Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ΤΧΣ, η ζημιά του 1,5 δισ. ευρώ και η επόμενη ημέρα της Πειραιώς

Μετά την απόρριψη των προτάσεων Paulson (σ.σ. αμφίβολο αν τις είχε συνυπογράψει ο Αρ. Μυστακίδης) για αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία μετατροπή των CoCos, το ΤΧΣ, όπως όλα δείχνουν, θα… πιει το πικρό ποτήρι της εγγραφής μεγάλης ζημιάς.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, φαντάζει δύσκολο το supervisory board του SSM να επιτρέψει στην Πειραιώς την καταβολή τοκομεριδίου 165 εκατ. ευρώ, τοις μετρητοίς. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ως σήμερα, ο επόπτης έχει αποτρέψει σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών από την καταβολή μερισμάτων και κουπονιών.

Στην περίπτωση της Πειραιώς τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα. Με δεδομένες τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, η τράπεζα θα «κάψει» κεφάλαιο για να καταβάλει τα 165 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, τα CoCos μετατρέπονται, εντός Δεκεμβρίου, σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές Πειραιώς και το ποσοστό του ΤΧΣ εκτινάσσεται στο 61,3% από 26,4%.

Το Ταμείο αποτιμούσε, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, στα βιβλία του τα CoCos της Πειραιώς έναντι 1,53 δισ. ευρώ. Είχε, δε, εγγράψει ζημιά απομείωσης 341 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο. Με την μετατροπή, το ΤΧΣ χάνει, πρακτικά, τα λεφτά του καθώς οι ομολογίες μετατρέπονται προς 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η μετοχή διαπραγματευόταν, κατά τις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις, μεταξύ 1,03 με 0,66 ευρώ. Ταυτόχρονα, η αξία του υφιστάμενου 26,4%, που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 310 με 315 εκατ. ευρώ, έχει εξαϋλωθεί.

Το σκεπτικό, όμως, βάσει του οποίου η κυβέρνηση έγνεψε θετικά για την απόρριψη των προτάσεων Paulson επιτρέπει στο ΤΧΣ να ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για μερική ανάκτηση της ζημιάς στο μέλλον.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την εισήγηση των ΤΧΣ και ΤτΕ να μην προηγηθεί η ΑΜΚ της μετατροπής των CoCos, αλλά να εφαρμοστεί η σωστή σειρά (πρώτα μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών και εν συνεχεία ΑΜΚ) Αυτό επιτρέπει στο Ταμείο να χρησιμοποιήσει τα αυξημένα δικαιώματα ψήφου του, για να προωθήσει και να εγκρίνει ένα γρήγορο και αποτελεσματικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στην επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, μέσω αύξησης κεφαλαίου η οποία θα «θωρακίζει» κεφαλαιακά, μια και καλή, την τράπεζα.

Σχέδιο που καλό είναι να παρουσιαστεί γρήγορα -αν γίνεται ταυτόχρονα με την μετατροπή των CoCos- ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες.

Related posts

Wind Ελλάς: Η Καλαμάτα πρότυπη πόλη για ψηφιακούς νομάδες

banksnews

Στο μπουκέτο της Nova επιστρέφουν Alpha και Star

banksnews

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Με επενδυτικό σχέδιο 800 εκατ. μπαίνει στην αποθήκευση ενέργειας

banksnews

Εταιρείες φωτοβολταϊκών: Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη για τις ΑΠΕ στη Δ. Μακεδονία

banksnews

Lamda Development: Προχωρά η ανακαίνιση του υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ

banksnews

Αύξηση εσόδων, μείωση κερδών για τις ελληνικές εταιρίες ενδυμάτων το 2019

banksnews

Nέο σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ερρίκος Ντυνάν

banksnews

ΔΕΗ: Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών

banksnews

ΟΛΠ: Νέα επένδυση 20 εκατ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

banksnews