Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Την ανάγκη ανεξαρτησίας της Fed υπογράμμισε ο Πάουελ

Την ανάγκη να παραμένει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ την ώρα που αντιμετωπίζει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της Τζέι Πάουελ, σε ομιλία του στην Στοκχόλμη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η σταθεροποίηση των τιμών απαιτεί τη λήψη σκληρών αποφάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι μη δημοφιλείς πολιτικά.

“Η σταθερότητα των τιμών είναι το θεμέλιο μιας υγιούς οικονομίας και παρέχει στο κοινό αμέτρητα οφέλη με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτήσει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία”, ανέφερε σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

“Η απουσία άμεσου πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις μας μάς επιτρέπει να λάβουμε αυτά τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να λάβουμε υπόψη βραχυπρόθεσμους πολιτικούς παράγοντες”, εξήγησε.

Η ομιλία του Τζ. Πάουελ δεν περιείχε αναφορές για την κατεύθυνση της πολιτική της Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκιά της επτά φορές το 2022 κατά συνολικά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και έχει υποδείξει ότι είναι καθ’ οδόν για περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Όπως επισημαίνει το CNBC, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε στραφεί εναντίον της κεντρικής τράπεζας όταν αύξανε τα επιτόκιά της κατά την διακυβέρνησής του, ενώ προοδευτικοί ηγέτες όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχουν επικρίνει τον τρέχοντα γύρο αυξήσεων. Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αντισταθεί σε μεγάλο βαθμό να σχολιάσει τις κινήσεις της Fed, λέγοντας ότι είναι πρωτίστως ευθύνη της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην Στοκχόλμη ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε στις προτροπές από ορισμένους βουλευτές των ΗΠΑ προς τη Fed να αξιοποιήσει τις ρυθμιστικές της εξουσίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Fed έχει ζητήσει από τις μεγάλες τράπεζες να βρίσκονται σε οικονομική ετοιμότητα για την περίπτωση σημαντικών γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι τυφώνες και οι πλημμύρες, αλλά σύμφωνα με τον Τζέι Πάουελ η κεντρική τράπεζας μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει για το θέμα.

“Οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να λαμβάνονται από τα εκλεγμένα τμήματα της κυβέρνησης και έτσι να αντικατοπτρίζουν τη βούληση του κοινού όπως εκφράζεται μέσω των εκλογών”, τόνισε.

“Χωρίς ρητή νομοθέτηση από το Κογκρέσο, θα ήταν ακατάλληλο να αξιοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική ή τα εποπτικά μας εργαλεία για να προωθήσουμε μια πιο πράσινη οικονομία ή να επιτύχουμε άλλους στόχους για το κλίμα”, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “δεν είμαστε και δεν γίνουμε υπεύθυνοι πολιτικής για το κλίμα”.

Σημειώνεται ότι η Fed θα ξεκινήσει φέτος ένα πιλοτικό πρόγραμμα που καλεί τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να συμμετάσχουν σε μια “ανάλυση σεναρίων” με στόχο δοκιμές σταθερότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων σε περίπτωση μεγάλων κλιματικών γεγονότων.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί πέρα από τα λεγόμενα stress tests που διεξάγει η Fed για να ελέγξει τις επιδόσεις των τραπεζών κάτω από υποθετικές δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις. Τα ιδρύματα που θα συμμετάσχουν είναι η Bank of America, η Citigroup, η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase, η Morgan Stanley και η Wells Fargo.

Related posts

Η ΝΑΣΑ δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

admin

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 32 νεκροί από την κακοκαιρία

admin

London Stock Exchange: Αυξήθηκαν 16,2% τα κέρδη στο τρίμηνο

admin

Ουκρανία: Το Κίεβο διαψεύδει τις ρωσικές αναφορές περί “εκατοντάδων νεκρών” από πυραυλική επίθεση

admin

Λιζ Τρας: Η ύφεση “δεν είναι αναπόφευκτη”

admin

Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο προτρέπουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο

admin

Μενέντεζ: “Βάναυσος δικτάτορας” o Ερντογάν – Δεν θα εγκρίνω F-16 στην Τουρκία

admin

Τουρκικό “αυτί στο Αιγαίο”: Υποβρύχια μικρόφωνα θα ακούν τα ελληνικά υποβρύχια, λέει η Hürriyet

admin

Συρία: Πέντε νεκροί και πέντε τραυματίες από πυραυλική επίθεση στην πόλη Αζάζ

admin