Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Οι όροι για να πάρει «πράσινο φως» η επένδυση Σμπώκου στην Ελούντα

Υπό όρους έδωσε η Περιφέρεια Κρήτης το «πράσινο φως» στο project της ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ Α.Ε. που αφορά τη μετατροπή δύο υφιστάμενων ξενοδοχείων σε ένα 5άστερο Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, συνολικής δυναμικότητας 743 κλινών, στον Αγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα στην Πλάκα της Ελούντας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την υλοποίηση του project, θέτοντας, ωστόσο, κάποιες προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του project για την αναβάθμιση του Blue Palace, μέλους των PHAEA Resorts, συμφερόντων της οικογένειας Σμπώκου, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Οι όροι

Οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας αφορούν την προβλήτα, η οποία θα κατασκευαστεί στο συγκρότημα, το αλμόλοιπο, καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινόχρηστης οδού εντός της έκτασης του καταλύματος.

Πιο αναλυτικά, οι τρεις όροι που αναφέρονται είναι οι εξής:

  • Η αναφερόμενη προβλήτα να κατασκευαστεί με τη λύση «προβλήτας επί πασσάλων», σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και όχι με την προτεινόμενη λύση προβλήτας μόνιμης κατασκευής από τεχνητούς ογκολίθους.
  • Για το αλμόλοιπο πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις διάθεσης αυτού εκτός του κόλπου της Ελούντας, με δεδομένα και τα στοιχεία των Ερευνητικών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης. Τονίζεται ότι για την περίπτωση της λύσης διάθεσης του αλμόλοιπου στη θάλασσα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη η επιστημονική άποψη του ΕΛΚΕΘΕ.
  • Όσον αφορά στην πιθανότητα διέλευσης κοινόχρηστης οδού εντός του γηπέδου εγκατάστασης του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, αρμόδια αρχή είναι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίου Νικολάου, καθώς και οι Δικαστικές Αρχές, εάν η υπόθεση οδηγηθεί σε μία τέτοια λύση.

Ως προς την προβλήτα, μάλιστα, όπως επισημαίνεται, δεν αναφέρεται, ούτε αναλύεται η αναγκαιότητα κατάργησης της υφιστάμενης και κατασκευής νέας αρκετά μεγαλύτερης, από 8,5 μέτρα στα 30 μέτρα. «Η συσχέτιση μάλιστα δεν γίνεται καθόλου με το μνημείο της Σπιναλόγκας και τις εκ νέου προσπάθειες να ενταχθεί στον Κατάλογο Μνημείων της UNESCO», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο τμήμα της απόφασης, αναφέρεται ότι η περιοχή στην οποία έχουν κατασκευαστεί τα δύο ξενοδοχεία «βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών, όμως βρίσκεται απέναντι από την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα.  Για το συγκεκριμένο μνημείο το 2019 είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κίνηση που δεν τελεσφόρησε. Όμως οι προσπάθειες για την ένταξη της νήσου στον Κατάλογο Μνημείων της UNESCO δεν έχουν πάψει ούτε από πλευράς του Δήμου Αγίου Νικολάου, ούτε από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης. Κρίσιμο σημείο για την ένταξη μνημείων στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί και το εξωτερικό περιβάλλον και κατά πόσον αυτό παραμένει ανέπαφο, και η αλλοίωση του τοπίου και η οπτική όχληση ίσως είναι αποτρεπτική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη προσπάθεια».

Μάλιστα, όπως επιχειρηματολογείται, η εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων των παραθεριστών που διαθέτουν τουριστικό σκάφος και θέλουν να επισκεφθούν σημεία ενδιαφέροντος όπως η Σπιναλόγκα, «παρέχεται όμως από τον υφιστάμενο δημόσιο λιμένα του οικισμού της Πλάκας, που απέχει μόλις 400 μέτρα (ευθεία γραμμή) από την προτεινόμενη θέση και 200 οδικά μέτρα από την προτεινόμενη βόρεια είσοδο της δραστηριότητας».

Σε σχέση, δε, με τη διάθεση του αλμόλοιπου στον κόλπο της Ελούντας, επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των Ερευνητικών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης προκύπτει σημαντική υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος Κόλπου, με μεγάλη πιθανότητα η διάθεση του αλμόλοιπου σε τόσο μικρό βάθος, να επιβαρύνει περαιτέρω την οικολογική κατάστασή του».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διέλευσης κοινόχρηστης οδού εντός του γηπέδου εγκατάστασης του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, η Επιτροπή θέτει μία σειρά από παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίου Νικολάου και να συμπεριληφθούν στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Τι προβλέπει το έργο

Με βάση τον σχεδιασμό, προβλέπεται η μετατροπή των δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 551 κλινών, σε ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, συνολικής δυναμικότητας 743 κλινών, αποτελούμενο από τρία ξενοδοχεία 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 573 κλινών, 44 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 170 κλινών και δύο κέντρα αναζωογόνησης (spa), συνολικής δυναμικότητας 100 ατόμων, ως ειδική τουριστική υποδομή.

Το… νέο Blue Palace, μετά την αναβάθμισή του, θα μετονομαστεί σε Rosewood Blue Palace και θα επανατοποθετηθεί στην ελληνική αγορά το 2025 υπό το brand της αλυσίδας Rosewood Hotels & Resorts.

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Στο εμπόριο οι περισσότερες πτωχεύσεις στην Ελλάδα

admin

Τιτάν: Τι σημαίνει το νέο business plan για μετοχή και όμιλο

admin

Ελλάκτωρ: Έναρξη προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

admin

ΔΕΗ: Δυο ταχυφορτιστές στο εμπορικό κέντρο της Trade Estates στη Λάρισα

admin

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ στα Τρίκαλα

admin

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση τριών P&I Clubs

admin

Τετραπλή διάκριση για τα Aria Hotels στα Tourism Awards

admin

E-shop έπαιρνε παραγγελίες και λεφτά αλλά δεν… παρέδιδε

admin

Ποια είναι η Data4 που ετοιμάζει επένδυση 300 εκατ. στην Παιανία

admin