Σε ρυθμούς διαχείρισης της καθημερινότητας και προγραμματισμού της φθινοπωρινής πολιτικής αφετηρίας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, ψάχνοντας και στις δύο περιπτώσεις διεξόδους από το περιβάλλον πίεσης των τελευταίων δύο μηνών. Τις αναταράξεις από την ευρωκάλπη του Ιουνίου, όταν η κυβερνητική παράταξη εισέπραξε ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ακολούθησαν κύματα δημοσκοπήσεων που επιβεβαίωναν τις απώλειες δυνάμεων της ΝΔ και αναδείκνυαν (ιδίως τα focus group του Μαξίμου) πεδία σωρευμένης κοινωνικής δυσφορίας. Ο φόβος των… δεικτών ζωηρεύει εκ νέου στο Μαξίμου ενόψει των πρώτων γκάλοπ μετά τη θερινή ανάπαυλα.
Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική ομάδα επιμένουν να μιλούν για «αποφασιστικότητα», για «ταχύτητες» και για «καθαρό» πολιτικό ορίζοντα τριετίας, στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι πρώτο καθοριστικό βήμα για να σηματοδοτηθεί πειστικά η επιδιωκόμενη επανεκκίνηση θα γίνει μέσα από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Νεοδημοκρατικά στελέχη παραδέχονται στους συνομιλητές τους ότι πλέον δεν αρκεί μόνο ούτε να διαφαίνεται η απουσία κυβερνητικής εναλλακτικής πρότασης στο αντιπολιτευτικό τοπίο ούτε η ΝΔ να διατηρεί αποστάσεις από τον δεύτερο – ακόμα κι αν πρόκειται για νταμπλ σκορ. Απαιτείται ταυτόχρονα να υπάρχει, όπως λένε, άμεσος απεγκλωβισμός της κυβέρνησης από μέτωπα που την πιέζουν. Εν ολίγοις, οι γαλάζιοι έχουν ανάγκη από σαφή σημάδια ότι η κυβέρνηση ανακτά το χαμένο έδαφος, αφήνοντας οριστικά πίσω την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές.
Ανησυχίες
Εξού και σύμφωνα με όσα συζητούνται ενδοκυβερνητικά ένας από τους αριθμητικούς στόχους – πήχεις που μπαίνουν εν αναμονή των νέων μετρήσεων έχει μπροστά του τον αριθμό «3» – αυτόν που η ΝΔ απέτυχε να πιάσει στην ευρωκάλπη. Η δημοσκοπική επιστροφή της ΝΔ στο 30% θα έδινε, σύμφωνα με το σκεπτικό κυβερνητικών στελεχών, το αναγκαίο σήμα ότι η παράταξη δεν μπήκε σε τροχιά φθοράς χωρίς επιστροφή μετά το εκλογικό 28%. Αλλες δύο μεγάλες ανησυχίες είναι οι εξής:
Πρώτον εάν και πώς θα αποτυπωθεί σε δημοσκοπικές μπάρες το… ύφος της εξουσίας, δηλαδή πρόσφατα ή τυχόν νεότερα κρούσματα αλαζονικής κυβερνητικής συμπεριφοράς. Η αντιπολίτευση σαφώς επενδύει σε αυτό, όπως έδειξαν τα χθεσινά «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Αδωνη Γεωργιάδη (για διάλογό του με γιατρούς στην Κω) και προς τη Σοφία Βούλτεψη (για τις αναφορές της στις διακοπές των Ελλήνων «στο χωριό» και όχι στα ακριβά νησιά).
Δεύτερον εάν θα διορθωθούν οι κυβερνητικές επιδόσεις σε ευαίσθητα κεφάλαια που ιεραρχούνται ψηλά στην ατζέντα του Μητσοτάκη: μία από αυτές η ασφάλεια, που πάντως καταγραφόταν σταθερά από τους δημοσκόπους τους τελευταίους μήνες στη λίστα των μεγαλύτερων προβλημάτων – έστω στη δεκάδα. «Η εγκληματικότητα ως πρόβλημα εμφανίζει δυναμική στους πολίτες που δηλώνουν αναποφάσιστοι ως προς το κόμμα που θα ψηφίσουν» αναφερόταν μάλιστα στις τάσεις της MRB (Ιούλιος 2024), ενώ δημοσιεύονταν επιδεινωμένοι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 όλοι οι δείκτες που αφορούν στην πορεία της χώρας και στην προσωπική κατάσταση των πολιτών.