Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα απελευθέρωσης Κούρδισσας της αντιπολίτευσης

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα το αίτημα απελευθέρωσης Κούρδισσας της αντιπολίτευσης που πάσχει από άνοια, σύμφωνα με την απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει ή να αναβάλει την εκτέλεση της ποινής της Αϊσέλ Τουγκλούκ, πρώην αντιπρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), η οποία πάσχει από άνοια από το 2021.

Ωστόσο, το Δικαστήριο διέταξε ένα έκτακτο μέτρο προκειμένου η Αϊσέλ Τουγκλούκ να λαμβάνει θεραπεία και να έχει τακτικές επισκέψεις σε νοσοκομείο προκειμένου να την εξετάζει νευρολόγος και ψυχίατρος.

“Η εξέλιξη της ασθένειάς της πρέπει να παρακολουθείται και η ανάγκη της απελευθέρωσής της πρέπει να αξιολογείται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα”, αποφάσισε το Δικαστήριο.

Η 57χρονη Αϊσέλ Τουγκλούκ συνελήφθη το 2016 και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη το 2018 για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”.

Καταδικάστηκε για τις δραστηριότητές της στο “Κογκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας” (DTK), μια οργάνωση που θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ότι συνδέεται με το ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται “τρομοκρατικό” κίνημα από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

“Δεν ξέρω γιατί δικάζομαι, ούτε τί συνέβη, πού και πότε”, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια ακρόασης στις αρχές Αυγούστου, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουγκλούκ έχασε τη μητέρα της το 2017 και, ενώ της είχε δοθεί άδεια να παραστεί στην κηδεία, η τελετή χρειάστηκε να ακυρωθεί λόγω απειλών από εθνικιστικές ομάδες.

Κατά το περιβάλλον της, η άνοια της Τουγκλούκ χρονολογείται από αυτό το οδυνηρό περιστατικό.

“Οι αρχές εκτιμούν ότι η Τουγκλούκ λαμβάνει θεραπεία γιατί έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Όμως, η ασθένειά της επιδεινώνεται καθώς τελεί υπό κράτηση”, δήλωσε ο δικηγόρος της, Σερντάρ Τσελεμπί.

Οι φιλοκουρδικοί κύκλοι, κυρίως το HDP, υφίστανται αμείλικτη καταστολή εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Η εξουσία κατηγορεί το κόμμα ότι είναι η “πολιτική βιτρίνα” του ΡΚΚ, κατηγορία που το ΡΚΚ διαψεύδει, δηλώνοντας ότι αποτελεί στόχο λόγω της ισχυρής εναντίωσης του στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του HDP, κρατείται επίσης από τον Νοέμβριο του 2016, για κατηγορίες που έχουν σχέση με την “τρομοκρατία”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Southwest Airlines: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα

banksnews

Βραζιλία-Covid-19: 983 θάνατοι, σχεδόν 24.000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

banksnews

Γαλλία: Ο βουλευτής Πελτιέ των Ρεπουμπλικάνων προσχώρησε στους υποστηρικτές του ακροδεξιού Ζεμούρ

banksnews

Τουρκία: 16 νεκροί και 21 τραυματίες σε τροχαίο

banksnews

Κύπρος: Εκ διαμέτρου αντίθετες υποδοχές για το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνευτική δύναμη

banksnews

Τζ. Μπάιντεν: Αναμένεται να προειδοποιήσει τον Ερντογάν- Ανώφελες οι σπασμωδικές κινήσεις

banksnews

Γερμανία: Ο Υπ. Οικονομίας θέλει να μειώσει τη γερμανική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

banksnews

Το 80% των Αμερικανών στηρίζουν το εμπάργκο Μπάιντεν στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα

banksnews

Δυσαρέσκεια του Βούτσιτς για τη ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ

banksnews