Με τη γραμμή ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» κυβερνητική πρόταση προσπαθεί το Μαξίμου για την ανάκαμψή του και επίσημα (θέλει να) δείχνει ότι κοιτάζει αποκλειστικά στον κυβερνητικό καθρέφτη, χωρίς να ασχολείται με τα εσωκομματικά των αντιπάλων – πόσω μάλλον να τα σχολιάζει δημόσια. Ανεπίσημα, όχι μόνο το ενδιαφέρον είναι άμεσα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ (ή με σειρά προτεραιότητας και πλέον δημοσκοπικών ποσοστών στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου), αλλά επιπλέον εξελίσσονται στο γαλάζιο παρασκήνιο συζητήσεις για τις εξελίξεις και τις πιθανές συνέπειές τους στο πολιτικό σύστημα. Ακόμα και στην… ώρα ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δευτερόλεπτα προτού ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου της Κυριακής αλλά και αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάμερες, ο ίδιος ζήτησε από τους δημοσιογράφους… ρεπορτάζ για τις συριζαϊκές διεργασίες και την «τύχη» του Στέφανου Κασσελάκη. Για το έτερο αντίπαλο στρατόπεδο εκτίμησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των πασοκικών εκλογών.
Στη μεγάλη εικόνα, η κυβερνητική ανάγνωση είναι ότι η απουσία αντιπάλου βοηθά τη νεοδημοκρατική αποσυσπείρωση – «δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης», όπως το θέτει κυβερνητικό στέλεχος. Στην πραγματικότητα, νεοδημοκράτες παραδέχονται ότι μέχρι πρότινος το συχνά χαοτικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο τρόπος αντιπολίτευσης του Κασσελάκη τελικά βοήθησαν την κυβερνητική παράταξη να προσπεράσει φάσεις δικών της προβλημάτων. Πλέον στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύσκολα μπορεί να ανακάμψει και ότι η στάση του θα περιοριστεί «σε αντιπολίτευση των εξάρσεων, του “όχι”, της καταγγελίας». Εξού και με το βλέμμα (και) στη μάχη του Κέντρου και των αναποφάσιστων περιμένουν τον αντίπαλο από το ΠΑΣΟΚ. Κι αν η επανεκλογή Ανδρουλάκη, όπως λένε οι γαλάζιοι ψίθυροι, δεν θα ανατρέψει σημαντικά τις ισορροπίες, οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη εκτιμάται ότι θα απαιτήσει αναπροσαρμογή στρατηγικής.
ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ. Ταυτόχρονα χωρίς δημόσιο σχολιασμό παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ η Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπει πίσω από την εικόνα διάλυσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα κρίσιμο μομέντουμ. Στόχος, να αποφευχθούν ως το τέλος οι εσωκομματικές εντάσεις ώστε να παρουσιαστεί στους πολίτες εικόνα υπευθυνότητας σε αντιδιαστολή με το «παράδειγμα» ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη επισημαίνουν ότι η δική τους εσωκομματική δίνη αποφεύχθηκε τη στιγμή που ο Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι στις 30 Ιουνίου και δρομολογήθηκαν οι κάλπες του Οκτωβρίου.