλόπολη καθώς και στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη. Ένα μέρος της αποκατάστασης θα διοχετευθεί σε βιομηχανικές χρήσεις, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της αποκατάστασης θα αφορά σε χώρους αναψυχής, λίμνες, εκτάσεις πρασίνου. 

Φορείς υλοποίησης θα είναι η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης καθώς και η εταιρεία Μετάβαση Α.Ε. η οποία θα μισθώνει και θα διαχειρίζεται τα εδάφη, διατηρώντας την κυριότητα του Δημοσίου σε αυτά. Ειδική υπηρεσία θα καταρτίζει τον κεντρικό σχεδιασμό, θα παρακολουθεί όλα τα σχέδια που εμπίπτουν στις διατάξεις της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, θα παρέχει λύσεις στα έργα αποκατάστασης, θα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους και θα διευκολύνει την επικοινωνία, στηρίζοντας τις δραστηριότητες κάθε περιοχής καθώς και αυτές που προκύπτουν μέσα από τα προγράμματα. Η Μετάβαση Α.Ε. θα παραλάβει τα εδάφη από τη ΔΕΗ, θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές, θα προσφέρει end-to-end υπηρεσίες για όσες επιχειρήσεις θέλουν να εγκατασταθούν στις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται. Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα. Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ξεκινάει από 1/1/2022, ενώ με την ψήφιση του νόμου έως τις 8 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η σύσταση των εμπλεκόμενων φορέων που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των προγραμμάτων υλοποίησης. 

Οι τεχνοβλαστοί
Τέλος, στις διατάξεις για τους τεχνοβλαστούς που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρίστος Δήμας,  ο οποίος τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων καθώς και για τη διασύνδεση με των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με την επιχειρηματική κοινότητα.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο έχει καινοτόμες ιδέες, να μπορούν να τις μετατρέψουν σε επιχειρηματικό προϊόν, σε κάτι το οποίο θα έχει οικονομικό αντίκτυπο» σημείωσε ο κ. Δήμας, προσθέτοντας: «Άρα, αλλάζουμε με το νομοσχέδιο αυτό το σύνολο της θεσμικής λειτουργίας των τεχνοβλαστών, παράλληλα όμως μέσω της δράσης του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, θα παρέχεται και όλη η τεχνική βοήθεια που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι επιστήμονες, διότι η σημασία εκεί που βοηθάει το κράτος έναν επιστήμονα, είναι να μπορέσει να του δώσει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο επιστημονικό του κομμάτι και η πολιτεία με τα εργαλεία αυτά δίνει τη δυνατότητα σε άλλους ανθρώπους να του παρέχουνε την στήριξη ώστε να καταφέρει να έχει επιχειρηματική επιτυχία».

Ειδήσεις σήμερα:«Κανείς δεν μ’ αγαπάει»: Συγκλονιστικό ντοκουμέντο με τον σπαραγμό εξάχρονου που πέθανε «μετά από βασανιστήρια των γονιών του»Aπίστευτες εικόνες από πλημμυρισμένο νηπιαγωγείο στην ΚαλλιθέαΠοιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από νοσηλεία για COVID-19

Related posts

Wall Street: Κλείσιμο με πτώση

banksnews

Βραδυφλεγής «βόμβα» το ενεργειακό κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

banksnews

Η Intracom Telecom Ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Χώρας

banksnews

Δράσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2025 από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ – Ψηφιακές δεξιότητες για 500.000 πολίτες

banksnews

Βορίδης: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

banksnews

Eurogroup: Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την απειλή των οφειλών που αφήνει πίσω της η πανδημία

banksnews

Η Μαριάννα Λάτση αγοράζει σημαντικό ποσοστό στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

banksnews

Σταϊκούρας: Απαιτείται «συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση» στις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ξεπούλημα μετοχών με βουτιά 3,7%

banksnews