Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικό άλμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ώθηση από την πρόταση για το 1,4% της Eurobank

Άνω των 1.230 μονάδων επιστρέφει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να κυριαρχούν απόλυτα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους του Σεπτεμβρίου (-7,2%).

Οι τράπεζες είναι οι μεγάλες «πρωταγωνίστριες», με την αποεπένδυση του ΤΧΣ στη Eurobank στην τιμή του 1,8 ευρώ (για το 1,4% των μετοχών) να παρέχει ισχυρή ώθηση, ανεβάζοντας σημαντικά τις αποτιμήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι τραπεζικές μετοχές να κερδίζουν έως 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, ΔΕΗ και Jumbo ενισχύονται άνω του 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,22% και διαμορφώνεται στις 1.232,55 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.217,75 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.223,40 έως 1.232,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Κινήσεις στο ταμπλό
Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αντιδράσει στην πρόσφατη διόρθωση και να περιορίσει τη «βουτιά» του Σεπτεμβρίου, η οποία ανέρχεται στο -7,2%.

Οι επενδυτές βρίσκουν επιλεγμένα στηρίγματα στα ισχυρά οικονομικά μεγέθη ορισμένων εισηγμένων, οι οποίες συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα, ανακοινώνοντας διεύρυνση κερδών και υψηλά μερίσματα.

Η προσοχή, δε, στρέφεται αναμφίβολα και στις τράπεζες, οι οποίες γυρίζουν σελίδα και εισέρχονται σε διαδικασία αποεπένδυσης. Την αρχή κάνει η Eurobank (1,4%), ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει -εκτός απροόπτου- η Εθνική Τράπεζα (20%).

Την ίδια στιγμή, εντός της εβδομάδας θα έχουμε και την πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από πολλά χρόνια, με την Optima Bank να κάνει πρεμιέρα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού παραμένει νευρικό και ευμετάβλητο, δεδομένων των ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τις χαμηλές επιδόσεις της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές και το κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα, οι πρώτες μειώσεις (χαλάρωση νομισματικής πολιτικής) φαίνεται ότι μετατίθενται για το β’ ή και το γ’ τρίμηνο του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γ.Δ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί να απορροφήσει τη μεγάλη πτώση, η οποία καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία τον έχει απομακρύνει αισθητά από το υψηλό έτους των 1.345 μονάδες.

Αρκετοί αναλυτές περιμένουν την εμφάνιση διάφορων κινήσεων ωραιοποίησης, δεδομένου ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 9μήνου και επομένως, οι επενδυτές θα θελήσουν να βελτιώσουν κάπως τις αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μ’ αυτήν την εκτίμηση συνηγορεί και η πεποίθηση ότι το κύμα μαζικών πωλήσεων από τους ξένους επενδυτές έχει πλέον «ξεθυμάνει», κάτι που επιτρέπει στους αγοραστές να κυριαρχήσουν εκ νέου και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

--.grΕιδήσεις σήμερα:
Εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα, οι άγνωστες στιγμές και οι νικητές της χθεσινής ημέραςΣπάνιο βίντεο του Πούτιν με μαλλιά να παίζει πινγκ πονγκ χαλαρός σε διακοπές στη ΦινλανδίαΤραγωδία στην Πάτρα: Νεκροί σε τροχαίο παππούς και το 3χρονο εγγόνι του

Related posts

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη προθεσμίας των αιτήσεων

admin

Πασχαλινό τραπέζι: Στα 11 ευρώ το αρνί στην αγορά – Έρευνα τιμών κάνουν οι καταναλωτές

admin

ΟΑΕΔ: Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2020

admin

Εισφορές: Tι κερδίζουν μισθωτοί και εργοδότες από τη μείωσή τους – Δείτε παραδείγματα

admin

Υπουργείο Υποδομών: «Πράσινο φως» στα τρία εμβληματικά projects των 477 εκατ. ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας – ΑΑΔΕ: Οδηγός της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας

admin

ΟΑΕΔ – Ανεργία: Νωρίτερα η λήξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών

admin

Γερμανία: Σούπερ μάρκετ χρεώνει έξτρα κάποια τρόφιμα για να καλύψει «το πραγματικό περιβαλλοντικό τους κόστος»

admin

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαριστεί το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

admin