Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πράσινο μέλλον του ηλεκτρισμού

Η παροχή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι πηγές ενεργειακών πρώτων υλών είναι τα ζητήματα που απασχολούν έντονα την παγκόσμια κοινότητα, ειδικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον κρούει ξανά και ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και η βιωσιμότητα είναι ο παράγοντας που αναδιαμορφώνει όσο κανένας άλλος τη στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους η ΔΕΗ ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της παροχής ενέργειας με καινοτόμες λύσεις για τους πελάτες της ενώ ταυτόχρονα στρέφεται προς την πράσινη οικονομία και την κοινωνική φροντίδα.

Με στόχο την ολική απολιγνιτοποίηση

Το 2020 η παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη ήταν μόνο 5,7ΤWh, όταν το 2008 ήταν 29,9ΤWh. Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 61% είναι μια επιλογή ευθύνης για τη ΔΕΗ. Δέσμευσή της αποτελεί η επιτάχυνση της συγκεκριμένης διαδικασίας με στόχο την ολική απολιγνιτοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα οι εκτάσεις που λειτουργούν για την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη έχουν ήδη ενταχθεί σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποκατάστασης με στόχο την προστασία των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των περιοχών.

Πράξεις και δράσεις

Στις 22 Απριλίου, η ΔΕΗ συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης και ηλεκτροδότησε 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, μέσω της υπηρεσίας GreenPass. Έτσι μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 80.000 τόνους.

Όση ενέργεια καταναλώθηκε στις 22/4, τόση δεσμεύτηκε από τη ΔΕΗ, με εγγυήσεις προέλευσης από - για 35GWh ενέργειας και οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 80.000 τόνους σε μία μόνο μέρα.

Τον Αύγουστο του 2021, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία, η ΔΕΗ στήριξε έμπρακτα την αποκατάσταση και αναδάσωση της Εύβοιας και έγινε ανάδοχος αναδάσωσης 380.000 στρεμμάτων, χορηγώντας €3.000.000 για εργασίες στις περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας.

Οι στόχοι της ΔΕΗ

Άμεση τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα που θα αυξηθούν σε 10.000 μεσοπρόθεσμα.

Ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ώστε το μερίδιο της ΔΕΗ να φτάσει κοντά στο 20% το 2023.

Το ρεύμα του σπιτιού σου γίνεται πράσινο και ψηφιακό

Το GreenPass είναι η νέα, πρόσθετη υπηρεσία που εγγυάται πως όση ενέργεια καταναλώνεις στο σπίτι σου, τόση παράγεται για εσένα από ανανεώσιμες πηγές.

Επίσης, το ΔΕΗ myHome Online είναι το νέο ψηφιακό προϊόν που σου προσφέρει ευκολία και προνόμια. Με αποκλειστικά ψηφιακό και μηνιαίο λογαριασμό, 30€ έκπτωση (μέχρι 31.12.2021) στον 1ο λογαριασμό και δυνατότητα σύνδεσης με το GreenPass δωρεάν για 3 μήνες.

Και το καλύτερο; Με το ΔΕΗ Chatbot, την αυτόματη ψηφιακή βοηθό της ΔΕΗ στο dei.gr, στο Facebook και στο Viber ενημερώνεσαι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της ΔΕΗ μέσα από το smartphone σου με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο. Χωρίς αναμονή, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή.

Κοινωνική φροντίδα στην πράξη

Με προτεραιότητα τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες η ΔΕΗ επιδιώκει μέσα από μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Στην αρχή της πανδημίας πραγματοποίησε δωρεά €5 εκ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την κάλυψη αναγκών σε αναλώσιμα υλικά.

Τον Μάρτιο του 2021, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Θεσσαλία, ανέλαβε την ανοικοδόμηση τριών σχολείων στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο.

Στηρίζει έμπρακτα την εθνική προσπάθεια για την άμεση ανασυγκρότηση και αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια με συνολική δωρεά €3 εκ. Ως «Ανάδοχος Αποκατάστασης» αναλαμβάνει την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων σε περιοχή έκτασης 34.866 στρεμμάτων στη Λίμνη Ευβοίας, προϋπολογισμού ύψους €1.977.490.

