Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το νέο μοντέλο κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους

To σημαντικό

κονδύλι του 1 δισ ευρώ θα διατεθεί για την κατάρτιση

, κυρίως την ψηφιακή εργαζόμενων και ανέργων με χρονικό ορίζοντα το 2025 από το ταμείο ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022

σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν 150.000 ωφελούμενοι

ενώ συνολικά θα ωφεληθούν

500.000 πολίτες.

Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας την αλλαγή του μοντέλου κατάρτισης η οποία θα αποτυπώνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας τόνισε χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων του ταμείου ανάκαμψης: « Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα Γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο. Τα πιστοποιητικά θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν αποκτήσει γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει. Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η amazon και η google . Kανένας πάροχος δεν αποκλείεται αλλά ο πήχης πρέπει να ανέβει. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους»

Ο βασικές αρχές του νομοσχεδίου που θα προωθηθεί τον επόμενο μήνα θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων προκειμένου να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λεγόμενο skills matching (την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας).

Το νέο στοιχείο που θα αλλάξει άρδην όλα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στην κατάρτιση είναι η βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης εργαζόμενων και ανέργων ως προς το στόχο που είναι η εξεύρεση θέσης εργασίας αλλά και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας.

Πιο συγκεκριμένα, θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ ένα ποσό στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΚΕΚ) μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση της εκπαίδευσης του εργαζόμενου η ανέργου. Στη συνέχεια για να πάρει το ΚΕΚ το δεύτερο μέρος της αποζημίωσης θα πρέπει να βρει στον εκπαιδευόμενο θέση πρακτικής άσκησης σε επιχείρηση. Το τρίτο μέρος της αποζημίωσης θα καταβάλλεται όταν ο άνεργος βρει δουλειά, κάτι που αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση ήταν αποτελεσματική. Για παράδειγμα , ο εκπαιδευτής μπορεί να λάβει το 80% της αποζημίωσης κατά την κατάρτιση και το 20% μετά την εύρεση εργασίας, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών. Οικονομικά κίνητρα θα θεσπιστούν και για τους εκπαιδευόμενους ανέργους οι οποίοι θα λαμβάνουν ένα ποσό έναντι του κόστους διαβίωσής τους κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάρτισης.

Ειδήσεις σήμερα:Κίνημα Αλλαγής: Η μάχη της Φώφης και η διαδικασία για την εκλογή αρχηγούΣεισμός στην Κρήτη: Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό – Τι λένε οι σεισμολόγοιΗ ενεργειακή κρίση φέρνει ντόμινο ανατιμήσεων: Τι γίνεται με λιανική, τρόφιμα, εστίαση, κατασκευές

Related posts

Κομισιόν: Εξάμηνη παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα

banksnews

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ανοδικές τάσεις το άνοιγμα

banksnews

ΟΑΕΔ: Παράταση για 19.500 δικαιούχους που δεν έχουν καταχωρίσει IBAN

banksnews

Ακίνητα – Ενοίκια: Πώς θα λάβουν την έκπτωση φόρου 30% οι ιδιοκτήτες ακινήτων

banksnews

Επιστολή της Ελληνικής Ένωσης Εταιρειών Παιγνίων σε ΕΕΕΠ: Τι ζητάει – Γιατί αντιδρά

banksnews

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις δόσεις από 6 μέχρι και σε… 24!

banksnews

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,46% – Πιέσεις στις Τράπεζες λόγω MSCI και διεθνούς κλίματος

banksnews

Ολομέλεια ΣτΕ: Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις νόμου Κατρούγκαλου

banksnews