Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το “εκρηκτικό” κύμα της COVID-19 απειλεί την Ινδία και τον κόσμο, προειδοποιεί ο ηγέτης της ινδικής αντιπολίτευσης Ρ. Γκάντι

Ο Ραούλ Γκάντι, ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ινδία, προειδοποίησε σήμερα ότι, αν το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της COVID-19 που σαρώνει την χώρα δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα αποδεκατίσει την ασιατική χώρα και θα απειλήσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε επιστολή του, ο Γκάντι ικετεύει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να προετοιμάσει ένα νέο λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο, να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και να αναλάβει δράση για την επιστημονική παρακολούθηση του νέου κορονοϊού και των μεταλλάξεών του.

Ο Γκάντι σημειώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου φέρει ευθύνη σε “έναν παγκοσμιοποιημένο και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο” να σταματήσει την “εκρηκτική” αύξηση της COVID-19 εντός των συνόρων της.

“Στην Ινδία ζει ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη. Η πανδημία έδειξε ότι το μέγεθός μας, η γενετική ποικιλομορφία και η περιπλοκότητά μας καθιστούν την Ινδία γόνιμο έδαφος για να μεταλλαχθεί γρήγορα ο ιός, παίρνοντας μια πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη μορφή”, γράφει επίσης ο Γκάντι.

“Το να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στη χώρα μας θα είναι καταστροφικό όχι μόνον για τον δικό μας λαό αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο”, υπογραμμίζει.

Το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.617 που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία και θεωρείται πιο μεταδοτικό έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, αναγκάζοντας τις αρχές τους να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις από την Ινδία.

Αυτήν την εβδομάδα μόνο, η Ινδία έχει καταγράψει 1,5 εκατομμύριο νέα κρούσματα του κορονοϊού και ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την COVID-19, ενώ στα νοσοκομεία της υπάρχει έλλειψη κλινών και ιατρικού οξυγόνου. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η Ινδία έχει καταγράψει 21,49 εκατομμύρια κρούσματα και 234.083 θανάτους. Σήμερα έχει 3,6 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επικρίνεται ευρέως επειδή δεν έδρασε γρηγορότερα για να καταστείλει το δεύτερο κύμα, την ώρα που θρησκευτικά φεστιβάλ και πολιτικές συγκεντρώσεις προσήλκυσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνησή του επικρίνεται επίσης για υπερβολικά γρήγορα άρση των περιοριστικών μέτρων μετά το πρώτο κύμα και για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την μόνη ελπίδα που έχει η Ινδία να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της COVID-19.

Μολονότι η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, αυτήν τη στιγμή αγωνίζεται για να μπορέσει να παράξει αρκετές δόσεις για να μπορέσει να αναχαιτίσει αυτό το κύμα της επιδημίας.

Ο Μόντι έχει υπογραμμίσει ότι τα ινδικά κρατίδια θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρυθμούς εμβολιασμού. Ωστόσο, αν και η χώρα έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 157 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, το ποσοστό των εμβολιασμών έπεσε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

“Αφού είχαμε επιτύχει έναν αριθμό περίπου 4 εκατομμυρίων (εμβολιασμών) την ημέρα, τώρα έχουμε πέσει στα 2,5 εκατομμύρια την ημέρα λόγω έλλειψης εμβολίων”, δήλωσε στην εφημερίδα Mint ο Αμάρτια Λαχίρι, καθηγητής οικονομικών στο University of British Columbia.

“Ο στόχος για 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα είναι το κατώτερο όριο αυτού που πρέπει να επιδιώξουμε, καθώς ακόμη και με αυτόν τον αριθμό θα χρειαστούμε έναν χρόνο για να καταφέρουμε να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις. Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή”, κατέληξε.

Related posts

Γαλλία: Ρεκόρ νοσηλευομένων στις ΜΕΘ από τις αρχές του έτους, πάνω από 35.000 τα νέα κρούσματα και 185 θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο

banksnews

ΗΠΑ: Τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν 0,4% τον Αύγουστο

banksnews

Κούβα: 816 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Πελόζι: Θέμα “εθνικής ασφάλειας” τα χρέη του Τραμπ

banksnews

Brexit: Απαισιοδοξία στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

banksnews

Νέες “κορώνες” Ερντογάν: Τα πλοία μας έτοιμα να πλεύσουν στην Κύπρο αν χρειαστεί

banksnews

Ευρωπαίοι ηγέτες στην G7: Η Κίνα είναι συστημικός αντίπαλος, εταίρος σε διεθνή ζητήματα, αλλά και ανταγωνιστής μας

banksnews

Ρωσία: 221.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

banksnews

Στα 465 εκατ. δολ. το κόστος για την πρώτη σεζόν της σειράς “Lord of the Rings”

banksnews