Νέα αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές τροφοδοτεί η απόφαση του
Τζο Μπάιντεν
για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, μια απόφαση στην οποία η Ευρώπη, πλην Βρετανίας, αν και μετείχε στη λήψη της, δεν ακολουθεί, λόγω της μεγαλύτερης ενεργειακής της εξάρτησης από τη
Μόσχα.
Το αμερικανικό εμπάργκο περιλαμβάνει τόσο το ρωσικό πετρέλαιο, όσο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τον άνθρακα, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία για τον «απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία».
Ήδη, η αναγγελία του εμπάργκο αύξησε την τιμή του αμερικανικού αργού κατά 7,1% στα 127,8 δολάρια, με το βαρέλι (έφτασε και πάνω από τα 129 δολάρια) να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Την ίδια ώρα, και το Κογκρέσο ετοιμάζεται να αναλάβει δράση κατά της Ρωσίας, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν που κινήθηκε πιο γρήγορα στις ανακοινώσεις.
Το 8% των πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ εισάγεται από τη Ρωσία
Μέχρι στιγμής, το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είχαν απαλλαγεί από τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Ευρώπη, λόγω της έντονης ανησυχίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που έχει μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Καναδά είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς οι εισαγωγές είχαν σταματήσει ήδη από το 2019.
Το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το 3% του αργού που έφτασε στις ΗΠΑ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής αρχής ενέργειας. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι εισαγωγές ρωσικού αργού στις ΗΠΑ το 2020 έπεσαν στο χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler.
Οι παράγοντες κινδύνου για νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το αμερικανικό εμπάργκο θα έκλεινε ακόμη περισσότερο την αγορά, αυξάνοντας την αστάθεια και οδηγώντας στην άνοδο των τιμών.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από την Ευρώπη. Όπως εκτιμάται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών έγκειται στη συντονισμένη δράση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι επενδυτές επισημαίνουν ότι το ένα ερώτημα που προκύπτει αφορά τον χρόνο διάρκειας του εμπάργκο και το δεύτερο αφορά το εάν το πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να συμβάλλει στην κάλυψη του κενού που θα προκύψει.
Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν σε ιδιωτικές συζητήσεις σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και στην επέκταση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, αναφέρουν δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Bloomberg. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν φέρεται να σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες.
Αξιωματούχοι φέρονται ότι συζητούν με την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για το πώς το εμπάργκο θα επηρεάσει τους Αμερικανούς καταναλωτές αλλά και τις παγκόσμιες προμήθειες αγοράς, κι ενώ τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο επιδιώκουν να προωθήσουν νομοσχέδια που απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, με στόχο το Κρεμλίνο να τιμωρηθεί για την εισβολή του στην Ουκρανία. Το εμπάργκο κερδίζει έδαφος τόσο στους Ρεπουμπλικανούς όσο και στους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, σε σημείωμά της στους νομοθέτες ανέφερε ότι το Σώμα ερευνά νομοθεσία για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων, στο πλαίσιο των βημάτων που γίνονται για την απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια κοινότητα. Η πίεση αυξάνεται, μετά και την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Ευρώπη εισάγει το 27% του πετρελαίου από τη Ρωσία
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για αναζήτηση άλλων πηγών ενέργειας, δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο με μέλη της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα για να συζητήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου και τους δεσμούς του Καράκας με τη Ρωσία, αναφέρουν άτομα με γνώση του ζητήματος.
Η αρμόδια υπηρεσία ενέργειας εκτιμά ότι οι ΗΠΑ εισάγουν καθημερινά 700.000 βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 8% των εισαγωγών το 2021, αν και η τάση ήταν πτωτική τους τελευταίους μήνες.
Πολύ πιο δύσκολο θα ήταν ένα εμπάργκο για την Ευρώπη, που εισάγει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας το 27% των ευρωπαϊκών εισαγωγών το 2019, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Ειδήσεις σήμερα:«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα πρόξενο ασφαλή» από τη Μαριούπολη, λέει ο Νίκος ΔένδιαςΕγκεφαλικά νεκρός ο 6χρονος που έπεσε από μπαλκόνι στην Πάτρα – Οι γονείς δωρίζουν τα όργανά τουΑμερικανοί πολεμικοί αναλυτές προειδοποιούν – Ακόμα και σήμερα η μεγάλη επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο