Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο προϋπολογισμού Μπάιντεν: Δαπάνες, υψηλότεροι φόροι, έμφαση σε υγεία-παιδεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.08

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο του Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους για το φορολογικό έτος 2022, το πρώτο στο πλαίσιο της προεδρίας του, αποστέλλοντάς το παράλληλα στο Κογκρέσο προς διαβούλευση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τις δύο εμβληματικές προτάσεις του αρχηγού του αμερικανικού κράτους, το American Families Plan και το American Jobs Plan, κανένα εκ των οποίων δεν έχει ακόμη συζητηθεί επί της ουσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι διαφορετικές προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν σε σχέση με τις αντίστοιχες εκείνης του προκατόχου του νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στο σχέδιο ζητείται η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας κατά 41%, ενώ 23% προτείνεται να είναι η αύξηση των πόρων για το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προτείνεται να λάβει πόρους αυξημένους κατά 22%.

Η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας προτείνεται να μειωθεί ελαφρώς, κατά 0,1%. Πρόκειται για το υπουργείο που χειρίζεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης. Για το Υπουργείο Άμυνας, η αύξηση που προβλέπεται είναι μόλις 2%.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δαπάνες 6 τρισ. δολ., μόνον όμως 300 δισ. δολ. αποτελούν νέες δαπάνες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά προγράμματα που ήδη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτεί, όπως το Medicare, υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και πληρωμή τόκων για το δημόσιο χρέος.

Άλλο 1,5 τρισ. δολ. αφορά χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, με τα μισά από αυτά τα χρήματα να είναι ήδη δεσμευμένα υπέρ του Υπ. Άμυνας, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν στα υπόλοιπα υπουργεία και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Στο πεδίο των εσόδων, ο προϋπολογισμός Μπάιντεν ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αύξηση των κρατικών δαπανών κατά πολλά τρισ. δολ. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 28%,  από 21%, καθώς και νέους πόρους για ελέγχους από την ομοσπονδιακή αρχή δημοσίων εσόδων (IRS), καθώς και υψηλότερους φόρους για τους οικονομικά εύρωστους φορολογούμενους. 

Ο Λευκός Οίκος, στο σχέδιο, βασίζεται στις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για το ποσοστό της ανεργίας και την ανάπτυξη, προκειμένου να ενισχυθεί το επιχείρημα ότι οι εκτεταμένες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το σχέδιο, όσον αφορά τη φορολογία, περιλαμβάνει μια σειρά ενίσχυσης των εταιρειών που παράγουν προϊόντα “Made in America”, με αντικίνητρα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκτός της χώρας, ειδικά για να παράγουν προϊόντα που στη συνέχεια πωλούνται σε Αμερικανούς καταναλωτές. 

Η ανεργία, προβλέπεται στο σχέδιο, θα υποχωρήσει στο 4,7% στο τέλος του 2021 και στο 3,8% στο τέλος του 2022. Εκεί προβλέπεται να παραμείνει για τα επόμενα 7 χρόνια.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου κατά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, η Cecelia Rouse, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια κάνουν την τωρινή χρονική συγκυρία ιδανική για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να αναλάβει επιπρόσθετο χρέος προκειμένου να εκσυγχρονίσει την οικονομία και να διευρύνει το κοινωνικό “δίχτυ ασφαλείας”.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αύξηση της παραγωγικότητας και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση του ελλείμματος, σε έναν ορίζοντα 15 ετών.

Η “αριστερή” πτέρυγα των Δημοκρατικών ασκεί κριτική στο σχέδιο Μπάιντεν, θεωρώντας ότι έπρεπε να περιλαμβάνει την επιλογή ενός δημόσιου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, μια πρόταση που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος απαντά ότι ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να τον βοηθήσει στη δημιουργία του δημόσιου πυλώνα, ενώ θα προτείνει νομοσχέδιο ώστε το Medicare να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνει ότι “πρόκειται για έναν προϋπολογισμό για το τι μπορεί να πετύχει η οικονομία μας, για το ποιον μπορεί να εξυπηρετεί και πώς  μπορούμε να ανοικοδομήσουμε καλύτερα το μέλλον μας θέτοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες, τους στόχους και τη δύναμη του αμερικανικού λαού”.

Δείτε το σχέδιο προϋπολογισμού του Τζο Μπάιντεν εδώ

Related posts

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται πλαφόν ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο

banksnews

Τι αποκαλύπτει η στάση της Ιαπωνίας έναντι της Ρωσίας

banksnews

Συνάντηση Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Ισραήλ στο Τελ Αβίβ

banksnews

Anadolu: Αρνητικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο Τ. Ερντογάν

banksnews

Βραζιλία: Για “αντιδημοκρατικές ενέργειες” κατηγορεί τον Μπολσονάρου ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου

banksnews

Βρετανία: Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ στην τελική κούρσα για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

banksnews

ΗΠΑ: Αντικρουόμενα τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης

banksnews

ΕΕ: Εγκρίθηκε οριστικά ο κανονισμός για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%

banksnews

Απούσα από τις συναντήσεις για τη Λιβύη η Ελλάδα – “Η Ελλάδα θα τρελαθεί”, λένε τουρκικά ΜΜΕ

banksnews