Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξέδωσε σύσταση σχετικά με το επαρκές ελάχιστο εισόδημα

Σύσταση σχετικά με το επαρκές ελάχιστο εισόδημα εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύσταση του Συμβουλίου αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην επιδίωξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης μέσω της προώθησης επαρκούς εισοδηματικής στήριξης με τη μορφή ελάχιστου εισοδήματος, της αποτελεσματικής πρόσβασης σε υποστηρικτικές και βασικές υπηρεσίες για τα άτομα που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, καθώς και μέσω της προώθησης της ένταξης στην αγορά εργασίας όσων μπορούν να εργαστούν.

Σύσταση για την ενίσχυση των διχτυών κοινωνικής ασφάλειας

Μολονότι όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας, δεν έχει σημειωθεί παντού ίδια πρόοδος όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά και την επάρκειά τους, αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωση του και προσθέτει: 

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο συνιστά στα κράτη μέλη να παρέχουν και, κατά περίπτωση, να αναπτύσσουν περαιτέρω ισχυρά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας συνδυάζοντας επαρκή εισοδηματική στήριξη μέσω παροχών ελάχιστου εισοδήματος και άλλων συνοδευτικών χρηματικών παροχών, παροχών σε είδος και δίδοντας πρόσβαση σε υποστηρικτικές και βασικές υπηρεσίες.

Συνιστάται στα κράτη μέλη να καθορίζουν το επίπεδο του ελάχιστου εισοδήματος μέσω διαφανούς και αξιόπιστης μεθοδολογίας, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και με τη συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές πηγές εισοδήματος, τις ειδικές ανάγκες και τις μειονεκτικές καταστάσεις των νοικοκυριών, το εισόδημα χαμηλόμισθου ή εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, το βιοτικό επίπεδο και την αγοραστική δύναμη, καθώς και τα επίπεδα τιμών και τις σχετικές με αυτά εξελίξεις. Με σκοπό την προώθηση της ισότητας των φύλων, της εισοδηματικής ασφάλειας και της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών, των νεαρών ενηλίκων και των ατόμων με αναπηρία, το Συμβούλιο συνιστά επιπλέον τη δυνατότητα να ζητηθεί η χορήγηση του ελάχιστου εισοδήματος σε μεμονωμένα μέλη του νοικοκυριού.

Συνιστάται επίσης στα κράτη μέλη να επιτύχουν σταδιακά το κατάλληλο επίπεδο εισοδηματικής στήριξης το αργότερο έως το 2030, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά και, κατά περίπτωση, να προσαρμόζουν το επίπεδο του ελάχιστου εισοδήματος ώστε να διατηρείται η επάρκειά του. Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η ευελιξία στον σχεδιασμό του ελάχιστου εισοδήματος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των δυσμενών κοινωνικών επιπτώσεων και να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην οικονομία.

Ελάχιστο εισόδημα

Το ελάχιστο εισόδημα αποτελεί βασικό στοιχείο των στρατηγικών εξόδου από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Συμβάλλει επίσης στη στήριξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης σε περιόδους οικονομικής κρίσης, σημειώνει το Συμβούλιο. 

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι τα ισχυρά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας όχι μόνο βελτιώνουν τα αποτελέσματα στον κοινωνικό τομέα και στον τομέα της υγείας για όσους είναι περισσότερο απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας, αλλά αποφέρουν και διαρκή κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας σε περισσότερο δίκαιες, συνεκτικές και ανθεκτικές κοινωνίες.

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία, το 2021 περισσότερα από 95.4 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούσαν να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με τον κίνδυνο αυτόν να είναι υψηλότερος για τις γυναίκες. Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα των κατάλληλων και στοχευμένων διχτυών κοινωνικής ασφάλειας, με τα περιοριστικά μέτρα να επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τις μειονεκτούσες ομάδες, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Ο αδικαιολόγητος και παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και συνακόλουθα του πληθωρισμού, επηρεάζοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.

Related posts

Ζελένσκι: Ασόβαρο το πλαφόν στα 60 δολάρια για το ρωσικό πετρέλαιο

admin

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθέσεις τους ανατολικά του Ντονέτσκ

admin

Ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε το Κίεβο – Συναντήθηκε με τον Ζελένσκι

admin

ΟΗΕ: Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες προκαλούν “μία νέα περίοδο κρίσης”

admin

Δανία: Μεγάλη διαδήλωση κατά της κατάργησης μιας αργίας για να χρηματοδοτηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός

admin

Barclays: Αναβάθμισε την εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ

admin

Μελόνι: Η Γαλλία κινδυνεύει να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Ιράν: Νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών αναφέρουν τα ΜΜΕ

admin

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της οικονομίας για πέμπτο μήνα – PMI

admin