Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τράπεζες: Ενα βήμα πίσω για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων

Μετάθεση για πιο εύθετο χρόνο λαμβάνουν πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων από τράπεζες, ειδικά οχήματα τιτλοποιήσεων και funds, εξαιτίας των συνθηκών, οι οποίες επικρατούν στις αγορές και της απόφασης του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς.

Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και υπογράφηκαν δεσμευτικές συμφωνίες για τα χαρτοφυλάκια Souk και Virgo, που πωλούν τα οχήματα ειδικού σκοπού των τιτλοποιήσεων Cairo I –Cairo II και Frontier σε EOS και Intrum, ο ρυθμός, τόσο των εν εξελίξει διαγωνιστικών διαδικασιών, όσο και της έναρξης νέων, έχει υποχωρήσει αισθητά.

Ο βασικός λόγος άπτεται, σύμφωνα με στελέχη private equity και real estate funds, στην αύξηση του κόστους χρήματος και την αβεβαιότητα, για το πόσο ισχυρή θα είναι η ύφεση, η οποία ενδέχεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2023. Στους παραπάνω ισχυρούς λόγους προστέθηκε το πρόβλημα μερικής αδρανοποίησης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μετά την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και την υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τη νομοθετική επίλυσή του.

Για αρκετούς μήνες, ως την σύνοδο της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και την έκδοση της απόφασης, τα SPVs, οι «κουβάδες» των τιτλοποιήσεων, θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν νομική εκπροσώπηση. Θα πρέπει, επίσης, να επαναληφθούν χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, για όσα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης είχαν τρέξει, χωρίς την παραπάνω πρόνοια (π.χ. μπορούν να προσβληθούν όλες οι διαταγές πληρωμής, που έχουν βγάλει οι servicers για λογαριασμό των SPVs.). Ο φόβος της αναστροφής αποφάσεων καθιστά διστακτικό όλο το «οικοσύστημα». Ακόμη και όσους χορηγούν εγγυητικές.

Για όσους έχουν επενδύσει στη χώρα, η ξαφνική αλλαγή των όρων του παιχνιδιού και μάλιστα για ένα ζήτημα που θα μπορούσε να διευθετηθεί άμεσα, προκαλεί ανατίμηση του ρίσκου χώρας, εξέλιξη που θα επηρεάσει και τις προσφερόμενες αποτιμήσεις.

Οι παραπάνω συνθήκες μειώνουν περαιτέρω την ορατότητα, με αποτέλεσμα, αφενός να μετατίθενται διαγωνισμοί, που ήταν να ξεκινήσουν άμεσα, αφετέρου να παρατείνεται ο χρόνος για τις εν εξελίξει διαδικασίες.

Η επανεκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση εμπράγματων απαιτήσεων από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 14 δισ. ευρώ (project Αριάδνη), ο οποίος κηρύχθηκε άγονος τον περασμένο Ιούλιο, μετατέθηκε για αρχές 2023, με πιθανό το ενδεχόμενο νέας παράτασης. Έχει αποφασισθεί ότι το γιγαντιαίο χαρτοφυλάκιο θα «σπάσει» σε 4 υποχαρτοφυλάκια.

Μετάθεση για τις αρχές του 2023 έλαβε και ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα από την Εθνική, ενώ παράταση για τα τέλη Νοεμβρίου έλαβε η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του χαρτοφυλακίου Solar.

Ισχυρότερο το πλήγμα σε συναλλαγές… δεύτερο χέρι

Το ισχυρότερο πλήγμα από την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχονται οι συναλλαγές …δεύτερο χέρι καθώς η μειωμένη ορατότητα ως προς την ομαλή διεξαγωγή πλειστηριασμών και κυρίως ως προς τις αιτήσεις ανακοπής για μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που έχουν εκκινηθεί, μειώνει τη διάθεση των αγοραστών. Οι servicers έχουν μεταθέσει για το 2023 μια σειρά από χαρτοφυλάκια, που ετοιμαζόταν να βγάλουν προς πώληση, για λογαριασμό ειδικών οχημάτων τιτλοποιήσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πώληση «φέτας» ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων, που «τρέχει» για λογαριασμό του SPV Orion X (τιτλοποίηση Galaxy) η Cepal. Οι προσφορές ήταν κατατεθούν στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ζητήθηκε παράταση από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ένα αντίστοιχων χαρακτηριστικών (ρυθμισμένα στεγαστικά σε εξυπηρέτηση) χαρτοφυλάκιο, που ετοιμάζει η doValue (project Rebound) και προγραμματιζόταν να βγει στην αγορά ως το τέλος του έτους είναι πιθανόν να λάβει μικρή μετάθεση καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν λάβει ενημέρωση για τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας.

Related posts

Γεωργιάδης: Ζήτησε την επανενεργοποίηση των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά

admin

Eurobank: Η επιστροφή καταθέσεων 20 δισ. στις τράπεζες και το μεγάλο ρίσκο

NEWSROOM

DNB: Εξαγοράζει την Sbanken έναντι 1,3 δισ. δολαρίων

admin

Πλειστηριασμοί: Ετοιμη η τροπολογία που λύνει τα χέρια των servicers

admin

Eurobank: Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η διάσπαση

admin

Προειδοποίηση ΕΕ για την κερδοφορία των τραπεζών

admin

Βλαχόπουλος: Ετοιμη να εξετάσει κάθε νέο αξιόχρεο επενδυτικό σχέδιο η Τρ. Πειραιώς

admin

Κανένα ενδιαφέρον Παγκρήτιας ή Μιχάλη Σάλλα για την Τράπεζα Αττικής

admin

Προσεκτικά αισιόδοξη η ΕΚΤ πριν από τον κορωνοϊό

admin