Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεφ Μπέζος: Πώς κατάφερε να μην πληρώνει φόρους – Το «κόλπο» με τις μετοχές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρά την αμύθητη περιουσία του, φέρεται να μην πλήρωσε «ούτε δεκάρα» σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για τα έτη 2007 και 2011 – «Δημιουργική λογιστική» ή απάτη;

Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρά την αμύθητη περιουσία του, φέρεται να μην πλήρωσε «ούτε δεκάρα» σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για τα έτη 2007 και 2011.

Πιο συγκεκριμένα, το 2011 και ενώ η καθαρή του αξία υπολογιζόταν σε περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια, υπέβαλε αίτηση προκειμένου να λάβει φορολογική απαλλαγή ύψους 4.000 δολαρίων για καθένα από τα παιδιά του σύμφωνα με το πρακτορείο ProPublica.

Αυτές ήταν δύο χρονιές κατά τις οποίες στη φορολογική του δήλωση ο Μπέζος κατέγραψε απώλειες σε επενδύσεις μεγαλύτερες από το ετήσιο εισόδημά του. Επειδή λοιπόν, έχασε περισσότερα χρήματα επενδύοντας σε σύγκριση με τα έσοδα που είχε από άλλες πηγές, δεν πλήρωσε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος. Σύμφωνα μάλιστα, με στοιχεία τα οποία επικαλείται το BusinessInsider, τα κέρδη του ήταν τόσο λίγα εκείνη τη χρονιά που κατάφερε να υποβάλει αίτηση και να λάβει πίστωση φόρου 1.000 δολαρίων ανά παιδί. Αξίζει να σημειωθεί στο συγκεκριμένο σημείο πως νοικοκυριά με κοινή φορολογική δήλωση και έσοδα άνω των 100.000 δολαρίων δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν τη συγκεκριμένη πίστωση.

Απάτη;
Κι όμως δεν πρόκειται για απάτη ούτε για μια προσπάθεια φοροαποφυγής από την πλευρά του γνωστού επιχειρηματία. Μπορεί ο Τζεφ Μπέζος να είναι δισεκατομμυριούχος αλλά η καθαρή αξία του δεν προέρχεται κατά κύριο λόγο από έσοδα αλλά αντίθετα από τα αποθέματα που κατέχει και διαχειρίζεται. Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τη φορολογική κατηγορία ενός ατόμου έως ότου πωληθούν μετοχές που διαχειρίζεται και εισπράξει τα έσοδά τους.

Δισεκατομμυριούχοι, λοιπόν, όπως ο Μπιλ Γκέιτς αλλά και ο Τζεφ Μπέζος – του οποίου η καθαρή αξία αγγίζει σήμερα τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes – δεν κερδίζουν πολλά από το ετήσιο εισόδημά τους. Καταφέρνουν ωστόσο, να δημιουργήσουν μια τεράστιά περιουσία καθώς μεγάλο μέρος της καθαρής τους αξίας συνδέεται με τις μετοχές που κατέχουν.

Η Μπέζος, για παράδειγμα, κατέχει μερίδιο 10,3% στην Amazon, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει πουλήσει μερικές από τις μετοχές του στο παρελθόν και έχει λάβει τεράστια χρηματικά ποσά. Μόνο φέτος πούλησε μετοχές και εισέπραξε 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ακόμη, πως κάθε χρόνο προχωρά στην πώληση περίπου 1 δισ. σε μετοχές για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία του με διαστημικούς πυραύλους, Βlue Origin.

Εκτός όμως, από τις δύο αυτές χρονιές κατά τις οποίες ο Μπέζος δεν πλήρωσε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος, μεταξύ της περιόδου 2006 και 2018, ο δισεκατομμυριούχος έχει πληρώσει συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα αναφερόμενο εισόδημα 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ποσοστό περίπου 21,5%. Αυτό το αναφερόμενο εισόδημα δεν περιλαμβάνει την τεράστια αύξηση στην καθαρή του αξία κατά την ίδια περίοδο – περίπου δηλαδή 127 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes – λόγω του μεριδίου του στην Amazon.

Related posts

Καζίνο Ρίου και Θράκης: «Αμφίβολης συνταγματικότητας η διάταξη με την οποία μας επιβλήθηκε προσωρινή παύση λειτουργίας»

banksnews

Κορωνοϊός: Επέκταση της μείωσης ενοικίων, δάνεια σε όλους και ΕΣΠΑ ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ανοδικές τάσεις το άνοιγμα

banksnews

ΟΑΕΔ: Προωθεί το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook

banksnews

Σταϊκούρας για Τσακαλώτο – ΣΥΡΙΖΑ: «Αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;»

banksnews

ΑΑΔΕ: Κύκλωμα «έσβηνε» αποδείξεις με παράνομο λογισμικό – Εμπλέκονται πάνω από 100 επιχειρήσεις

banksnews

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα υπολογίζεται το φετινό επίδομα θέρμανσης – Η αίτηση και οι προϋποθέσεις

banksnews

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς εκμεταλλεύονται οι εργοδότες τις κρατικές επιδοτήσεις

banksnews

Χρηματιστήρια: «Μάτωσαν» οι αγορές στην Ασία λόγω κορωνοϊού μετά την κατάρρευση της Wall Street

banksnews