Πρώτοι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος βρέθηκαν (ταυτόχρονα) στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ενώ αύριο, Τετάρτη, αναμένεται εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια περίοδο που τόσο η κυβερνητική παράταξη όσο και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχονται δημοσκοπικές πιέσεις, η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο των κομματικών επιτελείων. Και για τους τρεις άλλωστε ο Βορράς έχει τη δική του σημασία: ο Μητσοτάκης πήρε το μάθημά του στην ευρωκάλπη διαπιστώνοντας ότι ο μέσος όρος των απωλειών της ΝΔ στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ξεπέρασε το ποσοστό της πανελλαδικής πτώσης της παράταξης, εξού και (θα) είναι διαρκείς οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης των απογοητευμένων πολιτών. Ο Ανδρουλάκης είδε σε πολλές περιπτώσεις την προσπέραση του ΠΑΣΟΚ από τον Κυριάκο Βελόπουλο και αναγνωρίζει ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ειδικό χειρισμό και αμφίπλευρα ανοίγματα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αντιστρέψει την αρνητική για το κόμμα δυναμική με τακτική, επιτόπου κινητικότητα του ίδιου του Φάμελλου.
Σε διπλό αγώνα με τη φθορά η κυβέρνηση
Η Θεσσαλονίκη έχει κεντρικό ρόλο στην ειδική γαλάζια επιχείρηση «εργοτάξια», για την οποία βγαίνει μπροστά προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πόλη έχει βαρύνουσα σημασία και στην κεντρική επιχείρηση «συσπείρωση» της εκλογικής βάσης. Η επιβεβαίωση αυτών θα έρθει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό: στις 10 ώρες που σκοπεύει να περάσει στην πόλη, μέχρι το δείπνο του Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ο Μητσοτάκης θα βρεθεί σε εν εξελίξει έργα υποδοµών, όπως στο FlyΟver και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο στο Φίλυρο. Στην περιοδεία με την οποία ανοίγει τον πρώτο για φέτος κύκλο επισκέψεων ανά την επικράτεια, θα δώσει επίσης κομματικό χρώμα, προγραμματίζοντας συναντήσεις με στελέχη της τοπικής διοικούσας επιτροπής. Διότι τόσο στη Θεσσαλονίκη, που θεωρείται βελοπουλικό προπύργιο λόγω των ισχυρών ποσοστών της Ελληνικής Λύσης και που είναι τόπος καταγωγής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, με τη Φωνή Λογικής να δίνει έμφαση στην πόλη, όσο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν εκλείψει οι εκ δεξιών πιέσεις, που αποτυπώθηκαν με επώδυνο τρόπο για τη ΝΔ στην ευρωκάλπη. Μάλλον το αντίθετο.
Δεσμεύσεις και έργο
Δημοσκόποι καταγράφουν στον Βορρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τοπική ενίσχυση των δεξιότερων της ΝΔ δυνάμεων, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει διπλό αγώνα με τη φθορά της: αφενός να φρενάρει μετακινήσεις ψηφοφόρων προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, αφετέρου να μπλοκάρει διαρροές προς Βελόπουλο και Λατινοπούλου. «Ενας δρόμος υπάρχει», σχολιάζει κυβερνητική πηγή με γνώση των γαλάζιων δυσκολιών στη Βόρεια Ελλάδα, «και αυτός είναι η υλοποίηση δεσμεύσεων και το μετρήσιμο έργο προς τους πολίτες». Οκτώ μήνες πριν, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η Ελληνική Λύση ήταν πρώτο κόμμα σε έναν δήμο της Α’ Θεσσαλονίκης (στον Παύλου Μελά με 19% έναντι μόλις 17,95% της ΝΔ) και δεύτερο κόμμα σε άλλους δύο (Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης), ενώ η Φωνή Λογικής έγραφε ποσοστά πάνω από το πανελλαδικό της. Στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Βελόπουλος ήταν δεύτερος σε επτά από τους οκτώ δήμους, αφού μόνο στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη η Ελληνική Λύση βρέθηκε κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ για 36 ψήφους. Και εκεί η Λατινοπούλου πέτυχε επιδόσεις πάνω από το συνολικό ποσοστό του κόμματος, που επιχειρεί πλέον με επίκεντρο τον Βορρά να στήσει τον οργανωτικό ιστό του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επενδύει πολλά στα τοπικά σχέδια ανάπτυξης – ενδεικτικές οι διαδοχικές συσκέψεις για το αναπτυξιακό σχέδιο Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη αρχικά με τους Δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού και έπειτα με τους Δήμους Λαγκαδά και Βόλβης. Ταυτόχρονα προεξοφλείται ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι μία από τις περιφέρειες της χώρας στις οποίες θα υπάρξουν αρκετές «ενέσεις» – νέες είσοδοι – στα ψηφοδέλτια για την επόμενη εθνική αναμέτρηση: Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Νίκος Παπαϊωάννου, Γιάννης Παπαγεωργίου ακούγονται ήδη ως κλειδωμένες προσθήκες.
