Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Κέρι: Καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να είναι “αιχμάλωτη δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών”

Ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, υποστήριξε χθες Τρίτη ότι η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί προειδοποίηση για όλες τις χώρες του κόσμου πως δεν μπορούν να κρατούνται σε ομηρία από αυταρχικές κυβερνήσεις χωρών πλούσιων σε πετρέλαιο και αέριο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό τους.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Λισαβόνα, ο κ. Κέρι επιχειρηματολόγησε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, προσθέτοντας πως η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία “είναι μια προειδοποίηση προς τους πάντες ότι δεν θες να είσαι αιχμάλωτος δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών που έχουν τη βούληση να μετατρέψουν την ενέργεια σε όπλο”, έκρινε.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, “ο χρόνος εξαντλείται” προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη σύρραξη στην Ουκρανία σαν δικαιολογία για να καθυστερήσουν την προσπάθεια ακόμα περισσότερο.

“Βλέπουμε κόσμο να επιλέγει βραχυπρόθεσμες (λύσεις) για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της απώλειας του αερίου της Ρωσίας”, εξήγησε. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο πόλεμος στην Ουκρανία να μεταβάλει την πραγματικότητα πως χρειάζεται να μειώσουμε τις εκπομπές (αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη) και χρειάζεται να προωθήσουμε την επιτάχυνση της μετάβασης σε εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα σοκ στην προσφορά που αποδίδονται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωθούν ορισμένες χώρες να στοιχηματίσουν ακόμη περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλες όμως επιλέγουν να καίνε περισσότερο άνθρακα, να αγοράζουν αέριο από άλλες πηγές ή την αναστολή κάθε προσπάθειας να μειωθεί το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό τους μείγμα.

Η ΕΕ κάλυπτε το 40% των αναγκών της για φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία.

“Πρέπει να διαθέσουμε αέριο στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με άλλους”, ωστόσο πρέπει να πρόκειται απλά για κάλυψη αναγκών, “όχι μια σειρά νέων υποδομών με ορίζοντα 20 ως 30 ετών, διότι αυτό θα συντρίψει τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε.

“Δεν χρειαζόμαστε νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα απαιτούσαν νέες γεωτρήσεις”, συμπλήρωσε.

Η Γερμανία επικρινόταν για χρόνια από τις ΗΠΑ και άλλους για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μετέφερε αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία. Το έργο εντέλει ανεστάλη δύο ημέρες πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, δεν έχει νόημα “να γυρίσουμε πίσω”.

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος χαρακτήρισε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση “καταπληκτική ηγετική δύναμη” ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσθέτοντας πως ανεβάζει τον πήχη για πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.

- -

Related posts

Πέθανε ο Τζέιμς Κάαν, ο “Σόνι Κορλεόνε” του “Νονού”

banksnews

Big Lots: Ανακοίνωσε ζημιές στο τρίμηνο και χαμηλότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις

banksnews

Στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από τον πόλεμο μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

banksnews

Γαλλία-Ισπανία: Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία

banksnews

Εμ. Μακρόν: “Συγκρατημένα αισιόδοξος” ενόψει των συνομιλιών με τον Πούτιν

banksnews

Der Spiegel: Φορολογικά δεδομένα από το Ντουμπάι αγόρασε ο Όλαφ Σολτς

banksnews

Ανάλυση: Καμία προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, μέχρι να εξαφανιστεί πολιτικά ο Ερντογάν

banksnews

Μπορεί το Αφγανιστάν να εμποδίσει μια δεύτερη θητεία του Μπάιντεν;

banksnews

Moderna: Κατέθεσε αίτηση για πλήρη έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ

banksnews