Image default
PIRAEUS BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τρ. Πειραιώς: Θετικές αποδόσεις για τα αγροτικά προϊόντα τον Αύγουστο

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 ( 3,25%) να υπεραποδίδει, ενώ πιέσεις δέχθηκε ο MSCI EM (-4,42%) σε μηνιαίο επίπεδο καθώς αυξάνονται εκ νέου οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας σε πολλές ασιατικές χώρες, σημειώνεται στο μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τραπέζης Πειραιώς.

Όπως εξηγεί η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτέλεσμα του Β΄ τριμήνου και στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην ΕΖ (PMI) και στην Αμερική (ISM). Η Fed διατήρησε όπως αναμενόταν αμετάβλητη την νομισματική της πολιτική και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τις εκτιμήσεις όμως να κάνουν λόγο για πιθανή μείωση της στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο τέλος του έτους.

Θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο θέμα του νομοσχεδίου υποδομών των ΗΠΑ, όπου εγκρίθηκε το πακέτο των $550 δισ. Η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας διαμορφώθηκε στο 1,28% ενώ της 2ετίας στο 0,21%. Το δολάριο υποχώρησε οριακά τόσο έναντι του ευρώ όσο και με ένα καλάθι νομισμάτων. Εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή ζήτηση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας υποχώρησε το πετρέλαιο. Από την άλλη, ο χρυσός υποχώρησε με τα μακροοικονομικά στοιχεία να εκπλήσσουν θετικά την αγορά (νέες θέσεις εργασίας στον μη αγροτικό τομέα, υποχώρηση επιδομάτων ανεργίας).

Τα αγροτικά προϊόντα κατέγραψαν θετικές αποδόσεις ενώ μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η σόγια, η τιμή της οποίας υποχώρησε. Σημαντικές αποδόσεις κατέγραψαν το σιτάρι, η ζάχαρη και το βαμβάκι ενώ μικρότερες σημείωσαν ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοοειδή, το ρύζι και το καλαμπόκι. Στην τελευταία έκθεση του USDA (Ιουλ.21) οι εκτιμήσεις για τα σιτηρά (παραγωγή, εισαγωγές, εξαγωγές, κατανάλωση) αναθεωρήθηκαν πτωτικά ενώ οι διαφαινόμενες καιρικές συνθήκες, με πιθανή εμφάνιση του La Ninia (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ από τον Οκτώβριο) ενισχύουν τις προσδοκίες της αγοράς για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών. Για την σόγια και το καλαμπόκι, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κίνα κατέστρεψαν κοπάδια χοίρων και πιθανά να μειώσουν τη ζήτηση για ζωοτροφές. Η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ενισχυθεί καθώς το έλλειμμα προσφοράς υφίσταται, χωρίς να αποκλείεται, όμως, πτωτική πίεση βραχυπρόθεσμα λόγω υψηλών αποτιμήσεων. Για τα βοοειδή, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, πιθανά να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερο επίπεδο. Για το ρύζι, οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβληματισμό στην αγορά για τις νέες καλλιέργειες.

Related posts

ETE: Σήμερα οι μη δεσμευτικές για δάνεια 1,5 δισ. σε ΜμΕ

banksnews

Barry O’Byrne (HSBC): Θα στηρίξουμε τις πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα

banksnews

ΕΤΕ: Σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

banksnews

Ε.Ε.Ε: “Αλαλούμ” στην ΑΜΚ της Τρ.Πειραιώς

NEWSROOM

Πειραιώς: Οι προσφορές για το Amoeba και ο άτυπος πήχης

banksnews

Alpha Bank: Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του Tier II

banksnews

Ο Ανδρέας Κατσόγιαννος Διευθυντής στη Διεύθυνση Private Banking της Alpha Bank

banksnews

Μιχάλης Σάλλας: Από το 2ο εξάμηνο του 2021 ορατή η ανάκαμψη

NEWSROOM

Πολ Μόρα: Ο πάλαι ποτέ κραταιός τραπεζίτης που μπήκε στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Ιντερπόλ

banksnews