Ειδικός χειρισμός και αμφίπλευρα ανοίγματα
Η Βόρεια Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν αποτελεί προνομιακό χώρο για το ΠΑΣΟΚ – ακόμα και στις τελευταίες εθνικές εκλογές, που το ΠΑΣΟΚ έφτασε για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία σε διψήφιο ποσοστό, είχε χαμηλές πτήσεις στο μεγαλύτερο αστικό της κέντρο, τη Θεσσαλονίκη. Στην Α’ Θεσσαλονίκης κέρδισε μόλις 8,14%, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης 9,85%, όταν το εθνικό ποσοστό ανήλθε στο 11,84%. Ακόμα και στις πιο πρόσφατες περσινές ευρωεκλογές οι αριθμοί για το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίστοιχα χαμηλότεροι του πανελλαδικού ποσοστού του κόμματος, δείχνοντας ότι το πρόβλημα ήταν ακόμη παρόν. Στην περιοχή, τα σημερινά δεδομένα είναι συγκεκριμένα, με κυριότερο τη ρήξη μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην βουλευτή της περιοχής Χάρη Καστανίδη, με αφορμή την έδρα που κράτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η επικράτηση ενός δημάρχου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, του Στέλιου Αγγελούδη (ο οποίος πάντως δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με την ηγεσία), η καλή επίδοση έτερων υποψηφίων στις εσωκομματικές και η διάχυση των στελεχών της περιοχής στα υπόλοιπα ενδοπασοκικά στρατόπεδα δείχνουν στη Χαριλάου Τρικούπη πως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ειδικό χειρισμό και αμφίπλευρα ανοίγματα.
Η ενσωμάτωση της Ράνιας Θρασκιά ερμηνεύεται ως το πρώτο από αυτά – η συνάντησή της με τον Ανδρουλάκη χθες επισφράγισε την ενσωμάτωσή της στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ: «Ράνια, η απόφασή σου μας τιμά πάρα πολύ. Ο αγώνας μας θα είναι δύσκολος, αλλά θα είναι ωραίος και αξιοπρεπής. Και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε (…). Θα προχωρήσουμε μαζί σε αυτόν τον δρόμο που έχουμε χαράξει για μια γενναία πολιτική αλλαγή. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνάντησή τους. «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, να συστρατευτούμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, αυτές που θα βάλουμε στο επίκεντρο πολιτικές που θα κάνουν διαφορά στη ζωή των πολιτών και θα στοχεύουν στην ευημερία τους (…). Και αυτό θα γίνει μέσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πάντα με λογική και ευαισθησία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα» απάντησε εκείνη. Και στις μεταγραφές έπεται συνέχεια, καθώς στον επόμενο τόνο αναμένεται και η ενσωμάτωση ενός ακόμα ανεξάρτητου βουλευτή, του Πέτρου Παππά.
Η πληγή των Πρεσπών παραμένει ανοιχτή
Η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, που είναι ο ίδιος βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, δεν είναι απλώς τακτική, είναι εβδομαδιαία. Οι επαφές του, ωστόσο, γίνονται στο πλαίσιο διατήρησης της δυναμικής του κόμματος, που βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια και έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα σε δύο φάσεις: μία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και μία τον τελευταίο χρόνο, μετά τα όσα συνέβησαν στα εσωκομματικά του κόμματος – η ανεξαρτητοποίηση τόσο της Ράνιας Θρασκιά όσο και του Πέτρου Παππά από το Κιλκίς δείχνουν και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε μετά την τελευταία διάσπαση, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί δυνάμεις που τον στήριξαν στην πόλη. Υπό αυτή την έννοια, εύλογα η αντίδραση της Κουμουνδούρου στη μεταγραφή ήταν έντονη: «Προσχωρεί χωρίς κανένα ιδεολογικό πλαίσιο ή υπόβαθρο σε άλλο κόμμα εξυπηρετώντας ακούσια και τις εσωτερικές του διευθετήσεις. Εξόχως προβληματική συμπεριφορά και παράδειγμα προς αποφυγήν και για την ίδια και για τον πολιτικό υποδοχέα της, που έτσι νομιμοποιεί τη για πρώτη φορά απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταπολιτευτικά», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Από εκεί πήρε τη σκυτάλη και ο Φάμελλος σχολιάζοντας από το Thessaloniki Summit πως «η Θρασκιά εκλέχθηκε με δύο βασικές εντολές. Η μία να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Η δεύτερη είναι τα ιδανικά της Αριστεράς. Παραβιάστηκαν και τα δύο».