Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι εξαγωγείς αναθεωρούν προς τα κάτω τους στόχους του 2022 εν μέσω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος

Οι Τούρκοι εξαγωγείς αναθεωρούν προς τα κάτω τους στόχους για το τέλος του έτους, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώνονται εν μέσω ενδείξεων παγκόσμιας επιβράδυνσης και πληθωριστικών πιέσεων, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση τους πρώτους επτά μήνες του 2022 στα 144,4 δισ. δολάρια, αλλά η επιδείνωση των παγκόσμιων συνθηκών, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει ανησυχίες για το υπόλοιπο του έτους.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 143% την ίδια περίοδο στα 61,9 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους εισαγωγής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η συσκότιση των προοπτικών για τις εξαγωγές απειλεί το οικονομικό σχέδιο του προέδρου Ερντογάν, το οποίο στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού, που τον Ιούλιο ήταν σχεδόν στο 80%, μετατρέποντας το χρόνιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα.

Ο Seref Fayat, επικεφαλής του Συμβουλίου Ενδύματος και Ένδυσης TOBB, δήλωσε ότι ο στόχος αύξησης των εξαγωγών της βιομηχανίας ένδυσης στο τέλος του έτους είχε μειωθεί από 15% σε σχεδόν καθόλου αύξηση.

“Καθώς βλέπουμε επιβράδυνση των νέων παραγγελιών από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, μειώσαμε τον στόχο μας”, δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι αναμένει οι εξαγωγές να παραμείνουν στάσιμες σε σχέση με πέρυσι ή να αυξηθούν ελαφρώς.

Η Τουρκία έχει θέσει στόχο εξαγωγών 250 δισ. δολαρίων για φέτος, αφού είχε φτάσει τα 225 δισ. δολάρια το 2021.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων της Τουρκίας, αναθεωρούν επίσης προς τα κάτω τους στόχους τους. Η Tofas μείωσε τον εξαγωγικό της στόχο κατά περισσότερο από 10%, ενώ η Ford Otosan τον μείωσε σε 330.000-340.000 μονάδες από 350.000-360.000.

Ο Ferdi Erdogan, αναπληρωτής πρόεδρος της τουρκικής ένωσης παραγωγών δομικών υλικών (IMSAD), δήλωσε στο Reuters ότι η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο.

Ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αριθμοί των εξαγωγών της Τουρκίας για τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους θα ήταν υψηλότεροι κατά 7 δισ. δολάρια εάν το ευρώ δεν είχε υποχωρήσει έναντι του δολαρίου.

Ο Fayat του TOBB δήλωσε ότι η εξασθένηση του ευρώ είχε πλήξει και τον τομέα της ένδυσης, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, αντιπροσωπεύοντας 93 δισ. δολάρια ή 41,3% των εξαγωγών το 2021.

“Τα τρέχοντα επίπεδα του ευρώ θα οδηγήσουν σε πτώση 7-8% στα έσοδα και 5% στα κέρδη των Τούρκων εξαγωγέων ενδυμάτων” δήλωσε ο Fayat.

Related posts

Ισπανία: Ο Σάντσεθ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της απόλυτης νομικής ασυλίας του μονάρχη

banksnews

ΗΠΑ: Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από την Μαριούπολη

banksnews

Βουλγαρία: Τα εμβάσματα Βουλγάρων του εξωτερικού προς συγγενείς τους μειώθηκαν κατά οκτώ φορές μέσα σε δύο χρόνια

banksnews

ΟΗΕ: Με προβλήματα η φοίτηση 222 εκατ. μαθητών φέτος

banksnews

Οι αριθμοί αποδομούν τον Ερντογάν: Ο κατώτατος μισθός της Τουρκίας μειώθηκε 40 δολ. σε τέσσερις μέρες

banksnews

Σερβία: Ο Σόλτς ζήτησε από τον Βούτσιτς να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Ρωσία

banksnews

Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Πρωτιά Μελανσόν στα υπερπόντια διαμερίσματα – Δεν εκλέγεται υφυπουργός του Μακρόν

banksnews

Τρεις Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στην Καμπούλ, άλλοι δύο τραυματίστηκαν

banksnews

Ρωσία: Στρατιωτικές επιθεωρήσεις για ετοιμότητα μάχης κοντά στα σύνορα με Ουκρανία

banksnews