Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική αντιπολίτευση: Ο Ερντογάν σπρώχνει ταχύτατα τη χώρα στο γκρεμό

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Τουρκία η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίσει 10 πρέσβεις ως “persona non grata” και να προκαλέσει μια κρίση διεθνών διαστάσεων.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης CHP, σε μήνυμα του στο Twitter ανέφερε ότι ο Ερντογάν “ταχύτατα σπρώχνει τη χώρα στο γκρεμό”. Πρόσθεσε ότι “ο μόνος λόγος για αυτές τις κινήσεις δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά η δημιουργία τεχνητών συνθηκών για την καταστροφή της οικονομίας”.

“Αυτό το έργο το έχουμε δει και στο παρελθόν. Γύρνα αμέσως στην πραγματική ατζέντα και στο δομικό πρόβλημα της χώρας, την οικονομική κρίση”, ήταν το μήνυμα του Γιαβούζ Ατζιραλίογλου, του υπαρχηγού της Μεράλ Εκσενέρ στο IYI (Καλό Κόμμα).

Στο υπουργικό συμβούλιο

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται μια πηγή από τον διπλωματικό χώρο, η τελική απόφαση για τους 10 πρέσβεις θα ληφθεί αύριο Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανέφερε η αποκλιμάκωση της κατάστασης είναι πιθανή καθώς υπάρχουν εύλογες ανησυχίες στην τουρκική πλευρά για πολλαπλές πιθανές επιπτώσεις.

Αναμφίβολα σε αυτές συγκαταλέγονται οι οικονομικές καθώς η διπλωματική κρίση συμπίπτει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Μια εξέλιξη που πυροδότησε η τουρκική κεντρική τράπεζα, όταν μείωσε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα ύστερα από πιέσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Soner Cagaptay  του ινστιτούτου Near East Policy της Ουάσιγκτον, οι χώρες των οποίων ο Ερνοτγάν θέλει την απομάκρυνση των πρεσβευτών, βρίσκονται μέσα στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας. Μια τέτοια κίνηση ελοχεύει τον κίνδυνο να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Ερντογάν για αναθέρμανση της οικονομίας πριν τις επερχόμενες εκλογές.

“Ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα κερδίσει τις επόμενες τουρκικές εκλογές κατηγορώντας τη Δύση για επίθεση στην Τουρκία- παρά τη θλιβερή κατάσταση της οικονομίας της χώρας του”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cagaptay.

Related posts

Στις 29 Νοεμβρίου επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

banksnews

Βαν Χόλεν για Τουρκία: Αναξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ – Έχει υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα

banksnews

Γερανός αναλυτής: Τα CDU/CSU κινδυνεύουν να απωλέσουν την φυσιογνωμία τους ως μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα

banksnews

Ζ. Μπορέλ: Η εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων είναι απολύτως απαράδεκτη

banksnews

Το Παρίσι δεν βλέπει πώς θα “εμπιστευτεί” την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Αυστραλίας

banksnews

Ιταλία: Παρά τις απαγορεύσεις αντιεμβολιαστές και επικριτές του “πράσινου πάσο” διαδήλωσαν στο Μιλάνο

banksnews

Γερμανία: Αναπόφευκτο ένα πιο αυστηρό lockdown, εκτιμούν διακεκριμένοι επιστήμονες

banksnews

Γερμανία: Πάνω από 10.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 24 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

banksnews

Σουηδία: Ιρανός πρώην εισαγγελέας θα δικαστεί για “εγκλήματα πολέμου”

banksnews