Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πώς να βρεις εργαζόμενους όταν θεωρείς ότι είναι αναλώσιμοι;

Για «τρομακτική έλλειψη» εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και σε όλους τους κλάδους, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο», μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Τουρισμού-Επισιτισμού, στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές «που θα ξανακάνουν ελκυστική την εργασία αλλά και θα διαμορφώνουν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας και δυνατότητας διαβίωσης».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ακούει από παντού ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι «και το ερώτημά μου είναι: πώς να βρεις εργαζόμενους όταν θεωρείς ότι ο πιο σημαντικός παραγωγικός συντελεστής είναι αναλώσιμος;».

Τόνισε ότι «όταν θεωρείς ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και τους βάζεις να δουλεύουν με όποιες συνθήκες και όποιες απολαβές, χωρίς θεσμικό πλαίσιο χωρίς ελέγχους, τότε πυροβολείς τα πόδια σου, πυροβολείς τα πόδια της οικονομίας και της κοινωνίας γιατί δημιουργείς συνθήκες κοινωνικής κρίσης».

Σημείωσε ότι «αν δεν καταλάβουμε ότι δεν μπορείς να έχεις παραγωγικότητα με συνθήκες εργασιακής ασυδοσίας τότε δεν θα πάει μπροστά η οικονομία σε κανέναν κλάδο». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε τώρα, να υπάρχει τρομακτική έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους κλάδους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο και όταν ο νέος άνθρωπος, σε όποιο κλάδο, γνωρίζει ότι στο εξωτερικό θα βρει πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίες και πολύ καλύτερους μισθούς, δεν θα μείνει να δουλέψει εδώ».

«Ψάχνουμε να βρούμε τώρα «τι έχουν οι Έλληνες και δεν θέλουν να δουλέψουν»», σχολίασε, για να σημειώσει ότι «δεν έχουν κάτι οι Έλληνες και δεν θέλουν να δουλέψουν» και πως «το βιοτικό τους επίπεδο και οι μισθοί είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλοί».

Σημείωσε ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού που είναι και θα είναι ένας απ’ τους πιο παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας» για να τονίσει ότι «πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, να επενδύσουμε στην εκπαίδευσή του, στις συνθήκες εργασίας του, στις αποδοχές του».

Υπογράμμισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το θέμα του μισθού «που έτσι κι αλλιώς εμείς θεωρούμε ότι σε όλους τους κλάδους πρέπει να πάει στα 800 ευρώ, διότι αυτή τη στιγμή οι όποιες αυξήσεις έγιναν είναι χαμηλότερες απ’ τον πληθωρισμό και ο μισθός στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι ήταν δώδεκα χρόνια πριν, πριν από το 2010».

Επιπλέον τόνισε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το θέμα των ελέγχων, της ανασυγκρότησης του ΣΕΠΕ και έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε, έστω σε πιλοτική εφαρμογή αρχικά, τη δυνατότητα του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, για να υπάρξουν συνθήκες που θα ξανακάνουν ελκυστική την εργασία αλλά και θα διαμορφώνουν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας και δυνατότητας διαβίωσης».

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά» είπε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου. Ανέφερε ότι επισκέφτηκε την Κρήτη ο διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου σουηδικού πρακτορείου που φέρνει περίπου 160.000 Σουηδούς το χρόνο στα Χανιά «και είπε ότι αυτό που διαπιστώνει τους τελευταίους δυο μήνες είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ το τουριστικό προϊόν λόγω έλλειψης προσωπικού».

«Φανταστείτε ότι σε ένα εστιατόριο πεντάστερου ξενοδοχείου που γευμάτιζαν 220 πελάτες του ξενοδοχείου υπήρχαν 4 σερβιτόροι. Ένας σερβιτόρος για 55 πελάτες», σημείωσε ο κ. Χότζογλου. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, αν ένας εργαζόμενος έχει κάποιο πρόβλημα δεν υπάρχουν γραφεία επιθεώρησης εργασίας και πρέπει να πάει στη Σύρο. «Η απάντηση που πήρα απ’ την κυβέρνηση είναι ότι εδώ δεν έχουμε δικαστήρια σε αυτά τα νησιά, θα ‘χουμε ΣΕΠΕ;», πρόσθεσε.

Related posts

Καμπαγιάννης: Η εισαγγελέας αισθάνθηκε υποχρεωμένη να απολογηθεί προς την υπεράσπιση

banksnews

Τσίπρας: Επιτακτική ανάγκη η αποτροπή νέου κύματος brain drain με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

banksnews

Ταμείο… κατάληψης του κεντρώου χώρου

banksnews

Ερντογάν : Οσο αυξάνεται η περιφερειακή και η παγκόσμια ισχύς της Τουρκίας, αυξάνονται και οι επιθέσεις εναντίον μας

banksnews

Εξώδικο Μουτζούρη σε Μηταράκη για το προσφυγικό – Τι απαντάει ο υπουργός

banksnews

Εκτός ελέγχου ο Πολάκης στη Βουλή: «Μη μου κουνάς το δαχτύλι» – «Είσαι άσχετος»

banksnews

Θεμιστοκλέους για θάνατο Τράγκα – «Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την πανδημία είναι ο εμβολιασμός»

banksnews

Τσίπρας – Καλεί Μητσοτάκη να λάβει άμεσα μέτρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα

banksnews

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μάας είχε ο Δένδιας : Τι συζήτησαν ενόψει των διερευνητικών με Τουρκία

banksnews