Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τράπεζες: Πωλούν κόκκινα δάνεια χωρίς χασούρα, αλλά θα εισπράξουν σε… δόσεις

Τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στις συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs), αποτυπώνουν οι δεσμευτικές συμφωνίες, τις οποίες σύνηψαν, το τελευταίο διάστημα, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Αμφότερες είχαν ξεκινήσει τους διαγωνισμούς πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά – κυρίως- δάνεια, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων, εντός του 2019. Το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, τις βρήκε να έχουν λάβει δεσμευτικές προσφορές και να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με προτιμητέους επενδυτές (Bain για το Icon της Εθνικής, Fortress για το Neptune της Alpha).

Η άρδην αλλαγή δεδομένων είχε ως αποτέλεσμα οι συζητήσεις αρχικά να διακοπούν και εν συνεχεία να ξεκινήσουν από σχεδόν μηδενική βάση με τους ίδιους προτιμητέους επενδυτές. Έτσι, οι δεσμευτικές συμφωνίες, που υπογράφηκαν, εμφανίζουν διακριτές αλλαγές, σε σχέση με αυτές, που συζητούνταν πριν την πανδημία.

Εθνική και Alpha πρόταξαν το μείζον: να μην έχουν επίπτωση στη κεφαλαιακή τους θέση από το τίμημα και τη δομή της συναλλαγής. Για να το πετύχουν, δέχθηκαν αλλαγές, με σημαντικότερη την τμηματική καταβολή του τιμήματος και την πρόνοια για υπερτίμημα (earn-out scheme), εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι ανάκτησης.

Οι τράπεζες δεν θα χάσουν κεφάλαια, αλλά θα πάρουν το αντάλλαγμα της συναλλαγής σε δόσεις. Επίσης, απαιτήθηκαν αλλαγές στην περίμετρο των προς πώληση χαρτοφυλακίων, που ήταν πιο αισθητές στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου Neptune της Alpha Bank.

Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, η Alpha επίλεξε να συναλλαχθεί σε μια μικρότερη περίμετρο, μεγιστοποιώντας την αξία του χαρτοφυλακίου και αυξάνοντας την ασφάλεια της συναλλαγής. Προκειμένου, δε, να εξασφαλιστεί έναντι τυχόν κινδύνων από την τμηματική καταβολή του τιμήματος η Alpha ζήτησε τριτεγγυητή, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Ειδικότερα η Alpha διαπραγματεύθηκε τη λήψη εγγυητικής επιστολής τράπεζας του εξωτερικού με investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Fortress, που απορρέουν από τη συμφωνία. Τέλος, κέρδος για την Alpha αποτελεί η διατήρηση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου από την προς πώληση Cepal.

Η Εθνική, από την πλευρά της, δεν προχώρησε σε μείωση της περιμέτρου, έχοντας ως προτεραιότητα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 5 δισ. ευρώ το 2019 (σ.σ. παρ’ ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί φέτος είχε εγγραφεί ως στόχος της περσινής χρονιάς).

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο στη Bain περιλαμβάνει 7.386 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ανεξόφλητου υπολοίπου 1,56 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις αξίας περίπου 0,6 δισ. (χωρίς discount). Η συνολική απαίτηση ανέρχεται σε 2,56 δισ. ευρώ.

Τέλος, την καταβολή υπερτιμήματος προβλέπει και η συναλλαγή πώλησης της FPS (νυν doValue Greece) στη doValue, εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι EBITDA εντός 10ετίας (earn-out scheme). Το τίμημα για το 80% της εταιρείας μειώθηκε στα 211 εκατ. ευρώ, έναντι 248 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η προ εξαμήνου δεσμευτική συμφωνία.

Related posts

Σανίδα σωτηρίας ετοιμάζεται να πετάξει η Deutsche Bank στη Wirecard

banksnews

Εθνική: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Andrew McIntyre

banksnews

Ενημέρωση για τη Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

banksnews

Τράπεζες: Προειδοποιήσεις ΤτΕ για αναβαλλόμενο και κερδοφορία

banksnews

Attica Bank: Διαπραγματεύσεις με Ellington για την τιτλοποίηση «Ωμέγα»

banksnews

Πειραιώς: Συμφωνία με την Agroma ΠΕΤΚΟΣ για χρηματοδότηση αγροτών

banksnews

Καμπανάκι Moody’s για ευρωτράπεζες

banksnews

Γεωργακόπουλος (Intrum): Θα αυξηθούν τα NPEs λόγω της πανδημίας

banksnews

Πρώτη κατοικία: «Ψαλίδι» στην επιδότηση θέλουν οι θεσμοί

banksnews