Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ-Ιω. Σμυρλής: Η ΕΕ πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις βάσει των στόχων της

“Η εμπορική και επενδυτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες προκλήσεις, εξυπηρετώντας, παράλληλα, τους μακροπρόθεσμους στόχους της ΕΕ”, ανέφερε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, κατά την παρέμβασή του στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου. Σημείωσε, δε, ότι “σε αυτούς τους στόχους πρέπει να συμπεριλαμβάνονται το πράσινο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας”.

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι απώτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η προώθηση μίας πιο πράσινης, πιο δίκαιης, αλλά και πιο υπεύθυνης και ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επεσήμανε, η εξισορρόπηση των διαφόρων φιλοδοξιών μας κρίνεται κρίσιμη, αποσαφηνίζοντας τον πρωταρχικό στόχο του εμπορίου, ο οποίος έγκειται τόσο στη δημιουργία ανάπτυξης όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η δημιουργία μίας λειτουργικής και ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς, με την παράλληλη ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ διαφορετικών πολιτικών, αποτελεί το μείζον διακύβευμα, όπως υπογράμμισαν και άλλοι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σμυρλή, ο οποίος ανέδειξε επιπροσθέτως τη σημασία της δημιουργίας γεφυρών συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών εταίρων μας ως επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της εμπορικής και επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ, ο γγ ΔΟΣ τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης που η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη επίτευξης μίας κοινής συνισταμένης των απόψεων των ευρωπαίων εταίρων, ιδιαιτέρως πριν από τη 12η Υπουργική Διάσκεψη.

Παράλληλα ο κ. Σμυρλής εξήρε τον σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ στις προσπάθειες αποκατάστασης της πολυμερούς εμπορικής τάξης και προώθησης της βιωσιμότητας, ιδιαιτέρως στη διένεξη που έχει προκύψει τόσο στο ζήτημα των αεροσκαφών όσο και στο ζήτημα που αφορά τους δασμούς του χάλυβα.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει να αποκομίσει μόνο οφέλη από την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεών της, τόσο με τις γειτονικές της χώρες όσο και με τις χώρες της Αφρικής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξήγησε, η έμφαση που αποδίδεται στην επιβολή και την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών προς όφελος των επιχειρήσεων βρίσκει την Ελλάδα απολύτως σύμφωνη. Καθώς, όπως κατέληξε, η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές, ενεργώντας με αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της όταν κρίνεται αναγκαίο.

ΠΗΓΗ: - – ΜΠΕ

Related posts

Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού COVAX με 350 εκατ. δόσεις από τη Novavax

banksnews

Η Γαλλία αποχαιρέτισε σήμερα τον Ζαν Πολ Μπελμοντό

banksnews

Pfizer: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο

banksnews

Νέα προειδοποίηση Ταλιμπάν: Να φύγει η Τουρκία από το Αφγανιστάν

banksnews

Βρετανία: Bοηθός του πρίγκιπα Καρόλου κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να βοηθήσει Σαουδάραβα επιχειρηματία

banksnews

Εκλογές Γερμανία: Προηγούνται CDU/CSU με 28,5%, στο 19% το ποσοστό των Πρασίνων

banksnews

Η Boeing χαιρετίζει την ανακωχή ΗΠΑ-ΕΕ για τις επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία

banksnews

Ρωσία: Καταγράφηκαν 23.704 νέα κρούσματα κορονοϊού και 783 θάνατοι

banksnews

Αποφασισμένος ο Μπάιντεν να προωθήσει το πακέτο στήριξης και χωρίς τους Ρεπουμπλικανούς

banksnews