Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΜΕΔΕ: υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Hellenic Development Bank

            Την διευκόλυνση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές, αλλά και την εν γένει υποστήριξη χιλιάδων επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έχει ως στόχο το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν τη Δευτέρα 17.05.2021 η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,

Αθηνά Χατζηπέτρου

και ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων,

Κωνσταντίνος Μακέδος.

            Το MoU υπεγράφη ενόψει των υψηλών αναπτυξιακών αναγκών των Ελλήνων Μηχανικών και των μικρών και μεσαίων τεχνικών επιχειρήσεων για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία της νόσου CoVid-19.

• Στις προβλέψεις του MoU βρίσκονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδοτήσεων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις του μελετητικού, κατασκευαστικού καιευρύτερου επιστημονικού κλάδου.

Ειδικότερα στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης για τους 30.000 μηχανικούς και εργολήπτες πιστούχους του ΤΜΕΔΕ, καθώς και των 5.500 τεχνικών εταιρειών μελών του, σε συνδυασμό με την εκπόνηση μελετών και εκθέσεων για την υποστήριξη και προώθηση του Τεχνικού Κλάδου, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία.

             Όπως δήλωσε η Πρόεδρος και CEO της HellenicDevelopmentBank κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου:

• «Αποστολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να λειτουργεί ως καταλύτης για την ευκολότερη πρόσβαση δυναμικών μικρομεσαίων εταιρειών σε κρίσιμη και χρήσιμη χρηματοδότηση, ακριβώς την περίοδο που ξεκινά η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την πανδημική καταστροφή. Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με ταχύτητα αλλά και σύνεση γι’ αυτό είναι χρήσιμη η συνεργασία της Hellenic Development Bank με σοβαρούς επαγγελματικούς και θεσμικούς φορείς όπως το ΤΜΕΔΕ που εγγυώνται την επιτυχή στόχευση και αποτελεσματικότητα αυτών των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.»

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος:

            • «Με το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θωρακίζεται ο Κατασκευαστικός και Μελετητικός Κλάδος καθώς και οι χιλιάδες επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενισχύεται άμεσα η πραγματική οικονομία και ο κόσμος της εργασίας. Δημιουργούνται νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Προσφέρεται πρόσβαση σε ρευστότητα σε έναν από τους πλέον δημιουργικούς Κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έναν ισχυρό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, προκειμένου να ξεπεραστεί οριστικά η κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

           • Η ΕΑΤ αποτελεί πυλώνα σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα και το MoU σηματοδοτεί για το Ταμείο μας το πέρασμα σε μια νέα εποχή διεύρυνσης του αναπτυξιακού του ρόλου, προς όφελος των πιστούχων μελών του, αλλά και της εθνικής οικονομίας».

           Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε:

• Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεχίζει την πολύ έντονη δραστηριότητα της για την χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της πραγματικής οικονομίας. Με τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ HDB και ΤΜΕΔΕ δημιουργείται ένα ακόμη πολύ-εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδοτική ενίσχυση του Τεχνικού κόσμου. Αναγνωρίζουμε έτσι τον κομβικό ρόλο των επαγγελματιών του τεχνικού κλάδου, των μηχανικών, των εργοληπτών και των τεχνικών εταιρειών στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ταυτόχρονα τους παρέχουμε τα μέσα για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

           Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

• Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Με αυτή τη συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ, η ΕΑΤ δημιουργεί ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν για τους μηχανικούς εν όψει των σημαντικών έργων που πρόκειται να ξεκινήσουν με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει δεσμευθεί ότι η HellenicDevelopmentBank (HDB) θα γίνει ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός της χώρας και με σταθερά βήματα προσεγγίζουμε το στόχο αυτό.

Related posts

Σταϊκούρας: Θα είναι γενναία η μείωση στην προκαταβολή φόρου

banksnews

Νέοι ουρανοξύστες υψώνονται δίπλα σε άδεια γραφεία στο City του Λονδίνου – Η επόμενη μέρα

banksnews

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές πήραν τα βραβεία Lloyd’s – Δείτε βίντεο

banksnews

Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Από το λουκέτο στην περιπέτεια των πλειστηριασμών

banksnews

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Το σκεπτικό του ΣτΕ για το «φρένο» στη μεταβίβασή τους

banksnews

Κορωνοϊός: Αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων στην Εφορία έως 31 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις που δεν κάνουν απολύσεις

banksnews

Νέο φορολογικό: Τα κρίσιμα θέματα που αναδεικνύει η διαβούλευση – Εξετάζουν αλλαγές

banksnews

ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Υπογραφή σύμβασης ανάληψης νέου σιδηροδρομικού έργου στη Βουλγαρία

banksnews

Όλα τα «μυστικά» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 4 βήματα

banksnews