Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα στο Yπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο απεξάρτησης από τον λιγνίτη

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο

υπουργικό συμβούλιο

το master plan της απολιγνιτοποίησης, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κωστής Χατζηδάκης

μιλώντας απόψε στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ήδη όπως είπε την προηγούμενη εβδομάδα, εγκρίθηκε ένα κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές για την περίοδο 2021-2022, ενώ επιπλέον με το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, θεσπίζονται οι ζώνες απολιγνιτοποίησης στις λιγνιτικές περιοχές όπου θα επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρξουν πράσινες δράσεις και στα νησιά όπου εγκαταλείπεται η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες.

Περιγράφοντας τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακόμη:

– Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου μετά τις ρυθμίσεις για την ταμειακή στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛ-) που λύνουν όπως είπε οριστικά το θέμα, ετοιμάζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για υβριδικά έργα, μονάδες αποθήκευσης, υπεράκτια αιολικά πάρκα και «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή έργα προσανατολισμένα σε καινοτόμες τεχνολογίες, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις σε - μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις - στη χώρα μας θα παραμείνει αμείωτο, καθώς το πλαίσιο είναι πιο ελκυστικό σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής, ενώ ανήγγειλε ότι στη Βουλή θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά στοιχεία που θεμελιώνουν την αποτελεσματικότητα της λύσης που επελέγη για το έλλειμμα του ΕΛ-.

– Στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Ενδεικτικά τις επόμενες εβδομάδες θα ηλεκτριστεί η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης (που ενώνει τη Λακωνία με τα Χανιά).

– Στην ηλεκτροκίνηση και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι απόλυτα εφικτός στόχος, όπως και η διασύνδεση των νησιών, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές ως προς την απεξάρτηση από τα υγρά καύσιμα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα παραμείνουν στο ενεργειακό ισοζύγιο για αρκετό διάστημα. Σημείωσε πως ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει ξεκινήσει να ρίχνει το βάρος των επενδύσεων προς τις -, κατασκευάζοντας τη μεγαλύτερη μονάδα ανανεώσιμων πηγών από φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα για τον ΕΛ-, τόνισε ότι οι λύσεις που προτείνονται επηρεάζουν δικαίως ή αδίκως πολλούς, ωστόσο το πρόβλημα του ελλείμματος έπρεπε να λυθεί, καθώς οι επενδύσεις στις - έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα και στηρίζονται στη σταθερότητα του πλαισίου.

Ο υπεύθυνος του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα Luca Schieppati, υπογράμμισε ότι το έργο είναι πλέον λειτουργικό, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2021 θα γίνει το market test για τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού από 10 σε 20 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Protergia – MYTILINEOS, Ντίνος Μπενρουμπή, υπογράμμισε ότι οι μονάδες φυσικού αερίου καθιστούν δυνατή την απολιγνιτοποίηση, ενώ τόνισε πως η νέα μονάδα του ομίλου, ισχύος 826 μεγαβάτ, θα είναι έτοιμη ως το τέλος του 2021. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, ο όμιλος διαθέτει έργα εν λειτουργία ισχύος 250 μεγαβάτ και υπό κατασκευή σε διάφορα στάδια 1000 μεγαβάτ. Στάθηκε τέλος, ιδιαίτερα στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για την αύξηση της διείσδυσης των -.

Ειδήσεις σήμεραΚορωνοϊός: Στα 2.186 τα νέα κρούσματα – 89 θάνατοι σε ένα 24ωροΚορωνοϊός – Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τις πρώτες δόσεις του εμβολίουΚορωνοϊός – Βρετανία: Χαμός στο Λονδίνο λίγο μετά την άρση του lockdown – Ουρές χιλιομέτρων στα καταστήματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα μειωμένα εκκαθαριστικά -Ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη

banksnews

ΚΕΑΟ: Ποια σενάρια εξετάζονται για την επανένταξη των οφειλετών

banksnews

Kωστής Χατζηδάκης: Προτεραιότητά μας η στήριξη του τουρισμού

banksnews

Πτωτικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο -Στις 854,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

banksnews

Mapei: «Ύστατο χαίρε» στον πρόεδρο και ηγέτη της, Giorgio Squinzi

banksnews

Creta Farms: Δεκτό το αίτημα να ενταχθεί σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

banksnews

ΕΡΓΑΝΗ: Κατά 648.562 μειώθηκαν οι προσλήψεις το 10μηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2020

banksnews

Το αργότερο τέλος Σεπτεμβρίου η καταβολή των συντάξεων χηρείας

banksnews

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις αναστολών του Ιουνίου – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές.

banksnews