Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ προτρέπει την Κίνα να εξισορροπήσει την οικονομία προς την κατεύθυνση της κατανάλωσης

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε θετική νότα για τις προοπτικές της Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους “πράσινους βλαστούς” στην παγκόσμια οικονομία και προτρέποντας τις αρχές να εξισορροπήσουν εκ νέου την οικονομία προς την κατανάλωση, αναφέρει το Bloomberg.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η “ισχυρή ανάκαμψη” της οικονομίας της Κίνας είναι σημαντική όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τον κόσμο.

“Η ισχυρή ανάκαμψη σημαίνει ότι η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023 – δίνοντας μια ευπρόσδεκτη ώθηση στην παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα  από το Πεκίνο σήμεραή.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Ιανουάριο για την Κίνα τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ στο 5,2% φέτος, αύξηση άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων από το ποσοστό του 2022, λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά και η δραστηριότητα ομαλοποιήθηκε, είπε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομική εικόνα παραμένει λιγότερο ρόδινη.

“Οι αβεβαιότητες είναι εξαιρετικά υψηλές, μεταξύ άλλων λόγω των κινδύνων γεωοικονομικού κατακερματισμού που θα μπορούσε να σημαίνει έναν κόσμο χωρισμένο σε ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ – μια “επικίνδυνη διαίρεση” που θα άφηνε τους πάντες φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς”, είπε, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό να “παραμείνουν αδύναμες”.

Η Γκεοργκίεβα είπε επίσης ότι είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και υπάρχει πρόσθετη ανάγκη για επαγρύπνηση.

“Σε μια εποχή υψηλότερων επιπέδων χρέους, η ταχεία μετάβαση από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων σε πολύ υψηλότερα επιτόκια – απαραίτητα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού – αναπόφευκτα δημιουργεί πιέσεις και ευπάθειες, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε την Κίνα να λάβει μέτρα για να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εξισορροπήσει εκ νέου την οικονομία της μακριά από τις επενδύσεις και προς μια ανάπτυξη που βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση, η οποία, όπως είπε, είναι πιο ανθεκτική, λιγότερο εξαρτημένη από το χρέος και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.

Για να φτάσει εκεί, το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Κίνας θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μέσω υψηλότερων παροχών ασφάλισης υγείας και ανεργίας για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από σοκ, είπε.

Ταυτόχρονα, οι προσανατολισμένες στην αγορά μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων, μαζί με τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, πρόσθεσε.

“Ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτών των πολιτικών θα μπορούσε να είναι σημαντικός”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Μια επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Κίνας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση κατά 15% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

“Και πάλι, αυτό μεταφράζεται σε οφέλη για ολόκληρο τον κόσμο: μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 4,5% την ίδια περίοδο”, είπε.

Related posts

ΗΠΑ: Ο μακελάρης του Λούισβιλ αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την οικογένειά του

admin

G7: Συμφωνία για νέα πρωτοβουλία κατά του “οικονομικού εξαναγκασμού”

admin

Οργισμένη η Τουρκία με τη Σουηδία: “Παράλογη” η αδράνεια στο θέμα με το ομοίωμα του Ερντογάν

admin

Γαλλία: Σε μια “χούφτα ψήφους” θα κριθεί η τύχη της γαλλικής κυβέρνησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής

admin

WSJ:Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία προτρέπουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών

admin

Επικεφαλής FSB: Η Δύση πιέζει τη Μολδαβία να συμμετάσχει στη σύγκρουση στην Ουκρανία

admin

Υπέρ ενός έκτακτου φόρου στους πλέον εύπορους τάσσεται σύμβουλος του Μακρόν

admin

Κομισιόν: Προτεινόμενες δράσεις για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας

admin

Σουηδία: Ενέκρινε την έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου και απέρριψε την έκδοση ενός άλλου

admin