Image default
TOP STORIES

Το σχέδιο Trump για τις τραπεζικές ρυθμίσεις είναι κακό νέο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

TrumpΟ Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump έχει δεσμευθεί να χαλαρώσει τους κανόνες του χρηματοπιστωτικού κλάδου καθώς θεωρεί ότι βάζουν εμπόδια στις τράπεζες των ΗΠΑ. Αυτά είναι άσχημα νέα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο μετά την οικονομική κρίση που να μπορεί να προσφέρει επαρκείς αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων ικανοποιώντας τους μετόχους τους.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Trump υπέγραψε δύο οδηγίες με στόχο τον περιορισμό των ρυθμίσεων των τραπεζών. “Θα επιτεθούμε σε όλες τις πτυχές του νόμου Dodd-Frank”, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Gary Cohn, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs που σήμερα εκτελεί καθήκοντα διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου. “Οι τράπεζες έχουν αναγκαστεί να συσσωρεύουν κεφάλαια”.

Όσο δύσκολο και αν αποδεικνύεται για τον Trump να αναιρέσει τη νομοθεσία Dodd-Frank, που θεσπίστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης για να καταστήσει ασφαλέστερο τον τραπεζικό κλάδο, είναι ξεκάθαρο ότι συμφωνεί με τους επικεφαλής των αμερικανικών τραπεζών πως είναι υπερβολικά περιοριστική. Το να επιτραπεί στις τράπεζες να βάλουν στην άκρη λιγότερα κεφάλαια, θα γυρίσει το “παιχνίδι” υπέρ τους και σε βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε ένα τραπεζικό συνέδριο που παρακολούθησα τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής τομέα κεφαλαιαγορών μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας χαρακτήρισε ειρωνικό το γεγονός ότι η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ πυροδότησε την οικονομική κρίση που οδήγησε σε αυστηρότερους κανονισμούς, και όμως οι τράπεζες των ΗΠΑ μοιάζουν ως οι πιο πιθανές να να ανακουφιστούν από τους κανόνες αυτούς, αποκτώντας έτσι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό οι αρχιτέκτονες της ίδιας τους της ατυχίας μετά την κρίση. Ήταν πολύ πιο αργές από τις αμερικανικές στο να αναγνωρίσουν ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Και πάλεψαν ενάντια σε κάθε νέο κανόνα που πρότειναν οι ρυθμιστικές αρχές για την πρόληψη έναντι της επιβάρυνσης των φορολογούμενων με τυχόν μελλοντικές ζημιές.

Το αποτέλεσμα είναι προφανές από την απόδοση των μετοχών τους έναντι αυτών των αμερικανικών τραπεζών. Το εξάμηνο ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών τις έφερε ακριβώς εκεί που ήταν πριν από πέντε χρόνια, όπως μετράται από τον τραπεζικό δείκτη Euro Stoxx bank, σε πλήρη αντίθεση με τα κέρδη που αποκόμισε ο δείκτης τραπεζών του S&P 500:

Το σχέδιο Trump για τις τραπεζικές ρυθμίσεις είναι κακό νέο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περικόψει τα έξοδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, παραχωρώντας το έδαφος στις ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ. Στον παγκόσμιο δανεισμό, για παράδειγμα, οι τέσσερις κορυφαίες ανάδοχοι είναι οι JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup και Wells Fargo, με αθροιστικό μερίδιο αγοράς άνω του 32% το 2016. Οι επόμενες τρεις πιο δραστήριες τράπεζες είναι η Barclays, η Deutsche Bank και η HSBC, με την Credit Suisse στην ένατη θέση και τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μοιράζονται μόνο το 10% της δραστηριότητας μεταξύ των κορυφαίων 10 τραπεζών.

Πριν από μια δεκαετία, ενώ οι ίδιες τρεις αμερικανικές τράπεζες ήταν οι ηγέτιδες της αγοράς με περίπου το ένα τρίτο της συνολικής δραστηριότητας, οι επόμενες πέντε πιο δραστήριες τράπεζες ήταν ευρωπαϊκές με την Credit Agricole στη 10η θέση και αθροιστικό μερίδιο αγοράς άνω του 25%.

Στη διεθνή αναδοχή ομολόγων, οι πέντε κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ διαχειρίστηκαν σχεδόν το 31% των πωλήσεων του περασμένου έτους, αφήνοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες της κορυφαίας δεκάδας με μερίδιο 25% της αγοράς. Υπάρχει παρόμοια ανισορροπία στην παγκόσμια προσφορά μετοχών, όπου οι τράπεζες των ΗΠΑ κατέχουν πέντε από τις 10 πρώτες θέσεις, μοιράζονται σχεδόν το 38% της αγοράς και αφήνουν τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες με τέσσερις θέσεις στην πρώτη δεκάδα και μερίδιο 17%.

Αλλά και στην προσφορά μετοχών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική για το 2016, οι 10 τοπ τράπεζες των ΗΠΑ είχαν συνδυασμένο μερίδιο αγοράς άνω του 36%, ενώ οι πέντε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν λιγότερο από 28%.

Έχω προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί χρηματοδότησης κινδυνεύουν να βρεθούν σε τρομερά μειονεκτική θέση εάν παραχωρήσουν πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς στους ομολόγους τους στις ΗΠΑ. Η αποξήλωση του Dodd-Frank είναι πιθανό να δώσει στις τράπεζες των ΗΠΑ περισσότερα κεφάλαια να διαθέσουν στην αύξηση της δραστηριότητάς τους σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Τη Δευτέρα η Unicredit άρχισε να πωλεί νέες μετοχές για να αντλήσει 13 δισ. ευρώ φρέσκων κεφαλαίων. Ενώ τη διαχείριση έχουν αναλάβει μεγάλα τραπεζικά ονόματα (που σημαίνει ότι η Unicredit θα πάρει τα χρήματά ό,τι κι αν συμβεί), η προθυμία των επενδυτών να υποστηρίξουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας είναι μια σημαντική δοκιμασία της εμπιστοσύνης στον κλάδο.

Εάν η προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων αποδειχτεί άθλος -και το ζητούμενο ποσό είναι περίπου το ίδιο με τις ετήσιες ζημιές της Unicredit το 2016- θα καταστεί σαφές ότι οι μέτοχοι δεν έχουν πειστεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να πατήσουν γερά όπως οι αμερικανικές.

 

Related posts

Τι περιμένουν οι τραπεζίτες από την τρόικα

banksnews

48ωρο τραπεζικό θρίλερ

banksnews

Η ΕΚΤ μειώνει τον ELA καθώς ο Ντράγκι αποκλείει το bail-in

banksnews

Leave a Comment