Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχική προεδρία: Αισιοδοξία ότι οι τρεις κανονισμοί για την ενέργεια θα ψηφιστούν στη σύνοδο του Δεκεμβρίου

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι τρεις κανονισμοί για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου, θα υιοθετηθούν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.

“Δεν ανοίγουμε ακόμα το μπουκάλι με τη σαμπάνια, αλλά την κρατάμε στο ψυγείο, περιμένοντας ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σικέλα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 13η Δεκεμβρίου, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί.

Σχετικά με το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς που πρότεινε η Επιτροπή, ο Γ. Σικέλα τόνισε ότι “οι συζητήσεις είναι σύνθετες”, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργήσει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. “Θα εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αυτός είναι ο στόχος”, τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά αυτά τα οποία διακυβεύονται σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Ο Γ. Σικέλα τόνισε, επίσης ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία όσον αφορά τους δύο άλλους κανονισμούς που αφορούν στην αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών και στον κανονισμό για τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και το μηχανισμό αλληλεγγύης. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι δύο αυτοί κανονισμοί θα πρέπει να υιοθετηθούν μαζί με τον κανονισμό για το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου).

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δικαιολόγησε την πρόταση της Επιτροπής λέγοντας ότι το επίπεδο του πλαφόν προσδιορίστηκε πολύ προσεκτικά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. “Ήμασταν δεσμευμένοι με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό”, τόνισε η Κ. Σίμσον. Πρόσθεσε ότι σήμερα έγινε η πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών στη βάση της πρότασης της Επιτροπής και ότι η κάθε χώρα έχει διαφορετικές απόψεις. Από την άλλη, ωστόσο, η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στους δύο άλλους κανονισμούς για το ενεργειακό, ο ένας εκ των οποίων περιλαμβάνει μια νέα τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα πρέπει να θεσπιστεί ως τα τέλη Μαρτίου, των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου και του μηχανισμού αλληλεγγύης.

- -

Related posts

Πως ο Πούτιν επαναβεβαιώνει τη ρωσική ηγεμονία στην Κεντρική Ασία

admin

Ιράν: Σεισμός 5,7 βαθμών στη νότια επαρχία Φαρς

admin

Υεμένη: Τους 82 έφθασαν οι νεκροί εξαιτίας του αεροπορικού βομβαρδισμού στη Σαάντα

admin

Νούλαντ (υφΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ο Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

admin

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν το Λισιτσάνσκ

admin

Η Γαλλία μεταφέρει την πρεσβεία της στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

admin

Σύμβουλος ουκρανικής κυβέρνησης: Πιθανόν “η ισχύς του Πούτιν να περιοριστεί από τους δικούς του ανθρώπους”

admin

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι πήραν τον έλεγχο της Πανσίρ – Η αντίσταση διαψεύδει

admin

Η Κίνα μειώνει το κατώτατο όριο του επιτοκίου στεγαστικών δανείων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας

admin