Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το ισχυρό συνδικάτο της Τυνησίας απορρίπτει τις εκλογές του Δεκεμβρίου και επιτίθεται στην προεδρική ατζέντα

Το ισχυρό εργατικό συνδικάτο της Τυνησίας επιτέθηκε σήμερα στην πολιτική και οικονομική ατζέντα του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί πλέον αυτό που αποκάλεσε απειλή για τη δημοκρατία, στην πιο ξεκάθαρη πρόκλησή του προς αυτόν.

Το συνδικάτο UGTT λέει ότι έχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη και έχει αποδειχθεί ικανό να παραλύσει την οικονομία με απεργίες. Κατά καιρούς έχει υποστηρίξει τον πρόεδρο Σαΐντ αφότου κατέλαβε τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, αλλά σε άλλες περιπτώσεις έχει εκφράσει χλιαρή αντιπολίτευση.

“Δεν αποδεχόμαστε πλέον την τρέχουσα πορεία εξαιτίας της ασάφειας και της ατομικής διακυβέρνησης, καθώς και των δυσάρεστων εκπλήξεων που κρύβει για την τύχη της χώρας και της δημοκρατίας”, δήλωσε ο ηγέτης της UGTT Νουρεντίν Ταμπούμπι σε ομιλία του σε χιλιάδες υποστηρικτές του.

“Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όποιο κι αν είναι το κόστος”, πρόσθεσε, στην πιο έντονη κριτική που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής στον πρόεδρο.

Ο Σαΐντ έκλεισε το εκλεγμένο κοινοβούλιο πέρυσι και προχώρησε σε διακυβέρνηση με διάταγμα προτού συντάξει ένα νέο σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε αυτό το καλοκαίρι σε δημοψήφισμα με χαμηλή συμμετοχή, προετοιμάζοντας εκλογές για ένα νέο, αποδυναμωμένο νομοθετικό σώμα στις 17 Δεκεμβρίου.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, λέγοντας ότι το νέο κοινοβούλιο δεν θα έχει καμία εξουσία και καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που έχει διατάξει ο πρόεδρος, οι οποίες περιλαμβάνουν την υπαγωγή της εκλογικής επιτροπής στην αρμοδιότητά του.

Ο Ταμπούμπι δήλωσε ότι οι εκλογές του Δεκεμβρίου “δεν θα έχουν χρώμα και γεύση” ως αποτέλεσμα του συντάγματος του Σαΐντ και ότι η ψηφοφορία στερείται εθνικής ομοφωνίας.

Οι επικριτές του προέδρου έχουν καταγγείλει τις κινήσεις του ως πραξικόπημα και έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες διαδηλώσεις στους δρόμους. Ο Σαΐντ λέει ότι οι ενέργειές του ήταν απαραίτητες για τη διάσωση της Τυνησίας.

Παρόλο που η UGTT έχει εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία της, δεν έχει σταματήσει να αντιτίθεται ανοιχτά στην ατζέντα του, εκτός από μια απεργία το καλοκαίρι για τους μισθούς και τις περικοπές δαπανών.

Φέτος, καθώς η οικονομία επιδεινωνόταν, η νέα κυβέρνηση που διόρισε ο Σαΐντ εξόργισε την UGTT προτείνοντας περικοπές επιδοτήσεων και την αναδιάρθρωση κρατικών εταιρειών σε μια προσπάθεια για τη διάσωση από το ΔΝΤ που απαιτείται για την αποφυγή της εθνικής χρεοκοπίας.

“Δεν θα τηρήσουμε τις μυστικές συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν”, δήλωσε ο Ταμπούμπι.

Related posts

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο για τη στήριξη της εσωτερικής παραγωγής μικροκυκλωμάτων

admin

Γερμανία: Η Wintershall δεν δέχεται ότι παρέχει συμπυκνωμένο αέριο σε προμηθευτή της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας

admin

Προβλήματα στο Instagram – Αναφορές για μαζικές αναστολές λογαριασμών

admin

Βρετανία: Το Brexit αύξησε κατά 6 δισ. λίρες τον λογαριασμό των τροφίμων για τα νοικοκυριά

admin

Βραζιλία: Που βρίσκουν οι κάλπες την εθνική οικονομία

admin

Η Fitch υποβάθμισε την οικονομία της Ουκρανίας μετά την πρόταση για αναβολή πληρωμής ομολόγων

admin

ISW: Η Ρωσία σχεδιάζει περισσότερες “κρυφές προσπάθειες κινητοποίησης”

admin

Κοινή δήλωση NATO – ΕΕ για επέκταση συνεργασίας, εν μέσω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας

admin

Accenture: Aισιόδοξοι παραμένουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παρά τις προκλήσεις

admin