Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τράπεζες: Η αύξηση των επιτοκίων ναρκοθετεί την πιστωτική επέκταση

Η εμμονή του πληθωρισμού που μεγεθύνεται από τους τριγμούς της γερμανικής οικονομίας αλλά και το ακριβό κόστος της πράσινης ενέργειας κρατούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κατάσταση συναγερμού όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Η 10η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων (σ.σ. εχθές) καταδεικνύει το βάθος των πληθωριστικών πιέσεων και προκαλεί ασφυξία στην πιστωτική επέκταση σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Από τα στρατηγεία των ελληνικών τραπεζών μεταδίδεται ότι δεν παρατηρούνται αρρυθμίες στις πληρωμές δανείων, ωστόσο η σφιχτή νομισματική πολιτική και οι εκτιμήσεις για τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανόδου της πιστωτικής επέκτασης.

Σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνση των δανειοληπτών από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, τραπεζικά στελέχη απαντούν πως το μέτρο που εφαρμόζεται και προβλέπει το πάγωμα του euribor στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023 και αφορά όλα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο προσφέρει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας. Η ισχύς του εν λόγω μέτρου είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και έχει βοηθήσει αρκετά στη διατήρηση των πληρωμών των μηνιαίων δόσεων.

Πιστωτική επέκταση

Και μπορεί οι συνεχείς αυξήσεις να μην ταράσσουν ιδιαίτερα την πιστοληπτική συμπεριφορά των δανειοληπτών (σ.σ. κυρίως λόγω της απορρόφησης του κόστους μέσω του προγράμματος στήριξης που αφορά στο euribor), οι αρνητικές συνέπειες όμως καταγράφονται στο μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης. Το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών έχει πάρει διαστάσεις και συνεχίζεται κυρίως στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, με συνέπεια, παρά τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι οριακά θετικός.

«Δεν θα καταστούν εφέτος εφικτοί οι στόχοι για την πιστωτική επέκταση», δηλώνει - υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα ότι η αναστροφή της τάσης δεν είναι εφικτή.

Ο ρόλος των επιστρεπτέων

Οι μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία προέρχεται από τον κύκλο εργασιών τους και μέρος αυτής έχει διοχετευθεί προς την κατεύθυνση της μερικής ή ολικής αποπληρωμής των δανείων. Αντίθετα, στις μικρότερες -και σε αρκετές μεσαίου μεγέθους- η πλεονάζουσα ρευστότητα έχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, προκύψει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Related posts

Νέος CEO στην Παγκρήτια Τράπεζα ο Αντ. Βαρθολομαίος

admin

Τέσσερις οίκοι καταγράφουν τις θετικές εκπλήξεις από Πειραιώς

admin

Πανέτα (ΕΚΤ): Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε 3-4 χρόνια

admin

Μειώνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας

admin

Ο πράσινος οδικός χάρτης της ΕΤΕπ στην Covid-εποχή

admin

Euroxx: Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες, τι περιμένει για Q3

admin

Χρ. Μεγάλου: Εχουμε κεφάλαια και ρευστότητα για να δώσουμε λύσεις

admin

Γκ. Χαρδούβελης: Τι σημαίνει ο πόλεμος για το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Πειραιώς: Ολες οι επιλογές στο τραπέζι για κεφαλαιακή ενίσχυση

admin