Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τράπεζες: Πωλούν με κέρδη ακίνητα και ξενοδοχεία

Με κέρδη, αφού βέβαια αφαιρεθούν οι προβλέψεις, αρχίζουν να πωλούν οι τράπεζες ακίνητα εισοδήματος, ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και καζίνο, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο οριστικής διευθέτησης καταγγελμένων υποχρεώσεών τους.

Η χρονιά ξεκίνησε με το… δεξί καθώς η Alpha Bank έκλεισε μια καλή συμφωνία για την πώληση του 100% της Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ι με αγοραστή την Brook Lane Capital. Η δεσμευτική συμφωνία, μεταξύ τράπεζας και Brook Lane, υπογράφηκε στις 8 Μαρτίου και προβλέπει τίμημα 95,3 εκατ. ευρώ για την Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ι. Το τίμημα συνεπάγεται κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 13 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Alpha Βank.

H προς πώληση εταιρεία ελέγχει πέντε ακίνητα εισοδήματος. Πρόκειται κυρίως για κτήρια γραφείων, τα οποία είναι μισθωμένα από θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων (Vodafone, Samsung, AXA, Porsche) και βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους (Λ. Κηφισίας, Λ. Κηφισού, Μιχαλακοπούλου).

Η Alpha Βank υπέγραψε στις 19 Απριλίου συμφωνία με επενδυτή για την πώληση έναντι 17,3 εκατ. ευρώ των θυγατρικών εταιρειών του οµίλου Sheynovo Offices E.O.O.D, ενώ στις 31 Μαΐου μεταβίβασε στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ το 40% των μετοχών της «ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.» έναντι τιμήματος 3,47 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή έχει κλείσει συμφωνίες από τις οποίες εισέπραξε ή έχει να εισπράττει περισσότερα από 116 εκατ. ευρώ.

Την πώληση ενός ακόμη ξενοδοχείου ετοιμάζεται να ολοκληρώσει η Eurobank καθώς υπέγραψε προσύμφωνο με επενδυτή για τη διάθεση του 100% της εταιρείας «Σύγχρονο Ξενοδοχείν». Πρόκειται για 100% θυγατρική της Eurobank, η οποία απέκτησε, μέσω πλειστηριασμού, τον Ιούνιο του 2018, το ξενοδοχείο Μιστράλ.

Η «Σύγχρονο Ξενοδοχείν» προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου κατά 6,3 εκατ. ευρώ, με πλήρη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Η ΑΜΚ καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την κυπριακή εταιρεία Nesshold Ltd, η οποία απέκτησε έτσι το 59% του μετοχικού της κεφαλαίου. Τα 6,3 εκατ. ευρώ, που μπήκαν στα ταμεία της εταιρείας, κατευθύνθηκαν για την πλήρη εξόφληση δανείου, το οποίο είχε λάβει από την Eurobank. Σύμφωνα, δε, με τη σύμβαση αγοραπωλησίας που υπέγραψε η τράπεζα με τη Nesshold, η τελευταία θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 41% της «Σύγχρονο Ξενοδοχείν».

Επιπρόσθετα, η τράπεζα ανέθεσε στην Axia Ventures να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία (project Calypso) για την πώληση δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, ύψους 53,3 εκατ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν στα μέσα Αυγούστου.

Ο προτιμητέος επενδυτής, αγοράζοντας τα δάνεια της Eurobank, θα αποκτήσει πρώτη προσημείωση επί 4 ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 750 -800 κλινών. Σημειώνεται ότι οι Eurobank και Πειραιώς, που αποτελούν τις δύο πιστώτριες τράπεζες του ομίλου, έχουν προσημειώσεις επί διαφορετικών ξενοδοχειακών μονάδων, ίσης περίπου δυναμικότητας.

Το εγχείρημα πώλησης των δανείων δεν διαφοροποιεί τον δρομολογημένο σχεδιασμό των τραπεζών, όπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια εγκατάστασης ειδικού διαχειριστή.

Mε μικρό κέρδος πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς τα δάνειά της στην Club Hotel Loutraki. Σύμφωνα με πληροφορίες η Comer Group συμφώνησε να καταβάλει περί τα 17 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει από την Πειραιώς, δύο δάνεια συνολικής απαίτησης 58 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις της Πειραιώς, η καθαρή λογιστική αξία των δύο δανείων ανερχόταν στις 31/12/2018 στα 12 εκατ. ευρώ.

Με τίμημα 50 εκατ. ευρώ μεταβίβασε στις 5 Απριλίου η Εθνική Τράπεζα την Grand Hotel Summer Palace, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που έχει μείνει γνωστό ως Αστέρας Ρόδου. Νέος ιδιοκτήτης ο όμιλος Μήτση. Από τη συναλλαγή η Εθνική ενέγραψε υπολογίσιμο κεφαλαιακό κέρδος που θα απεικονιστεί στα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Related posts

Reuters: Μόλις 10 τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις με τους νέους παγκόσμιους κανονισμούς

admin

Διεθνής διάκριση για το Private Banking της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Πρέπει να κοιτάξουμε τη διατύπωση του στόχου για τον πληθωρισμό

admin

Δεν αύξησε τελικά τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

admin

ΕΤΕ: Ωθηση στην οικονομία από τις ΜμΕ που καινοτομούν

admin

Εθνική: Κερδοφορία 409 εκατ. το 1ο τρίμηνο και υψηλές προβλέψεις

admin

Ο Φώτης Κουρμούσης αναλαμβάνει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ

admin

BBVA: Ο CEO και ο πρόεδρος παραιτήθηκαν από τις µεταβλητές αποδοχές του 2020

admin

Συμμετοχή Πειραιώς σε νέο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για επενδύσεις

admin