Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς ιδιοκτησίας δεν είναι ξεκάθαρο

Την εκτίμηση του ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας για νέα F-16 και αναβάθμιση των παλιών εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT. Μία συνέντευξη στην οποία επανέλαβε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε νησιά και βραχονησίδες ενώ επανέφερε και την τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι το πρόβλημα για την απόκτηση F-35 από την Τουρκία παραμένει ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αφορούν τα F-16 και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου οι ΗΠΑ πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτό το θέμα στο εσωτερικό τους, γιατί, όπως ανέφερε, οι συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο πλευρών ήταν θετικές μέχρι στιγμής. Χαρακτήρισε την απόφαση στην αμερικανική Βουλή μη δεσμευτική και επεσήμανε ότι αναμένεται και η απόφαση της Γερουσίας και στη συνέχεια θα υπάρξει η τελική.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Άγκυρας να άρει τους περιορισμούς που τις έχουν επιβληθεί σε σχέση με τις αγορές εξοπλιστικών, φέρνοντας ως παράδειγμα και τη συμφωνία με την Σουηδία και τη Φινλανδία και τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να αγοράζει αμυντικά συστήματα από τους συμμάχους της.

Σημειώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας σε σχέση με την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί; Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Αναφέρθηκε σε νησιά και βραχονησίδες τα οποία όπως υποστήριξε η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της και νησιά των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί. «Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες» υποστηριξε ο τουρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποκλίνει από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν απέναντι σε Ελλάδα – Κύπρο και Τουρκία και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιστρέψει σε αυτή την ισορροπημένη πολιτική.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι όπως είπε υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ δραστηριοποιούνται και λόμπι, για να επανέλθει στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι είχε ασκήσει πίεση κατά της απόκτησης F-16.

Αναφερόμενος στον εναέριο χώρο ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι με 6 μίλια χωρικά ύδατα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ζητά εναέριο χώρο 10 μιλίων. Αυτό όπως είπε αναφέρθηκε και σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. «Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;» αναρωτήθηκε.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η στάση της κυβέρνηση Μπάιντεν είναι θετική στο αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Ο τούρκος υπουργός επανήλθε και στις διεκδικήσεις της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, τα οποία όπως είπε με τις συνθήκες της Λωζάνης αλλά και των Παρισίων δόθηακν στην Ελλάδα με την όρο να μην στρατικοποιηθούν. «Ποια είναι η πραγματική κατάσταση;» διερωτήθηκε για να επαναλάβει ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά παραβιάζοντας το σημαντικότερο όρο των συνθηκών. Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα δε ότι η εξοπλίζει να νησιά απέναντι στην Τουρκία.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε και τις επιστολές της Άγκυρας στον ΟΗΕ, στις οποίες όπως υποστήριξε η Τουρκία εξήγησε όλες τις νομικές πτυχές. Επιστολές στις οποίες όπως είπε η «Ελλάδα μπόρεσε να ανταποκριθεί μετά από 8 μήνες». Είπαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις συμφωνίες και αν δεν το κάνει, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία και έχουμε ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση και θα τη συνεχίσουμε μέχρι τέλους, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Related posts

Τσαπανίδου: «Περιμένουμε απαντήσεις για την παρακολούθηση Φλώρου»

admin

Πλεύρης – Πιθανή από την επόμενη εβδομάδα η χαλάρωση μέτρων – Ποια θα αρθούν πρώτα

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στο Μαξίμου ενόψει της Πενταμερούς

admin

Τσαβούσογλου: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα καθορίσει τις ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο»

admin

Η ΝΔ διέγραψε δύο κομματικά στελέχη για εμβολιασμούς εκτός σειράς

admin

Μητσοτάκης : Θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας σε περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας

admin

Δεν πτοείται ο Ακάρ: «Ναι» στον διάλογο για «δίκαιη μοιρασιά» στο Αιγαίο

admin

Ανδρουλάκης: Οι καλλιτεχνικές σχολές να δίνουν πτυχία ισότιμα με τα αυτά των ΑΕΙ

admin

Σκέρτσος προς Μάνο – Γι’ αυτό στην Ελλάδα θρηνούμε περισσότερους νεκρούς από τον κοροναϊό

admin