Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Την αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ

Την αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ, στο πλαίσιο οικοδόμησης μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό για την αναθεώρηση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΜΑ όσον αφορά την ετοιμότητα έναντι κρίσεων και τη διαχείριση κρίσεων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στον ΕΜΑ να παρακολουθεί στενά και να μετριάζει τις ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατά τη διάρκεια σοβαρών συμβάντων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και να διευκολύνει την ταχύτερη έγκριση φαρμάκων τα οποία προσφέρονται, ενδεχομένως, για τη θεραπεία ή την πρόληψη μιας νόσου που προκαλεί κρίση δημόσιας υγείας.

Χαιρετίζοντας τη σημερινή έγκριση του κανονισμού, ο αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: “Η σημερινή έγκριση του κανονισμού αυτού αποτελεί ορόσημο για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι αναμένουν από την ΕΕ να δημιουργήσει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε περίπτωση υγειονομικής κρίσης. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υπήρξε βασικός παράγοντας στην αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19, συμβάλλοντας ιδίως με την παροχή συμβουλών, την αξιολόγηση και την έγκριση εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Υποσχεθήκαμε αποτελέσματα στους πολίτες της ΕΕ και υλοποιούμε την υπόσχεσή μας!”.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: “Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι ρυθμιστική αρχή παγκόσμιου κύρους, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της ΕΕ να διασφαλίσει ότι ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπευτικές αγωγές μπορούν να φτάνουν στους πολίτες μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με έναν ενισχυμένο Οργανισμό, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι βασικά φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών μας ανά πάσα στιγμή και ότι τα νέα φάρμακα που έρχονται για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να εγκρίνονται ταχύτερα. Η οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας είναι ένα όραμα που μοιραζόμαστε όλοι και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα κράτη-μέλη για τη δέσμευση και την προσήλωσή τους στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.”

Ο κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2022.

Οι διατάξεις του κανονισμού σχετικά με την παρακολούθηση των ελλείψεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εκτός από τη μεταφορά των ομάδων εμπειρογνωμόνων, θα τεθούν σε εφαρμογή 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ταϊβάν: Εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για την προμήθεια οπλικών συστημάτων

banksnews

Adidas: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο τρίμηνο, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις, αλλά η μετοχή υποχωρεί

banksnews

Μπορέλ: Η μοίρα του Nord Stream 2 θα κριθεί από τη συμπεριφορά της Ρωσίας ως προς την Ουκρανία

banksnews

Κίνα: Δεν έχει βρεθεί ακόμη το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου Boeing

banksnews

Εκλογικά “μαγειρέματα” Ερντογάν: Μειώνει το ποσοστό εισόδου στη βουλή στο 5% – Τι άλλο συζητιέται

banksnews

Η Σαουδική Αραβία καλωσορίζει τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που σχετίζονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

banksnews

“Συναγερμός” στη Βρετανία για την ινδική μετάλλαξη: Επισπεύδει τη δεύτερη δόση των εμβολίων ο Τζόνσον

banksnews

“Ύψιστη αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό”, δηλώνει η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών

banksnews

Έμμεσος εκβιασμός Πούτιν προς Ευρώπη για το φυσικό αέριο: Άδεια στον Nord Stream 2 για να αυξήσουμε τις ποσότητες

banksnews