Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Άγνωστο σε ποιον θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος Ζέμαν

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος νοσηλεύεται από την Κυριακή σε μονάδα εντατικής θεραπείας συγκάλεσε για τις 8 Νοεμβρίου την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Γίρι Όβτσατσεκ.

Ο Μίλος Ζέμαν βρίσκεται για πέμπτη ημέρα σε νοσοκομείο της Πράγας και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του ενώ ταυτόχρονα παραμένει άγνωστο σε ποιον θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος αντιμετωπίζει χρόνια ηπατικά προβλήματα.

Στις βουλευτικές εκλογές ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής επιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις, ηττήθηκε με μικρή διαφορά από τους δύο αντιπολιτευόμενους συνασπισμούς στους οποίους μετέχουν πέντε φιλελεύθερα, κεντρώα και δεξιά κόμματα. Τα κόμματα αυτά, που απέσπασαν συνολικά 108 έδρες από τις 200 του κοινοβουλίου έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Πετρ Φιάλα, τον ηγέτη του δεξιού Αστικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο, πριν από τις εκλογές, ο Ζέμαν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επέλεγε για την πρωθυπουργία τον ηγέτη του κόμματος που θα συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους και όχι κάποιον πολιτικό προερχόμενο από έναν συνασπισμό κομμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσει την εντολή στον Μπάμπις μολονότι το κόμμα του, το ΑΝΟ (“Ναι”) έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Με βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο πρέπει να συγκληθεί σε σώμα πριν να παραιτηθεί η απερχόμενη κυβέρνηση. Αμέσως μετά ο πρόεδρος επιλέγει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Ο Όβτσατσεκ είπε την Τετάρτη ότι ο Μίλος Ζέμαν θα συναντηθεί με τον Πετρ Φιάλα “σε μεταγενέστερη ημερομηνία”.

Ο Ζέμαν είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Μπάμπις το πρωί της Κυριακής, πριν να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση για τις μεταξύ τους συνομιλίες, όμως ο Μπάμπις διαβεβαίωσε αργότερα ότι ο πρόεδρος του υποσχέθηκε ότι θα του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ράντεκ Βόντρατσεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μίλος Ζέμαν του έδωσε αυτοπροσώπως την εντολή να συγκαλέσει το κοινοβούλιο και ότι κατά τη συνάντησή τους “έκανε αστεία και ήταν σε καλή διάθεση”.

Η σύζυγος του Ζέμαν, η Ιβάνα Ζεμάνοβα, κάλεσε τους δημοσιογράφους “να κάνουν υπομονή”, εξηγώντας ότι για τη θεραπεία του προέδρου “θα χρειαστεί χρόνος”.

-

Related posts

Ολλανδία: Η αστυνομία διέλυσε πλήθος που διαμαρτυρόταν για τα περιοριστικά μέτρα

banksnews

Ουγγαρία: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

banksnews

Λίγο αυξημένος αλλά πολύ μικρός ο κίνδυνος σπάνιων νευρολογικών παθήσεων και εγκεφαλικού μετά τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer

banksnews

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει αμερικανικές δυνάμεις και Ομπάμα στη 10η επέτειο της εξόντωσης Μπιν Λάντεν

banksnews

Τσεχία: Ο αριθμός των νεκρών λόγω κορονοϊού έσπασε το φράγμα των 25.000

banksnews

Sky News: Συνεχίζεται το ντόμινο καταρρεύσεων στον ενεργειακό κλάδο της Βρετανία

banksnews

Anheuser-Busch InBev: Μειώθηκαν τα κέρδη στο τρίμηνο

banksnews

Γερμανία: Καταγράφηκαν 297 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Ιταλία: Αυξήσεις- ρεκόρ για φως και φυσικό αέριο

banksnews