Οι κ.κ. Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank), Γιώργος Ζανιάς (Eurobank), Γιώργος Χαντζηνικολάου (τρ. Πειραιώς) και Γκίκας Χαρδούβελης (Εθνική) υπογράμμισαν ότι οι τέσσερις τράπεζες έχουν ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ουσιαστικά μετατραπεί από «bad banks σε good banks», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζανιάς.
Και οι τέσσερις πρόεδροι επεσήμαναν πως οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις, πως δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματική πρόταση για δανεισμό, η οποία απορρίπτεται από τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο υπογράμμισαν ότι υπάρχουν «μύθοι» για το κατά πόσο οι τράπεζες δανείζουν καθώς η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
«Η ζήτηση θα αυξηθεί μαζί με την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Όταν οι επιχειρήσεις αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση. Τότε οι τράπεζες δεν θα βλέπουν μόνο το ενέχυρο της επιχείρησης αλλά την διακυβέρνησή της και τις προοπτικές της», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Γκίκας Χαρδούβελης, προέβλεψε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας για μια 15ετία και υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασης και εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και στις μη εισηγμένες εταιρείες.
«Οι τράπεζες διαθέτουν και τα κεφάλαια και την ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος τονίζοντας ότι μόλις το 12% των αιτήσεων δανειοδότησης απορρίφθηκε το 2021. Προειδοποίησε ωστόσο πως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, επισημαίνοντας πως «τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και η κοινωνία και οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών και από αυτά δανείζουν».
Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες έχουν κάνει άλματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και ήδη χρηματοδοτούν την οικονομία αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και υγιείς επιχειρηματικές προτάσεις». Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών από τους servicers, στους οποίους έχουν περάσει όλα τα προβληματικά δάνεια. «Πρέπει να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων έτσι ώστε αυτές να ξαναγίνουν πελάτες των τραπεζών», ανέφεραν.
Ανταγωνισμός
Η μεγαλύτερη πρόκληση των τραπεζών είναι σύμφωνα με τους προέδρους τους η ψηφιακή τους μετεξέλιξη έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κολοσσούς big tech, οι οποίοι προσφέρουν πλέον μια ευρεία γκάμα τραπεζικών συναλλαγών σε διεθνές επίπεδο.
Και οι τέσσερις ανάφεραν ότι το ατού των τραπεζών σε αυτή την κούρσα είναι «η πίστη και η ασφάλεια των συναλλαγών» ενώ επεσήμαναν ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις από τις τράπεζες στην παρούσα φάση γίνονται στο ψηφιακό κομμάτι.