Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για ενισχυμένο ρόλο του ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η αναθεωρημένη εντολή του ECDC θα επιτρέψει στον οργανισμό να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στην υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της στην πρόληψη και τον έλεγχο των απειλών μεταδοτικών ασθενειών και θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ετοιμότητα για μελλοντικές προκλήσεις για την υγεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημείωσαν:

“Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Μια Ένωση που έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να συνεχίσει αποφασιστικά την αντιμετώπιση της COVID-19 και που είναι έτοιμη για μελλοντικές κρίσεις υγείας. Από την έναρξη της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινών προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κατάστασης, παρέχοντας έγκαιρες και σαφείς αξιολογήσεις κινδύνου και χάρτες για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας, παρακολουθώντας τo ξέσπασμα του ιού στην ΕΕ και εισήγηση μέτρων για τον έλεγχό της. Χωρίς αυτό το έργο, ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ δεν θα ήταν τόσο ισχυρός όσο είναι σήμερα.

“Η σημερινή συμφωνία σημαίνει υπερσύγχρονη επιτήρηση μελλοντικών κρουσμάτων, περισσότερη ετοιμότητα και σχεδιασμό απόκρισης με τα κράτη μέλη, ισχυρότερη καθοδήγηση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και περισσότερη υποστήριξη στα κράτη μέλη σε όλα τα στάδια διαχείρισης κρίσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής μόνιμης , έτοιμης προς ανάπτυξη ΟμάδαςΕργασίας για την Υγεία της ΕΕ.

“Ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων χωρίς ισχυρούς κανόνες της ΕΕ για διασυνοριακές απειλές για την υγεία και μια εξουσιοδοτημένη Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA). Χρειαζόμαστε όλα τα κομμάτια για να ολοκληρώσουμε το παζλ.

“Πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας το συντομότερο δυνατό. Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής βρίσκονται στο τραπέζι και καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα να επιδείξουν υπευθυνότητα και να εργαστούν από κοινού γρήγορα για να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό το φως μιας προκλητικής κατάστασης επί τόπου.

“Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να οικοδομηθεί μια Ένωση καλύτερα προετοιμασμένη, πιο ανθεκτική και πιο ανταποκρινόμενη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις. Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που προστατεύει τους πολίτες μας”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

ΟΗΕ: Το Μινσκ απέκρυψε πληροφορίες για την αναγκαστική εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair

banksnews

Γερμανία: Συγνώμη του Λάσετ για το γέλιο κατά την ομιλία Σταϊνμάιερ για τα θύματα των πλημμυρών

banksnews

Βραζιλιάνος γερουσιαστής ζητά έρευνα κατά του Μπολσονάρου για την αγορά εμβολίων

banksnews

Νότια Κορέα: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος

banksnews

Αυστρία: Στο 41% του πληθυσμού οι πλήρως εμβολιασμένοι

banksnews

Εγκαταστάθηκε στην Τουρκία ο Σαάντι, γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφ

banksnews

AMC: Πέντε μέλη του ΔΣ πούλησαν μετοχές αξίας 4 εκατ. δολαρίων

banksnews

Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Λιβύης – Τουλάχιστον 400 διασώθηκαν ανοικτά του Μαρόκου

banksnews

Γκρίζα φάλαινα του Ειρηνικού έχασε τον δρόμο της και βρέθηκε στις ακτές της Γαλλίας στη Μεσόγειο

banksnews