Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Πάουελ: Μακριά ακόμη οι μειώσεις επιτοκίων – Μεμονωμένα τα προβλήματα στις τράπεζες

Την πλήρη δέσμευση της Federal Reserve να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στον στόχο του 2% επανέλαβε ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, παρότι παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα “μεμονωμένα” -όπως τα χαρακτήρισε- προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας εγείρουν νέες προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους πρόσφατους τραπεζικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank προ δύο εβδομάδων περίπου, ο πρόεδρος της Fed στην καθιερωμένη ομιλία του μετά τη συνεδρίαση της FOMC σημείωσε: “ξέρουμε πως τα μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα μπορούν να απειλήσουν το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν αντιμετωπιστούν”.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αποταμιεύσεις όλων των καταθετών είναι ασφαλείς.

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε μάλιστα ότι οι ροές καταθέσεων επιστρέφουν στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι τα δραστικά μέτρα που έλαβαν η Federal Reserve, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) αποδεικνύουν ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλή.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα εκπονεί ενδελεχή εσωτερική έρευνα για να δει πού μπορεί να ενισχύσει την εποπτεία και το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών.

Ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι υπό το πρίσμα της τραπεζικής κρίσης, η FOMC εξέτασε το ενδεχόμενο παύσης των επιτοκίων, ωστόσο πρόσθεσε ότι τελικά η απόφαση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης σήμερα ελήφθη καθώς τα ενδιάμεσα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας ήταν ισχυρότερα των προσδοκιών, πριν τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

“Πράγματι εξετάσαμε αυτό το ενδεχόμενο πριν τη συνεδρίαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, τονίζοντας όμως ότι τελικά υπήρχε πολύ ισχυρή συναίνεση όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων. 

Ο επικεφαλής της Fed σημειώσε, πάντως, ότι είναι πιθανό να αυστηροποιηθούν οι όροι χρηματοδότησης μετά την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες. “Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε, όμως, ότι “είναι πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε την έκταση αυτών των επιπτώσεων και επομένως πολύ νωρίς για να πούμε πώς πρέπει να διαμορφωθεί η νομισματική πολιτική”. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, πάντως, ότι έχει αλλάξει η ρητορική της επιτροπής, και η θέση της πλέον να είναι ότι “κάποια πρόσθετη σύσφιξη μπορεί να είναι κατάλληλη”, αντί για την προηγούμενη αναφορά ότι “οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι οι κατάλληλες”.

Έχει δρόμο ακόμη η μάχη κατά του πληθωρισμού

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η Fed παραμένει προσηλωμένη στην επαναφορά του πληθωρισμό στον στόχο που έχει θέσει, ήτοι στο 2%.

“Παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη ότι θα το πράξουμε ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη με τις πράξεις και τα λόγια μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε, πάντως, ότι μάχη κατά του πληθωρισμού έχει “δρόμο ακόμη”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη”.

Συμπλήρωσε όμως ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος και ως εκ τούτου η Fed θα αξιολογεί τα οικονομικά στοιχεία και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων πριν τον καθορισμό της πολιτικής της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση τη συνολική εικόνα που θα δίνουν τα οικονομικά στοιχεία. “Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Fed σε μείωση των επιτοκίων της κάποια στιγμή εντός του έτους, ο Πάουελ τόνισε ότι δεν είναι πιθανό αυτό το σενάριο. “Η μείωση των επιτοκίων δεν προβλέπεται στο βασικό μας σενάριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σαφής ενδείξεις για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ότι η αγορά λανθασμένα προεξοφλεί ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων φέτος. 

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα, όπου αναμένει ήπια ανάπτυξη, σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού και εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. “Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν συμβεί αυτό, η αγορά δεν θα δει μειώσεις επιτοκίων φέτος”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε, δε, ότι εάν χρειαστεί η Fed θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να φτάσει σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%.

Related posts

IfW: Αναβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στη Γερμανία στο 0,5% – “Επίμονα υψηλός ο πληθωρισμός”

admin

Κέβιν Μακάρθι για όριο χρέους: “Εφικτή” μια συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου

admin

Ν. Αναστασιάδης: Τερματίζω 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην Πολιτική με ανάμεικτα συναισθήματα

admin

Η Κούβα διεξάγει εκλογές εν μέσω της μεγαλύτερης φυγής πληθυσμού από την επανάσταση

admin

Ελβετία: Στη βουλή, Κεντρική Τράπεζα και Finma για ερωτήματα σχετικά με UBS – Credit Suisse, τον Μάιο

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού

admin

Η γερμανική τουριστική βιομηχανία βλέπει για το 2023 ανάκαμψη στα επίπεδα προ της πανδημίας

admin

Πρώην υπουργός του Ισημερινού, καταδικασμένη για διαφθορά, κατέφυγε στη Βενεζουέλα

admin

“Reunite Ukraine”: App για την εύρεση παιδιών που αγνοούνται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

admin