Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Γενί Σαφάκ στοχοποιεί στέλεχος hedge fund για την κατρακύλα της λίρας

Ο Timothy Ash, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών αναδυόμενων αγορών, βρέθηκε στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας τη Δευτέρα, με αφορμή την κατρακύλα της λίρας έναντι του δολαρίου.

Ο Ash, ο οποίος εργάζεται για το hedge fund “BlueBay Asset Management” που εδρεύει στο Λονδίνο, “είναι γνωστός ως εχθρός της Τουρκίας”, δήλωσε η Yeni Şafak σε άρθρο της στην πρώτη σελίδα του ιστοτόπου της.

“Έδωσε το σύνθημα έναρξης μιας συναλλαγματικής επίθεσης ενάντια στην τουρκική οικονομία”, με αποτέλεσμα να σημειωθούν στη συνέχεια κερδοσκοπικές επιθέσεις, ανέφερε η εφημερίδα, παρομοιάζοντας την τακτική με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις μετοχές της GameStop.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Νατζί Αγμπάλ την Παρασκευή. Ο Ερντογάν προσέλαβε τον Σαχάπ Καβτζιόγλου, πρώην βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στη θέση του.

Η λίρα υποχώρησε στα 8,48 ανά δολάριο νωρίς το πρωί, κοντά στο χαμηλό όλων των εποχών 8,58 που είχε σημειωθεί στις 6 Νοεμβρίου, την ημέρα πριν ο Αγμπάλ διοριστεί με στόχο την υπεράσπιση της λίρας και τον έλεγχο του διψήφιου πληθωρισμού. Απότοκος της κατάρρευσης της λίρας ήταν να σταματήσουν δύο φορές οι συναλλαγές στο Borsa Istanbul

Η Yeni Şafak είχε επίσης βάλει στο στόχαστρό της τον Αγμπάλ την Παρασκευή για το ότι αύξησε τα επιτόκια στο 19% από 17%, την τρίτη αύξηση των επιτοκίων σε πέντε μήνες. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να συνωμοτεί με ξένους, ανέφερε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε σε μια δημοσίευση στο Twitter από τον Ash την Κυριακή το πρωί, η οποία ανέφερε:

“Πρόβλεψη – Ο Kαβτζίογλου θα προσπαθήσει να μειώσει τα επιτόκια. Οι αγορές θα τον τιμωρήσουν και θα καταλήξει να αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλότερα από ό,τι θα είχε κάνει ο Αγμπάλ”.

Αρκετοί τραπεζίτες, αναλυτές και δημοσιογράφοι που καλύπτουν την Τουρκία έχουν γίνει στόχος κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης στο παρελθόν σε μια χώρα με ιδιαίτερα κομματικά τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ερντογάν ξεκίνησε την κριτική, ισχυριζόμενος επανειλημμένα ότι το λεγόμενο “λόμπι επιτοκίων” έχει την τάση να επιτίθεται στην οικονομία μέσω των αγορών συναλλάγματος.   

“Μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο – ελπίζω όχι κυριολεκτικά”, είπε ο Ash, βετεράνος παρατηρητής της Τουρκίας, σε απάντηση στο άρθρο του Yeni Şafak.

“Λυπημένος, λατρεύω την Τουρκία. Οι καλύτεροι φίλοι μου είναι Τούρκοι και θα τους εμπιστευόμουν τη ζωή μου… Απλώς προσπαθώ να είμαι ισορροπημένος και αντικειμενικός”, είπε στο Twitter.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2004 το μερίδιο ξένων επενδυτών στο τουρκικό χρηματιστήριο

banksnews

Βρετανία – Κορονοϊός: Ένα φάρμακο για το άσθμα μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία, εφόσον χορηγηθεί εγκαίρως

banksnews

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΡΚΚ σκοτώθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ

banksnews

Κυπριακό: Εκτός συζήτησης τα “δύο κράτη”

banksnews

Brainard: Η Fed παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων

banksnews

Κορονοϊός: Αντισώματα από εμβόλια περνάνε από την εμβολιασμένη μητέρα στο μητρικό γάλα

banksnews

Ρωσία: Ξαναρχίζουν οι πτήσεις προς 5 χώρες

banksnews

Ντ. Τραμπ: “Άδικη” η έρευνα σε βάρος του Τζουλιάνι

banksnews

Σουηδία: Μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ “παρέλυσε” έπειτα από κυβερνοεπίθεση

banksnews