Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: “Ο τουρκόφωνος κόσμος αποβιβάστηκε στη Μεσόγειο”

Να προλάβει καταστάσεις, φαίνεται ότι επιχειρεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς, μέσω των τελευταίων του δηλώσεών του, αποκαλύπτει μία ενόχληση της Τουρκίας προς τις τελευταίες κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Καζακστάν, ενώ συναντήθηκε με τον ομολόγους του από το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν μόλις την προηγούμενη βδομάδα στο περιθώριο της υπουργικής Συνάντησης του ΟΑΣΕ στην Πολωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα εξετάζει πέραν της υφιστάμενης πρεσβείας στο Καζακστάν να ιδρύσει και δεύτερη στην περιοχή..

Μιλώντας στο συνέδριο τουρκικής επιχειρηματικής και ανθρωπιστικής εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Hacı Bayram Veli της Άγκυρας, ο Τσαβούσογλου “ο τουρκικός κόσμος έχει αποβιβαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο”, με την αφορμή της παραχώρησης στα κατεχόμενα του καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών.

“Ο τουρκικός κόσμος, που ενίσχυσε την ενότητά του με την ‘Oργάνωση Tουρκικών Kρατών’, είναι πλέον μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος άρχισε να δίνει την προσοχή της εκεί. Δηλαδή στον τουρκικό κόσμο, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Κεντρική Ασία. Σήμερα και ο Νίκος Δένδιας (πήγε) αμέσως εκεί… Εκεί πήρε την ανάσα. Κάνει κάποια ταξίδια. Όπου κι αν πάμε, φυσικά, τρέχει από πίσω. Να είναι καλά. Ο Νίκος Δένδιας. Παλιός μου φίλος είναι. Και φυσικά, είναι προβληματισμένοι (ανησυχούν). Γιατί ανησυχούν; Η ‘ΤΔΒΚ’ έγινε μέλος παρατηρητής στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη. Αλλά αυτό είναι μια αρχή. Βήμα – βήμα. Τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια του Θεού, θα έρθουν”  ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

“Φυσικά, οι τρέχουσες ανησυχίες και ο πανικός τους είναι λόγω αυτών που θα γίνουν. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας με τον τουρκικό κόσμο. Όπως είπα πριν από λίγο, στην πραγματικότητα, με τον τουρκικό κόσμο να παίρνει την ‘ΤΔΒΚ’ ως μέλος παρατηρητή, η Oργάνωση Tουρκικών Kρατών και ο τουρκικός κόσμος κατέβηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η εμβέλειά του έχει ενισχυθεί” ισχυρίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ. 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αφής στιγμής δεν υπάρχει στην ελληνική, επίθετο που να διαχωρίζει τις φυλές και τους λαούς τουρκικής καταγωγής από τους πολίτες του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας, μιας και για τα δύο ο όρος είναι “τουρκικός”, για τους πρώτους χρησιμοποιείται ο ίσως ελλιπής όρος “τουρκόφωνος”, μόνο και μόνο για να γίνεται κατανοητός ο διαχωρισμός. Στα αγγλικά έχουν δημιουργηθεί ο όρος “Turkish” για τον πολίτη της σύγχρονης Τουρκίας και “Turkic” για τους λαούς με καταγωγή από τα αρχαία τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας. Επίσης, στην Τουρκία δεν υπάρχουν διαχωρισμένοι όροι και για λόγους προπαγάνδας, το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί τον όρο “Türk” για να ταυτίζει τους τουρκόφωνους του σήμερα, με τους πολίτες της Τουρκίας, ώστε να δημιουργείται και να ενισχύεται η πεποίθηση της “μητέρας-Τουρκίας”.

Πέραν αυτών, ο Τσαβούσογλου ασχολήθηκε και με άλλα τρέχοντα θέματα της Τουρκίας. Είπε ότι “υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν” σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία στην ομιλία του, ο Τσαβούσογλου είπε, “Δεν υπάρχει κανένας άλλος στην Ουκρανία εκτός από την Τουρκία που να έχει πετύχει αποτελέσματα από τη διπλωματία”.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Γιατί η αναδυόμενη συμμαχία τουρκοφώνων λαών της Ασίας προκαλεί ανησυχίες στην Κίνα

* Αναγνώριση των Κατεχομένων θέλει ο Ερντογάν: Το ψευδοκράτος ορίστηκε “παρατηρητής” στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών

* Γιατί η αναδυόμενη συμμαχία τουρκοφώνων λαών της Ασίας προκαλεί ανησυχίες στην Κίνα

* Τουρκία εναντίον Ρωσίας στην Κεντρική Ασία: Πώς η πτώση της ΕΣΣΔ βοήθησε το σχέδιο του παντουρκισμού.

Related posts

Η ρωσική Transneft αναφέρει ότι έχει ανασταλεί τμήμα του αγωγού Druzhba στην Ουκρανία

admin

Σουηδία: Οι αρχές απέκλεισαν ζώνη ακτίνας πέντε ν.μ. γύρω από τις διαρροές των Nord Stream

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό από τον Απρίλιο του 2020 οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών

admin

Reuters: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για απώλειες από τη ρωσική πυραυλική επίθεση

admin

Η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας

admin

Ζιμπάμπουε: 48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων – Με πληθωρισμό στο 192%, ζητούν πληρωμή σε δολάρια

admin

ΗΠΑ: Το φιλόδοξο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων

admin

Η Bed Bath & Beyond νέα “αγαπημένη” των μικροεπενδυτών του reddit για ακόμα ένα short squeeze

admin

Ειδικοί στις ΗΠΑ προβλέπουν ότι οι θάνατοι στην Κίνα εξαιτίας της COVID-19 θα ξεπεράσουν το εκατομμύριο εντός του 2023

admin