Κοντά στους πολίτες

Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η ΔΕΗ ενίσχυσε την εξυπηρέτηση των πελατών της με τον δωρεάν αριθμό τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 800-900-1000 και την 24ωρη λειτουργία αυτόματης ψηφιακής βοηθού μέσω του dei.gr, του Facebook και του Viber.

Ταυτόχρονα παρείχε τη δυνατότητα προγραμματισμένου ραντεβού σε 74 καταστήματα και διεύρυνση ωραρίου έως τις 20.00 σε 38 καταστήματα.

Επίσης, εφάρμοσε έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης όπως δωρεάν πάγιο, εκπτώσεις και διεύρυνση ωραρίου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

Τέλος, μετά την ισχυρή κακοκαιρία που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, η ΔΕΗ παρείχε πρόσθετες οικονομικές ελαφρύνσεις στους πληγέντες.

Στήριξη στους εργαζομένους

Από την έναρξη της πανδημίας η ΔΕΗ έλαβε άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της εξαιρώντας από την υποχρεωτική προσέλευση στον χώρο εργασίας σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, οι σταθμοί παραγωγής αλλά και τα ορυχεία της λειτούργησαν με μειωμένο προσωπικό ασφαλείας.

Με την εξέλιξη της πανδημίας, η ΔΕΗ, πρώτη στην Ελλάδα, θέσπισε μέσω της συλλογικής σύμβασης το καθεστώς της τηλεργασίας ενώ τον Απρίλιο του 2021 προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος για την ενίσχυση της ακεραιότητας και την προαγωγή της εταιρικής πολιτικής κατά της διαφθοράς.

Μια αγκαλιά για τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα του 2020, με την ενέργεια «Ένα με τα παιδιά» η ΔΕΗ προχώρησε σε δωρεά €1 εκ. σε εννέα σωματεία που φροντίζουν παιδιά: Δεσμός, ΕΛΕΠΑΠ, Ελίζα, Κιβωτός του Κόσμου, Μαζί για το Παιδί, Make a Wish, ΠΑΑΠΑΒ, Παιδικά Χωριά SOS και Χαμόγελο του Παιδιού.

Καθαρές παραλίες

Η ΔΕΗ μέσω του Project Paralies έχει υιοθετήσει τις παραλίες Μπλε Λιμανάκι στη Ραφήνα και Αγ. Νικολάου (Φίλιππας) στην Αρτέμιδα, αναλαμβάνοντας τον καθαρισμό τους αλλά και την τοποθέτηση ειδικών κάδων χωριστής συλλογής απορριμμάτων. Ενδεικτικά, από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου συλλέχθηκαν συνολικά 8.213 αποτσίγαρα, 6.649 πλαστικά κομματάκια και 1.851 καλαμάκια.

Ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση η ΔΕΗ έφερε στο φως το 9ο από τα 10 σωζόμενα αντίτυπα του ιστορικού χάρτη «Γεωγραφικός Πίνακας της Ελλάδας» του Άνθιμου Γαζή (εκδ. 1810).

https://www.--.gr/roh/afieromata/green-future/to-prasino-mellon-tou-ilektrismou/

Related posts

Εμβολιασμοί: Πόσο μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ μία καθυστέρηση;

banksnews

Επίδομα 400 ευρώ – ΟΑΕΔ: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ για τους μακροχρόνια ανέργους

banksnews

Τουρισμός: Το νέο μεγάλο στοίχημα της χώρας με «σύμμαχο» τα διεθνή δημοσιεύματα και την αξιοπιστία

banksnews

Μόνο έτσι θα μειωθεί δίκαια ο ΕΝΦΙΑ -Οι 4 προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

banksnews

Ελληνικό: Επενδύσεις €2 δισ. την πρώτη 5ετία – Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση

banksnews

ΟΑΕΔ: Περισσότερες από 6.500 αιτήσεις ανέργων μέσα σε 24 ώρες για δωρεάν κατάρτιση

banksnews

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τα ομόλογα για επενδύσεις

banksnews

Κορωνοϊός: Μεγάλη βουτιά στη Wall Street – Πάνω από 1.000 μονάδες έχασε ο Dow Jones

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά πάνω από 2% με χαμηλό τζίρο στο άνοιγμα

banksnews