Image default
ALPHA BANK

Τράπεζες: «Έκρηξη» εσόδων από τους τόκους

Στους υψηλότατους τόκους των τραπεζών που αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο για την κερδοφορία τους θα εστιάσουν οι διεθνείς αναλυτές ζητώντας τις περαιτέρω προοπτικές για την πορεία των  συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων  αλλά και για εκείνη της οικονομίας στο πλαίσιο της συνεχούς ανόδου των επιτοκίων.

Τραπεζικοί αναλυτές αναφέρουν πως  τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν καθαρά έσοδα από τόκους που θα κινηθούν  λίγο πάνω λίγο κάτω από τα  1,8 δισ. ευρώ και  κάποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί  να φθάσουν και τα 2 δισ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2023 μέγεθος που τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πολύ καιρό να παρουσιάσουν .

Αξίζει να σημειωθεί πως για ολόκληρο το 2022  οι τράπεζες παρουσίασαν καθαρά έσοδα από τόκους 5,4 δισ. ευρώ ενώ για το α τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς τα καθαρά έσοδα από τόκους δεν ξεπέρασαν τα 1,15 δισ. ευρώ. Η άνοδος έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου όπου δεν είχε ξεκινήσει η διεθνής ενίσχυση  των επιτοκίων ήταν λίγο κάτω από το 60%.

Υπενθυμίζεται πως τα επιτόκια άρχισαν να ανεβαίνουν τον περασμένο Ιούλιο ενώ αναμένεται να συνεχιστεί. Οι αναλυτές μιλούν για τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις από την ΕΚΤ από 0,25% εκάστη, αρχής γενομένης από σήμερα. Συγχρόνως η άνοδος των επιτοκίων ελάχιστα έχει επηρεάσει τις καταθέσεις καθώς μόνον οι προθεσμιακές καταθέσεις που είναι ελάχιστες δίνουν κάποια απόδοση στους δικαιούχους τους.

Όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν αναλυτικά τόσο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και στα  δύο road shows που προγραμματίζονται και οι τράπεζες θα έχουν άμεσα την ευκαιρία να μιλήσουν για καίρια θέματα που απασχολούν τους επενδυτές.

Η ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών χτίζει ισχυρά κεφάλαια που οι ελληνικές τράπεζες τα έχουν ανάγκη για να αντισταθμίσουν μερικώς τον αναβαλλόμενο φόρο αλλά και επειδή ο SSM επιζητεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες υγιή κεφάλαια ώστε να μην αναπαραχθεί το αμερικανικό φαινόμενο.

Ας σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν και προξενούν το επενδυτικό ενδιαφέρον όπως δείχνουν και οι αδιάλειπτες εκθέσεις των διεθνών οίκων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει σε νέα επενδυτική εισροή κεφαλαίων σε πολλούς χρηματιστηριακούς κλάδους αλλά και στα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα road shows

Το πρώτο road show θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Μαϊου από τη Wood στην Αθήνα . Σε αυτήν την φάση δεν θα έχουν ολοκληρώσει όλες οι τράπεζες την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το α τρίμηνο του έτους. Το δεύτερο είναι το συνέδριο της Goldman Sachs για τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και θα πραγματοποιηθεί στις 13 έως 15 Ιουνίου στο Παρίσι.

Το ημερολόγιο των τραπεζών

Το ημερολόγιο των τραπεζών μολονότι δεν έχουν όλες οι τράπεζες  ανακοινώσει τις ημερομηνίες τους έχει ως εξής:

  • Τράπεζα Πειραιώς 5 Μαΐου
  • Alpha Bank 8 Μαΐου
  • Εθνική Τράπεζα 15 Μαΐου
  • Eurobank 25 Μαΐου

Δυο κρίσιμες ακόμη ημερομηνίες που σχετίζονται με τις τράπεζες είναι:

  • To virtual Investor Day  της Alpha Bank που θα διοργανωθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023,  και στο οποίο η τράπεζα θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό της σχέδιο για τα έτη 2023-2025. Η διοίκηση της τράπεζας  θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάπτυξής της καθώς και τους αναθεωρημένους στόχους που θα καταρτίσουν τη μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου.
  • H ανακοίνωση του MSCI  που ενδέχεται να περιλάβει την Τράπεζα Πειραιώς στις 11 Μαϊου. Η τράπεζα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται όμως επειδή η ύλη του δείκτη περιορίζεται (συμμετέχουν λιγότερες εταιρίες ) ενδέχεται η είσοδος αυτή να καθυστερήσει.

Τα δύο πιο σημαντικά  θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους ξένους επενδυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των τραπεζών είναι οι τόκοι και πως αυτοί θα αποτυπωθούν σε έσοδα και οι εκλογές σε συνδυασμό με την επενδυτική βαθμίδα.

Επομένως τα πρώτα αυτά road shows και ιδιαίτερα εκείνο της Goldman Sachs – θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος- αναμένεται να δώσει σε σημαντικό βαθμό στους ξένους την εικόνα για το πως θα κυλίσουν τα πράγματα σε ότι αφορά την πορεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Related posts

Alpha Bank: Αποκλειστικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

admin

Εγκαινιάστηκε το νέο γυμναστήριο του συλλόγου προσωπικού της Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Έως 170.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση

ad

Συνέταιρο στο real estate ψάχνει η Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Πώς επηρέασε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας η πανδημία

admin

Με έμμεσο δικαίωμα προτίμησης η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

admin

Goldman Sachs: «Βλέπει» ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

ad

Προσιτά γεύματα σε 120 εστιατόρια στην Dine Athens Restaurant Week

admin

Πώς είδαν έξι οίκοι τα αποτελέσματα της Alpha Bank

admin