Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριετίες: Στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά τους

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών σύμφωνα με την οποία από 1.1.2024 αίρεται το πάγωμα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2024 στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Δείτε εδώ όλη την τροπολογία

Ειδικότερα, η τελική διάταξη που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι το πάγωμα των τριετιών και όλων των επιδομάτων πολυετίας και μισθολογικής ωρίμανσης θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και για τουλάχιστον 3 χρόνια, όταν και θα επανεξεταστεί το ύψος του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας.

Προσοχή! Η τροπολογία αναφέρει ότι « Aπό την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%), και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του δέκα τοις εκατό (10%), αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων που αναφέρονται στην παρ. 1. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Έτσι, προβλέπει ότι από την 1.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το 10% και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται εκ νέου το «ξεπάγωμα». Η διάταξη θα ενεργοποιείται ξανά όταν ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός θα αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ πέσει κάτω του 10%.

Αναλυτικότερα:

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Από την 1η.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Ειδικότερα:

A) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14η.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η.2.2012 οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

B) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14η.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

Για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας

Προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2024:

Α) Σε όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και εργάτες γης) οι οποίοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές και για τις οποίες έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις αναστολής και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών
καθώς και

Β) Σε όλους τους ανέργους στις περιοχές αυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα της φυσικής καταστροφής, χωρίς καμία προϋπόθεση χρόνου ασφάλισης και ανεξαρτήτως οφειλών, προκειμένου οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν.

Related posts

Bάσεις στα ελληνικά νησιά θέλουν οι ΗΠΑ

admin

Κεντροαριστερό συναπάντημα

admin

Κάλεσμα Παππά για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – «Ελάτε να χτίσουμε την παράταξη για τη νίκη»

admin

Συνεδρίασε το πρώτο υπουργικό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά

admin

Πέντε από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Νέα νίκη Πελετίδη στην Πάτρα – Δήμαρχος για τρίτη θητεία

admin

Ετοιμάζουν νέες «κόκκινες γραμμές»

admin

Ανεξάρτητοι και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης

admin

Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα

admin